Vloerverwarming parket bij innovatieve dekvloeren

Een houten vloer is duurzaam, comfortabel, veelzijdig en gaat perfect samen met innovatieve dekvloeren en vloerverwarming. En, niet onbelangrijk, een houten vloer geeft gegarandeerd tevreden klanten. Het toepassen van innovatieve dekvloeren vraagt echter wel een aangepast opstook- en opstartprotocol.

Tekst en beeld: Stichting Promotie Houten Vloeren

Parketvloer

Het fascinerende samenspel van vloeren staat volop in de schijnwerpers. En terecht! Want, laten we eerlijk zijn, een vloer doet veel meer dan alleen ons interieur dragen. In een wereld waar we steeds meer focussen op energie-efficiëntie en duurzaamheid, is de vloer een essentieel onderdeel van het comfort en de kwaliteit van leven in woningen en appartementen.

Consumenten willen een lage energierekening, gecombineerd met het comfort van warme voeten in de winter en een koel binnenklimaat in de zomer. De bouwsector is dan ook continu in beweging om energiebesparende innovaties toe te passen. Denk aan de toepassing van hoogwaardige isolatiematerialen en innovatieve verwarmingssystemen, zoals (hybride) warmtepompsystemen, vloerverwarming en warmteterugwinning. Duurzaamheid zonder noemenswaardige concessies.

Innovaties in dekvloeren

De klassieke met hand gesmeerde zandcement dekvloeren die we allemaal kennen, worden steeds meer verdrongen door een vloeibare variant zoals anhydriet dekvloeren. En het gaat verder! Nieuwe innovatieve vloeibare dekvloeren zoals Cemfloor en Eco2floor maken hun opmars, en niet zonder reden. Deze dekvloeren bieden een solide basis voor verdere afwerking en leveren een waardevolle bijdrage aan zowel de duurzaamheid als het comfort van de woning.

Zo’n innovatieve dekvloer vraagt echter wel om een aangepast opstook- en opstartprotocol. Voor de bewoner maar ook de parketlegger is het belangrijk te weten welke dekvloer er is gebruikt en hoe deze is toegepast, zodat ze de vloerverwarming op de juiste manier kunnen opstoken. Het opstookprotocol zorgt er niet alleen voor dat de dekvloer kan wennen aan de maximale temperatuur die de warmtebron levert. Het protocol laat de dekvloer ook wennen aan de zetting en krimp tijdens het afkoelen. Dit voorkomt defecten die later, na het leggen van de eindvloer, een hoop problemen kunnen veroorzaken.

Wordt er gekozen voor een houten parketvloer dan mag de dekvloer maximaal 28 graden worden. Geen enkel probleem bij de lage temperatuurverwarming van tegenwoordig.

Aanleg vloerverwarming

Innovaties in eindvloeren

Ook in eindvloeren, de uiteindelijke vloerbedekking, zien we een duidelijke shift naar duurzaamheid en kwaliteit. De renaissance van tegel- en houten vloeren is in volle gang, gedreven door hun veelzijdigheid, duurzaamheid, en makkelijke onderhoud.

Tegelvloeren hebben een lage weerstand, waardoor ze snel opwarmen. Houten vloeren zijn geliefd om hun tijdloze uitstraling en het feit dat ze warmte langer afgeven. Simpel gezegd: snelle geleiders zoals tegels, warmen snel op en koelen snel af. Trage geleiders zoals hout, warmen weliswaar wat langzamer op maar koelen ook veel langzamer af. Dit geeft meer comfort voor de bewoners en zorgt ook voor minder starts en stops van de warmtepomp.

Branchebreed samenwerken

De kracht zit ‘m in de samenwerking. Bij de Stichting Promotie Houten Vloeren focussen we op Vloerverwarming en Parket. Daar hoort de hele vloeropbouw bij. Daarom communiceren wij regelmatig met de vloerverwarming en dekvloer industrie. Vervolgens communiceren wij de noviteiten naar de parketspecialisten en vice versa. Ook dekvloer makers, installateurs en parketleggers werken steeds vaker hand in hand. Deze multidisciplinaire teams zorgen ervoor dat alle elementen van de vloer feilloos op elkaar aansluiten, tot groot genoegen van de toekomstige bewoners. En de bewoners zelf? Die worden zich steeds bewuster van de impact van hun keuzes op het milieu. Dus, weg met die milieuvervuilende vloeren en hallo tegen duurzamere opties!

Milieubewuste keuzes

Houtenvloer

Duurzame vloeren zijn niet alleen beter voor Moeder Aarde, maar ze voldoen ook aan onze moderne woonwensen en eisen. Wist je dat:

  • De productie van een houten vloer veel minder milieubelastend is dan het produceren van een andere vloer?
  • Een houten vloer veel langer meegaat?
  • De meeste houten vloeren een Rc-waarde hebben <0,1 m²K/W?
  • Houten vloeren veel onderhoudsvriendelijker zijn dan vroeger?
  • Er oneindig veel houtsoorten, kleuren, patronen en legwijzen mogelijk zijn met houten vloeren?
  • Als men het interieur wil veranderen, een simpele schuur- en lakbeurt voldoende is om de houten vloer een nieuwe look te geven? Hoe cool is dat?

Oproep

Oproep voor de lezers van BouwTotaal. Houd je ogen en oren open. De stichting Vloerverwarming en Parket bezit met al haar leden veel kennis. Het delen van deze kennis is onze kracht. Wil je meer informatie over houten vloeren? Bezoek dan het onafhankelijke platform www.parketenvloerverwarming.nl.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen waarover je ons wilt informeren? Heel graag! Dit kan via info@vloerverwarmingenparket.nl.

Dankzij het nauw samenwerken met fabrikanten en specialisten, blijven wij en jij altijd up-to-date over de nieuwste vloerinnovaties.

Tegels of hout?

De magie van de vloer schuilt in een samenspel van innovatie, kwaliteit en duurzaamheid. Ongeacht of je nu de voorkeur geeft aan tegels of hout, jouw advies zal uiteindelijk bijdragen aan het comfort en de duurzaamheid van het opgeleverde project. Dus duik in de wereld van houten vloeren en maak de vloer de ster van je project!