Nieuwe brochure vergunningsvrij bouwen

Artikel delen

De Rijksoverheid heeft een nieuwe brochure uitgegeven over wanneer er wel en wanneer geen vergunning nodig is voor een bouwwerk bij een hoofdgebouw. Een bijbehorende bouwwerk is een bouwwerk dat ten dienste staat van het hoofdgebouw. Dit kan een aan- of uitbouw zijn, maar ook een bijgebouw, een overkapping of een ander bouwwerk met een dak.

Een grotere woonkamer of keuken. Een bijkeuken, serre, schuur, garage, plantenkas of carport. Of een mantelzorgwoning voor iemand die zorg nodig heeft. Er zijn vele mogelijkheden om een woning uit te breiden of bij te bouwen. Onder bepaalde voorwaarden is daarvoor geen vergunning nodig. De uitgave ‘Vergunningvrij bouwen’ geeft meer informatie over de regels voor het vergunningvrij bouwen van dergelijke ‘bijbehorende bouwwerken’.

Wanneer vergunningvrij bouwen?

Of een bijbehorend bouwwerk vergunningvrij bij een hoofdgebouw is toegestaan, hangt af van verschillende dingen. Eerst moet duidelijk zijn op welk gedeelte van het erf vergunningvrij mag worden gebouwd. Met de omvang van dat erfgedeelte is te berekenen hoeveel daarop mag worden gebouwd. Daarbij is de omvang van het oorspronkelijke hoofdgebouw van belang, maar ook de omvang van de bebouwing die er later is bijgekomen. Ook de hoogte en het gebruik van het bijbehorend bouwwerk is gebonden aan regels.

Download hier de brochure