Capaciteit beïnvloedt groei bouwproductie

Artikel delen

2018 wordt naar verwachting het vijfde jaar op rij dat de bouwproductie stevig groeit waardoor er tekorten aan personeel en materialen ontstaan. Ook geeft een toenemend aantal aannemers aan door financiële belemmeringen de bouwproductie niet te kunnen laten groeien. Voor een groeiende omzet is bijvoorbeeld werkkapitaal nodig.

Personeels- en materiaaltekorten nemen toe…

In 2018 neemt de bouwproductie naar verwachting voor het vijfde jaar op rij toe. De aanhoudende groei zorgt er voor dat er druk op de productiecapaciteit staat. Bouwbedrijven en toeleveranciers hadden deze tijdens de recessie juist flink laten inkrimpen. Dit leidt nu tot personeelstekorten. Ook lopen de levertijden van bouwmaterialen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. Eind 2017 gaf 20% van de bouwbedrijven aan dat de werkzaamheden werden belemmerd door personele problemen en 19% gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

… en bouwbedrijven kampen ook vaker met financiële belemmeringen
De groei bij bouwbedrijven zet ook de financiën onder druk. Maar liefst 26% van de aannemers gaf in december 2017 aan dat de productie belemmerd wordt door financiële perikelen. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Voor omzetgroei is soms meer werkkapitaal nodig dat niet direct voor handen is. Daarentegen zijn er ook bouwbedrijven die de bouwtermijnen krijgen betaald voordat zij de toeleveranciers moeten betalen en daardoor juist geen extra werkkapitaal nodig hebben.
  • Eerder aangenomen projecten zijn soms tegen te lage inkoopprijzen voor bouwmaterialen gecalculeerd. Nu de prijzen van bouwmaterialen stijgen zet dit de marges van deze projecten onder druk.
  • -Bouwbedrijven willen weer investeren in nieuw materieel of grondposities, hiervoor hebben zij kapitaal nodig.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSante