Column: duurzaam vastgoed

Artikel delen

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik ‘duurzaamheid’ tot nog toe vooral aan anderen heb overgelaten. Oké, ik rij een Volvo V60 Twin Engine (en dus op stroom), maar het voornaamste argument hiervoor was eerlijk gezegd het behalen van een fiscaal voordeel. Natuurlijk ondersteun ik van harte alle initiatieven om onze aardkloot te behouden, maar mijn dagelijkse routines zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks veranderd. Ik verbruik en consumeer nog steeds hetzelfde of zelfs meer, domweg omdat ik meer te besteden heb. Ik zie in mijn omgeving dat dit voor veel meer mensen geldt.

Ik was dan ook positief verrast toen ik hoorde hoe belangrijk het begrip ‘duurzaamheid’ inmiddels in de bouwbranche is geworden. Gedeeltelijk is dat min of meer afgedwongen. Denk bijvoorbeeld aan de door minister Blok gestelde eis dat in Nederland met ingang van 2023 elk kantoor (groter dan 100 m2) minimaal over energielabel C moet beschikken. Maar er gebeurt veel meer, zo begreep ik tijdens de door mijn collega’s georganiseerde bijeenkomst ‘Duurzaamheid en Vastgoed’ in Ede. Eén van de opvallendste bijdragen kwam van ‘Madaster’. In de wandelgangen had ik deze naam al een enkele keer horen langskomen, maar ik kon mij nog geen helder beeld vormen van waar  ‘Madaster’ voor staat.

Door de bijeenkomst weet ik meer en ben ik onder de indruk. Alleen al de motto’s ‘afval is materiaal zonder identiteit’ en ‘ieder gebouw is een grondstoffendepot’, zetten aan tot denken. Ze spreken aan de ene kant voor zich, maar zijn aan de andere kant, als je het zo helder uitdrukt, baanbrekend. Mij heeft het in ieder geval de ogen geopend. Wel is het volgens mij een enorme uitdaging om deze motto’s te vertalen naar een werkbare praktijk. Andere inleiders gingen in op de gunstige financieringsvoorwaarden voor duurzame investeringen. Ook werd gewezen op het enorme aantal subsidies dat verkregen kan worden bij duurzame investeringen. Al met al werd mij in deze bijeenkomst duidelijk dat de bouwbranche volop in beweging is om haar steentje bij te dragen aan de zo noodzakelijke duurzame samenleving. Tja Frank, dacht ik, en wat doe jij nu eigenlijk? Blijf jij vanaf de zijlijn kijken hoe anderen hun best doen of pak je zelf de handschoen op? De komende tijd moet ik maar eens goed gaan nadenken wat mijn rol kan zijn. Maar ik ben bang dat ik het eerlijke antwoord al weet.

Mr Frank Kerkhof RB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
fkerkhof@alfa.nl

Frank Kerkhof publiceert maandelijks over fiscaliteit in de rubriek Snel Verdiend.

author avatar
Frank Kerkhof