Bouwer heeft altijd z’n ideale prefab dakoplossing

Artikel delen

Unilin maakt de keuze voor de bouwers wat betreft complete daken en dakelementen uiterst eenvoudig. Omdat alle drie prefab oplossingen in het programma gebaseerd zijn op gemak, snelheid en kwaliteit. Commercieel directeur Leon de Kok van Unilin Insulation: “Vanuit onze discipline Prefab Solutions bieden wij een drietal mogelijkheden om een dak efficiënt te plaatsen, volledig in lijn met wat de bouwer zelf het prettigst werken vindt en wat past bij het aantal woningen binnen het project.”

Er is een keuze uit op maat gemaakte dakelementen (UNIFIT) voor kleinere aantallen woningen, de kant-en-klare traditioneel getimmerde scharnierelementen (UNIPRE) voor seriematige verwerking en de revolutionaire bouwmethode voor luchtdichte daken zonder onderconstructie (UNIFAS), gebaseerd op dubbelschalige elementen. Leon de Kok: “Deze laatste optie is zeer aantrekkelijk om extra leefruimte op de zolderverdieping voor de bewoners te creëren. En in een dagdeel ligt het dak dicht.”

Unilin is een vooraanstaande speler in zelfdragende en isolerende dakelementen en prefab daksystemen. Leon de Kok: “In de jaren 80 waren wij al bezig met ‘half-geprefabiceerde’ elementen met spaanplaten, isolatiepakket en PUR-schuimafdichting. We speelden toen al in op de wensen van onze klanten die op maat gezaagde elementen wensten. Prefab is alsmaar belangrijker geworden. Inmiddels is sprake van zo’n 75% prefab dakelementen en de vraag naar prefabricage lijkt verder toe te nemen. Toch staren wij ons daar niet blind op. Want je ziet een aantal ontwikkelingen die tegendraads zijn. We hebben in de nieuwbouw kleinere projecten, er komt steeds meer (speelse) variatie in de woningkappen, de renovatiemarkt vraagt om maatwerkoplossingen en door de grote vraag naar prefab elementen loopt de wachttijd op. Dan is het een geruststellende gedachte dat wij als Unilin nog altijd de losse dak­elementen leveren, zodat je nimmer stil staat als bouwer. Met een tijdige voorbereiding zijn de prefab oplossingen natuurlijk wel een stuk sneller en efficiënter. Het scheelt ook een groot aantal arbeidsuren op de bouwplaats.”

Ontwikkelingen tijdens crisis

Ten tijde van de economische crisis heeft Unilin de prefab afdeling tegen het licht gehouden. “We zijn zelfs even gestopt met complete kappen in Oisterwijk, maar tegelijkertijd zijn we gaan kijken hoe we nog beter konden inspelen op de toekomstige vragen van aannemers bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Daarbij zie je dat de vraag naar prefabricage blijft bestaan, maar op een wat meer gedifferentieerde wijze. Vandaar onze ontwikkeling van drie verschillende ‘antwoorden’. Drie productlijnen waarbij de bouwer zelf de meeste geschikte optie kan kiezen qua projectgrootte en bouwmethodiek. Met UNIFIT, UNIPRE en UNIFAS maak je altijd de juiste keuze.”

Daarnaast zijn er meer prefab oplossingen in de vorm van wandsystemen en ruwbouw dakkapellen. “Overigens wordt de range aan prefab oplossingen op korte termijn uitgebreid met prefab gevels om zo bestaande woningen/gebouwen in isolatie en comfort te verbeteren. We leveren nu al dakelementen met extra overstek zodat die gevel er netjes onder past. Nieuw wordt ook een prefab systeem met wanden en dak voor het optoppen van gebouwen of uitbouwen van woningen. Een beetje IKEA-achtig, waarbij bewoners hun aanbouw kunnen uittekenen, via de professionele bouwmarkt de elementen bestellen en deze eenvoudig op een betonplaat, samen met een aannemer, tot een woonruimte kunnen opbouwen. Snel, hoogwaardig en kostenbeheerst. Zo vergroot je eenvoudig je leefruimte.”

Zonder gordingen

Die extra leefruimte is ook de crux van de nieuwe UNIFAS bouwmethode, omdat gordingen niet nodig zijn. De relatief smalle dakelementen zijn versterkt met constructieve ribben. Desalniettemin zijn ze licht van gewicht en makkelijk te plaatsen door twee man, mede dankzij de geïntegreerde hijslussen. De Kok: “We kunnen ze in elke vorm zagen. Ook detailleringen als muurplaten en luchtdichte afdichtingen zijn uitgedokterd. Binnen een dagdeel ligt zo’n dak op een woning.”

Deze nieuwe loot aan de stam van dakproducten wordt geleverd via 25 geselecteerde dealers. Deze bezitten de bouwkundige kennis om samen met de aannemer de engineering op papier te zetten. “Het is belangrijk dat wij de aannemers die willen switchen naar prefab elementen daarin ondersteunen. Dat doen wij vanuit Unilin én vanuit onze dealers. We adviseren tevens bij de juiste keuze voor een daksysteem. Neem de regelgeving. In 2021 moeten alle woningencorporaties hun huurwoningen gemiddeld op energielabel B hebben zitten. Maar in 2030 is dat al A+. Dan is het verstandig om de levensduur van het dak daarop te kiezen, en in plaats van een Rc=6 voor een Rc=7 te gaan. In wezen een kleine stap, maar gericht op de toekomst.”

Circulair

Zo kijkt Unilin ook naar het hergebruik van dakelementen. “Wij maken gebruik van PIR isolatiemateriaal (polyisocyanuraat). We hebben oplossingen in zicht om dit materiaal na een gebruiksperiode van 50 jaar weer te bewerken tot grondstof voor nieuwe PIR-platen. Zo zie je dat we met onze producten de levensduur van bestaande en nieuwe woningen een forse impuls geven, inclusief een circulaire doorkijk. Met nu al de voordelen voor bouwers en bewoners.”

Informatie: www.unilininsulation.nl