Innovatieve onderconstructie maakt veel daken toch geschikt voor zonnepanelen

Artikel delen

Veel ondernemingen zijn actief op zoek naar mogelijkheden om hun panden en bedrijventerrein te verduurzamen. In de praktijk blijkt echter dat dat een significant deel, namelijk meer dan de helft, van de platte daken van bedrijfspanden niet in staat is om zonnepanelen te dragen. Sinds kort biedt Zonnegilde in samenwerking met Rable een oplossing die veel daken toch geschikt maakt voor panelen. Rable’s innovatieve onderconstructie steunt slechts op de spanten, waardoor het dak zelf onbelast blijft en de installatie van zonnepanelen mogelijk wordt. In opdracht van hoofdaannemer Hemubo is deze constructie nu succesvol toegepast op het dak van GSF Glasgroep. De glasexpert zet hiermee grote stappen in haar duurzaamheidsambities.

Zonnepanelen op dak bedrijfspand

Met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan drie decennia, staat GSF Glasgroep bekend als een van de meest innovatieve bedrijven in de glasindustrie-sector. Onlangs heeft de firma haar activiteiten naar een nieuw gebouw in Almere verplaatst, met de ambitie om een duurzame energievoorziening te implementeren. Echter bleek het dak van het nieuwe pand niet geschikt voor het installeren van zonnepanelen, wat Hemubo ertoe aanzette om naar een passende oplossing te zoeken.

Gewicht verdelen

Volgens Gerard de Ruiter, directeur van Zonnegilde, is het een veel voorkomend probleem. Meer dan de helft van de daken van bedrijfspanden is niet sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. De onderconstructie van Rable biedt uitkomst. De Ruiter: “Rable produceert en levert de innovatieve onderconstructie, maar verzorgt zelf geen installatie, zodoende kwamen ze met deze vraag bij Zonnegilde uit.”

De onderconstructie zorgt ervoor dat daken die niet sterk genoeg zijn, toch belegd kunnen worden met panelen zonder dat daardoor het dak inzakt met alle gevolgen van dien. En doordat het systeem alleen op de spanten steunt, is het ook mogelijk om grote stukken dak te gebruiken. De nieuwe constructie op het dak van het nieuwe pand van GSF Glasgroep, heeft nu de plaatsing van 464 panelen van 435 Wp mogelijk gemaakt, wat goed is goed voor ongeveer 200kWp of ca. 180.000 kWh.

Zonnepanelen op dak bedrijfspand

Samenwerking

“Dit is het eerste succesvol afgeronde project in samenwerking met Rable. We hopen dat we met deze innovatieve oplossing in de toekomst meer bedrijven kunnen helpen,” aldus De Ruiter. “Op deze manier komen meer platte daken in aanmerking voor zonnepanelen, wat een buitengewoon positieve ontwikkeling is voor bedrijven die hun energiehuishouding willen verduurzamen.”