Waarom FSC-hout toch echt goedkoper is

Artikel delen

Eigenlijk weten we het allang. Investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld in nieuwe technieken of een verantwoorde herkomst, heeft weliswaar een prijskaartje, maar leidt uiteindelijk tot grote kostenbesparingen. Bij het gebruik van hout is dat niet anders: FSC-hout is in aanschaf soms een stukje duurder dan hout van discutabele herkomst. Het goede nieuws is dat de kosten van de keuze voor fout hout, waar we als samenleving voor opdraaien, nu veel inzichtelijker worden.

Woningcorporatie Ymere rekende voor haar project Olympia uit wat de maatschappelijke kosten zijn als in de 547 woningen geen FSC-kozijnen maar hout van onbekende houtkomst worden geplaatst. Die extra kosten zijn geraamd op € 570.000,-, zo blijkt uit de Impactcalculator.

Joost Vogtländer, associate professor Design for Sustainability aan de TU Delft, ontwikkelde het zogenaamde Ecokostenmodel. Populair gezegd zijn deze ‘ecokosten’ een maat voor de kosten die gemaakt moeten worden om veroorzaakte milieuschade terug te brengen tot een acceptabel niveau. FSC Nederland heeft met ondersteuning van EY de FSC Impactcalculator ontwikkeld. Deze is gebaseerd op het model van Vogtländer. De Impactcalculator laat zien welke mogelijke schade je kunt voorkomen aan klimaat en biodiversiteit door te kiezen voor FSC-hout. En het drukt die schade uit in harde euro’s.

Inzicht in waarde

Arno Scheepens, manager EY Climate Change and Sustainability services, over het belang van de nieuwe tool: “Overheden en bedrijven willen in toenemende mate begrijpen hoe ze duurzame waarde kunnen creëren, bijvoorbeeld als het gaat om onderwerpen als klimaat en ontbossing. Innovaties zoals de FSC Impactcalculator helpen met het inzichtelijk maken van de positieve impact die ze kunnen realiseren. In dit geval door te kiezen voor FSC-gecertificeerd tropisch hout.”
Mark Kemna van FSC Nederland vult aan: “Het is erg belangrijk dat het verschil in milieu-impact tussen FSC-hout en niet-gecertificeerd hout zichtbaar wordt en nu ook in geld kan worden uitgedrukt. De prijs die we betalen voor FSC-hout is een reële prijs, die zeker niet te hoog ligt: duurzaam bosbeheer vraagt veel investeringen van de bosbeheerder, en de zeer selectieve kap levert per hectare bos natuurlijk minder geld op. Ik zou het daarom graag omdraaien: niet-gecertificeerd hout is veel te goedkoop! De maatschappij draait nu op voor alle schade aan biodiversiteit en klimaat omdat op een verkeerde manier met bossen wordt omgegaan. Dat maakt onze nieuwe tool inzichtelijk.”

De Impactcalculator werd begin dit jaar voor het eerst toegepast op de bouw van een fietsbrug over de rijksweg A28 bij Harderwijk. In geval niet-gecertificeerd hout in dit project zou zijn toegepast stijgen de maatschappelijke kosten voor dit project met meer dan € 600.000,-.

Voorbeeld bouwproject

De Impactcalculator werd begin dit jaar voor het eerst toegepast op de bouw van een bijzondere fietsbrug over de rijksweg A28 bij Harderwijk. De brug is grotendeels van hout, daarbij is 147 m3 FSC-gecertificeerd Azobé toegepast, een tropische houtsoort uit Kameroen. In geval niet-gecertificeerd hout in dit project zou zijn toegepast, en daardoor ontbossing optreedt, stijgen de maatschappelijke kosten voor dit project met meer dan € 600.000,-. Die externe kosten vanwege schade aan klimaat en biodiversiteit, die de samenleving moet ophoesten, zijn vermeden door gebruik van FSC-hout. Met dank aan de gemeente Harderwijk, opdrachtgever van dit project.

Werking calculator

In de calculator zijn 27 tropische houtsoorten opgenomen uit de regio’s Zuid-Amerika, Afrika en Azië, die verkrijgbaar zijn in FSC. In de lijst vinden we veel toegepaste soorten voor de bouw zoals meranti, mahonie en iroko. Na het invullen van de gebruikte houtsoort en de hoeveelheid (in m3) rekent de calculator uit welke milieukosten vermeden worden door gebruik van FSC-hout. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen schade aan klimaat en verlies aan biodiversiteit.
De FSC Impactcalculator loslaten op een iconisch project als de grote fietsbrug bij Harderwijk is aardig, maar nog belangrijker is dat de tool in de toekomst breed door bouwers en opdrachtgevers wordt gebruikt. Daarmee zal het bewustzijn in de bouw over het belang van de toepassing van FSC-hout verder toenemen.

Corporaties

Op dit moment is een aantal corporaties bezig de Impactcalculator toe te passen op projecten waarin FSC-hout is gebruikt. Zo wordt duidelijk wat de investering in gecertificeerd hout waard is. En dat leidt tot flinke eyeopeners bij de betrokken corporaties. Ymere rekende voor haar project Olympia uit wat de maatschappelijke kosten zijn als in de 547 woningen geen FSC-kozijnen maar hout van onbekende houtkomst worden geplaatst. Nic Hollenberg, Kwaliteitsmanager bij Ymere: “Die extra kosten zijn geraamd op € 570.000,-, zo blijkt uit de Impactcalculator. Als woningcorporatie hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel, en willen bij onze materiaalkeuzes alle mogelijke kosten, dus ook die voor milieu en klimaat, serieus nemen. Daarom is FSC-hout een vanzelfsprekende keuze.”

Trots op keuze voor FSC

Mark Kemna: “Duidelijk is dat kiezen voor FSC-hout voorkomt dat ontbossing plaatsvindt, waardoor de samenleving wordt opgezadeld met grote problemen op het gebied van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Dat die schade er is valt niet te ontkennen, en de Impactcalculator laat dat goed zien. Daarmee is de rekening overigens nog niet betaald. Ik hoop dat het inzicht dat de calculator brengt een aansporing is voor opdrachtgevers en bouwers om verantwoordelijkheid te nemen die verder gaat dan de eigen portemonnee en de korte termijn. Daarnaast hoop ik dat zij die bewust kiezen voor FSC-hout de calculator gebruiken om te laten zien hoe zij hun steentje bijdragen aan de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering. Een keuze waar ze namelijk trots op mogen zijn!”