Toekomstbestendig bouwen zit van nature in houtskeletbouw

Artikel delen

Houtskeletbouw vormt een natuurlijke bondgenoot met overheidsthema’s als energiezuinigheid, biobased, circulair en aardgasloos bouwen, gezond wooncomfort etc. Pluspunten die centraal staan op het seminar ‘Toekomstbestendig bouwen in Groningen’ op 20 maart in de EnergyBarn. Met de schijnwerpers ook op aardbevingsbestendig bouwen. “Nog zo’n natuurwet van houtskeletbouw. Het is een lichte bouwconstructie en daarom heeft het krachtenspel van aardbevingen minder effect. Sterker, de vele honderden houtskeletbouwwoningen die in Groningen zijn gebouwd, bewijzen dagelijks dat dit de beste bouwmethode is, zeker in een aardbevingsgebied,” stelt Jan Hoekstra.

Hoekstra is secretaris sectie Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) binnen de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Met BuildinG Groningen organiseren zij het seminar, bedoeld om disciplines als architecten, constructeurs, opdrachtgevers, bouwbedrijven en houtskeletbouwbedrijven elkaar te laten vinden en zo tot concrete projecten te komen. “Temeer omdat het helemaal geen heksentoer is om in houtskeletbouw gecertificeerd aardbevingsbestendige woningen te realiseren. Hout en houtverbindingen zijn in wezen ductiel/flexibel om schokken op te vangen. Met relatief eenvoudige aanpassingen van fundering en stabiliteitswanden wordt voldaan aan de praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Tegen lage meerkosten. Er zijn natuurlijk andere oplossingen, maar die zijn vaak prijzig en dan kom je in de discussie over vergoedingen.”

Hoekstra ziet het seminar als katalysator om de vele voordelen van houtskeletbouw te gaan zien. “Er is veelal een voorkeur van opdrachtgevers en woonconsumenten voor steenachtige materialen. Maar die volgen andere wetten. Niet de natuurwetten die houtskeletbouw in zich heeft als lichte bouwmethode, herbruikbare materialen en energetisch en qua comfort snel elektrisch (duurzame energiebronnen) op te warmen. Groningen én Nederland kunnen toekomstbestendig bouwen.”

Informatie: nbvt.nl/groningen