BouwBeurs 2019: ‘Tijd om de krachten te bundelen’

Artikel delen

Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 februari 2019 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht BouwBeurs 2019 plaats. Na de crisisjaren, is de (bouw)economie hard gegroeid, waardoor er inmiddels een doorlopend tekort aan vakmensen is. Hierdoor komen oplevertijden steeds meer onder druk te staan. Aan de andere kant heeft de bouw te maken met complexe ontwikkelingen, zoals de energietransitie, transformatie, circulair bouwen, industrieel bouwen en digitalisering van het bouwproces. Vraagstukken die de bouwpartners alleen samen kunnen oplossen. Het thema van BouwBeurs is dan ook: ‘Tijd om de krachten te bundelen!’

Marian Verheij, Brand manager van BouwBeurs 2019: “Er gebeurt momenteel zo enorm veel in de bouwsector: BouwBeurs is de exponent van al die ontwikkelingen.”

De BouwBeurs biedt weer een breed scala aan evenementen, zoals BouwBeurs R&D, GlasPlein, Paviljoen Hang & Sluitwerk, Tegelplein, Houtpaviljoen, Uitreiking van De Nederlandse Bouwprijs, Bouwbeurs Nieuwscafé en BouwBeurs Café. Ook is er een BouwBeurs Studentenprogramma.
Met 630 exposanten is de BouwBeurs nagenoeg uitverkocht. De vorige editie in 2017 trok net geen 75.000 bezoekers. Marian Verheij, onlangs aangetreden als de nieuwe Brand manager van BouwBeurs, hoopt deze editie weer op minimaal dat aantal belangstellenden. “In een hoog tempo verandert de markt onder invloed van complexe vraagstukken. Denk aan een gasloos Nederland, maar ook aan grote woningtekorten. Dit vraagt nieuwe antwoorden en nieuwe vormen van samenwerking. De complexiteit is zo groot dat bundeling van krachten hard nodig is. Die marktdynamiek zien we ook terug in de grote belangstelling om aan de beurs deel te nemen. We hebben veel aanmeldingen en zien dat bedrijven die eerder afhaakten, aangeven weer van de partij te willen zijn. We zien dit als een compliment. Met onze invalshoek raken we een gevoelige snaar. Men wil erbij zijn.”

Thema’s

Voor de editie 2019 is bijzonder zorgvuldig gekeken naar thema’s die nú actueel zijn. “Deze zijn bepaald na gesprekken met werkuitvoerders, zzp’ers, bouwkundig adviseurs, architecten en directeuren/eigenaren”, zegt de beursmanager. “Thema’s die veel zijn genoemd zijn de energietransitie, renovatie/transformatie, gezonde gebouwen en personeel en veiligheid. Deze thema’s zie je ook overal op het evenement terug. Bijvoorbeeld bij de onderwerpen van de presentaties, de samenwerkingen met branchepartijen en het aanbod. Maar ook voor onderwerpen als de digitalisering van het bouwproces en circulair bouwen is er veel aandacht. Er gebeurt zo enorm veel, BouwBeurs is de exponent van die ontwikkelingen. We brengen ze in beeld en clusteren ze. Op verschillende manieren komen ze straks terug op de beursvloer. Hierbij wordt vooral gelet op het zelf zien, doen en ervaren. Bijvoorbeeld op één van de vakpleinen.”

Leerlingen van het vmbo en mbo kunnen maandag 4 of dinsdag 5 februari op de BouwBeurs zelf ondervinden of zij geschikt zijn voor de bouw.

Leerlingenroute

Het tekort aan vakmensen in de bouw ruist ook over de beursvloer. “Daar spelen we ook op in, met een speciale leerlingenroute. Leerlingen van het vmbo en mbo kunnen maandag 4 of dinsdag 5 februari op de BouwBeurs zelf ondervinden of zij geschikt zijn voor de bouw. Elke leerling krijgt een opdrachtenformulier. De opdrachten zijn samengesteld in samenwerking met verschillende exposanten. De geselecteerde exposanten zijn er ook op voorbereid om leerlingen te ontvangen. Door alle opdrachten te doen, ervaart de leerling de hele BouwBeurs. Hierdoor krijgen zij een goede indruk wat de bouw vakmatig biedt. Het studentenprogramma is in samenwerking met het Platform vmbo BWI opgezet.”
De grootste noviteit op BouwBeurs 2019 is echter de R&D-hal. Met name bouwkundig ingenieurs en architecten gaven aan soms moeilijk hun weg te kunnen vinden op de beurs. Ze misten een plek om tastbare producten en materialen te zien en kennis te maken met vakgenoten om ervaringen uit te wisselen. Verheij: “Hal 9 vormt het kloppend hart van BouwBeurs R&D. In de R&D Lounge kun je kennismaken met vakgenoten en je netwerk vergroten. In het TechForum zijn doorlopend lezingen en andere inhoudelijke sessies. Deze hebben een directe link met exposities als de Projecten Expo, met spraakmakende projecten. Ook zijn er speciale routes langs exposanten met thema-of projectgerelateerde innovaties.”

Activiteiten

Kennismaken met en het uitproberen van nieuwe producten is volgens de beursmanager de belangrijkste reden voor beursbezoek: “Binnen het expositieprogramma wordt hieraan extra aandacht besteed. Daarnaast kent de beurs een groot aantal extra activiteiten. Naast nieuwe activiteiten zoals het Nieuws Café met continu interviews over actuele ontwikkelingen, kan de bezoeker ook rekenen op een aantal activiteiten in de categorie ‘Wegens succes geprolongeerd’. Voorbeelden hiervan zijn: Het Houtpaviljoen, de uitreiking van De Nederlandse Bouwprijs en uiteraard het BouwBeurs Café. Inmiddels is dit Café een begrip, het maakt het beursbezoek compleet. Naast leerzaam mag het beursbezoek ook gezellig en leuk zijn.”

 


Openingstijden
BouwBeurs 2019

Maandag 4 februari:
09.30 – 17.30 uur

Dinsdag 5 februari:
09.30 – 17.30 uur

Woensdag 6 februari:
09.30 – 17.30 uur

Donderdag 7 februari:
09.30 – 20.30 uur (avondopening!)

Vrijdag 8 februari:
09.30 – 17.00 uur

Internet: www.bouwbeurslive.nl

Toegang

Toegang tot BouwBeurs 2019 regelt u eenvoudig online.

  • Hebt u een uitnodigingskaart? Ga naar www.bouwbeurslive.nl en klik op ‘Toegang / Registratie’. Vul uw persoonlijke registratiecode en uw gegevens in. De code staat op de uitnodiging. Hierna ontvangt u een e-mailbevestiging. Dit is direct uw gratis toegangsbewijs. Neem een print mee naar de BouwBeurs of bewaar het bericht in uw telefoon.
  • Hebt u een digitale uitnodiging? Klik op de link in de digitale uitnodiging. Zie verder de beschrijving hierboven.
  • Hebt u geen uitnodiging? Gebruik dan bijgaande code voor gratis toegang: 10 000 776