Bescherm je kostbare bouwmaterialen tegen weer en wind

Artikel delen

Op elke bouwplaats vormen bouwmaterialen en machines de ruggengraat van alle activiteiten. Zonder hen zou de bouw van nieuwe structuren onmogelijk zijn. Daarom is het cruciaal om deze onmisbare hulpmiddelen adequaat te beschermen. In dit artikel verkennen we de diverse manieren waarop u uw bouwmaterialen en machines kunt beschermen tegen beschadiging, diefstal en weersinvloeden.

Twee lui die isolatiekleden aanbrengen.

Welke soorten bouwmaterialen en machines moeten worden beschermd op de bouwplaats?

Van hout, metaal, en isolatiematerialen tot graafmachines, hijskranen en andere zware apparatuur, de lijst van wat bescherming behoeft op een bouwplaats is lang. Ook minder voor de hand liggende items, zoals klein gereedschap en elektronische apparaten, moeten goed worden beschermd om de efficiëntie op de bouwplaats te garanderen. Het jaar 2023 was met afstand het regenachtigste jaar ooit in Nederland. En van wat we de eerste maanden van 2024 hebben meekregen lijkt het er niet op dat de weergoden voor dit jaar uit een heel ander vaatje gaan tappen. Alle reden dus voor u als ondernemer in de bouwsector om eens goed na te denken over de beste bescherming van uw bouwmaterialen en kostbare apparaten. In dit artikel hebben we het over isolatiekleden, die daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Tegen welke bedreigingen moeten bouwmaterialen en machines worden beschermd?

De drie hoofdbedreigingen voor materialen en apparatuur op de bouwplaats zijn weersinvloeden, diefstal en beschadiging. Weersinvloeden zoals regen, sneeuw en extreme temperaturen kunnen materialen zoals hout en metaal beschadigen of de werking van machines belemmeren. Diefstal is een constant risico gezien de hoge waarde van veel bouwmaterialen en machines. Beschadiging, al dan niet veroorzaakt door menselijke fouten of door andere onvoorziene omstandigheden, kan ook aanzienlijke vertragingen en kosten veroorzaken.

Welke methoden en technieken kunnen worden gebruikt om bouwmaterialen en machines te beschermen?

Het afdekken van materialen met zeilen of het gebruik van op maat gemaakte isolatiekleden zijn eenvoudige, maar toch effectieve methoden. Isolatiekleden, die door een zeilmakerij kunnen worden vervaardigd, zijn bijzonder nuttig voor het beschermen van gevoelige materialen tegen koude of warmte. Voor zwaardere machines is het raadzaam om deze in afgesloten ruimtes te stallen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Daarnaast zijn er diverse beveiligingssystemen, zoals camera’s, alarmen en zelfs GPS-trackers voor duurdere apparatuur. Het fysiek afschermen van de bouwplaats met een hekwerk en het instellen van strikte toegangscontroles dragen eveneens bij aan het verminderen van het risico op diefstal en vandalisme.

Wat zijn de kosten en praktische overwegingen bij het implementeren van beschermingsmaatregelen voor bouwmaterialen en machines?

Hoewel de initiële kosten voor het implementeren van beschermingsmaatregelen zoals beveiligingssystemen of het op maat maken van isolatiekleden aanzienlijk kunnen zijn, wegen deze kosten vaak op tegen de potentiële verliezen door diefstal, beschadiging of inefficiëntie door slecht functionerende machines. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen kosten en het niveau van bescherming dat nodig is.

In praktische zin vergt het implementeren van beschermingsmaatregelen planning en coördinatie. Het is essentieel om alle werknemers te trainen in het correct gebruiken en opbergen van materialen en machines, en hen bewust te maken van de beveiligingsprotocollen op de bouwplaats.