Energieneutraal onderwijsgebouw met gelijkstroomnetwerk

Artikel delen

Op 30 augustus 2018 is Pulse, het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft, geopend. Heel bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Verder heeft het gebouw luchtdichte gevels en zeer minimale kozijnen.

TU Delft

De zonnepanelen op het dak voeden alle ledverlichting rechtstreeks.

In totaal biedt Pulse ruimte aan 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Het gebouw bestaat uit dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen, en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market.
Pulse is energieneutraal door de integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Daarnaast optimaliseren de gevelopeningen de daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag. Om het energieverbruik te beperken, heeft het gebouw bovendien een hoogwaardige isolatie. Ook wordt gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en warmte-koudeopslag in de bodem. Het gebouw behaalt energielabel A++++. Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerden deze nieuwbouw, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, in slechts zeventien maanden.

De gevelopeningen optimaliseren de daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag.

TU Delft – PULSE gebouw

Gelijkstroom

Het energienetwerk in het gebouw is één van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Normaal gesproken draait een gebouw, dat zelf stroom opwekt, op wisselstroom. De gelijkstroom (350 V DC) van de zonnecellen kan echter, zonder tussenkomst van omvormers, direct en zonder energieverlies worden benut voor laptops, tablets, smartphones en ledverlichting. Met een omvormer verlies je toch al gauw 5 tot 10 procent van de stroom die wordt opgewekt.
Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Op dit moment voeden de panelen al rechtstreeks alle ledverlichting. Het idee is om op termijn ook USB-wandcontactdozen aan te sluiten. Het gaat hier dan ook nog eens om USB-C, een nieuwe generatie USB-aansluitingen die tot 100 watt vermogen kunnen leveren, waar de huidige generatie tot 20 watt aan kan. Daarnaast adviseerde Kuijpers de TU Delft om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. Dan kan de universiteit, zodra de techniek zover is, ook de ventilatie rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten.


Innovatief onderwijs

De nieuwbouw grenst aan het Teaching Lab waar docenten kunnen experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie. Vaak gaat dat om het ontwikkelen van activerend onderwijs, waarin studenten niet alleen luisteren in de collegezaal, maar juist actiever aan de slag moeten. Daardoor nemen ze de leerstof makkelijker en duurzamer op. Innovaties die in het Teaching Lab zijn ontwikkeld kunnen in Pulse in de praktijk worden gebracht. Je vindt hier dan ook geen klassieke collegezalen maar instructieruimtes vol met moderne voorzieningen. Bijna alle wanden kunnen als een whiteboard beschreven worden en er hangen veel LCD-schermen, zodat de groepjes informatie kunnen delen. Eén van de zalen is nog net wat experimenteler: de zogenaamde ‘Technology Room’. Bij elke tafel hangen een beweegbare camera en twee schermen, zodat studenten met studiegenoten elders kunnen communiceren.


Installaties

Verder heeft het gebouw klimaatvloeren en –plafonds. Deze klimaatplafonds bevatten niet alleen de armaturen, maar ook aanwezigheidsmelders en een sprinklerinstallatie die wordt gevoed vanuit een lokale grondwaterbron. Daarnaast is het gebouw voorzien van warmte-koudeopslag (WKO). In de zomer wordt warm water in een gat van 73 meter diep in de grond opgeslagen, in de winter wordt Pulse hiermee verwarmd. Het koude water dat in de winter in de grond wordt afgevoerd, komt dan weer in de zomermaanden van pas.

De nieuwbouw grenst aan het Teaching Lab waar docenten kunnen experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie.