Duurzame renovatie van jaren ‘60 huurwoningen in Vroomshoop

Artikel delen

In het Twentse Vroomshoop worden 65 woningen van woningcorporatie Mijande Wonen gerenoveerd. Veel wordt aangepakt: van het verwijderen van asbestdaken tot het isoleren van gevels en van het herstellen van het voegwerk tot aan een compleet nieuwe begane grond vloer. Aannemer Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo BV voert deze renovatie uit voor Mijande Wonen. Het vervangen van de begane grondvloeren wordt gedaan door systeemvloerspecialist Havebo. Het eigen ontwikkelde systeem dat hier wordt gebruikt, vervangt de oude houten balken en zorgt er tegelijkertijd voor dat vloer geïsoleerd wordt. Door het nemen van diverse maatregelen zijn de woningen vanaf dit jaar weer energetisch up-to-date.

Door Harmen Weijer

Begin vorig jaar won Dura Vermeer de aanbesteding voor de renovatie van 45 eengezinswoningen aan de Prinsenkamp en 20 kleinere woningen aan de Dreef en De Kamp in Vroomshoop. De woningen stammen uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw en zijn dus bijna 60 jaar oud. De renovatie was nodig, omdat de woningen niet meer voldeden aan de huidige normen en eisen op het gebied van energieverbruik en comfort, vertelt werkvoorbereider Patrick Lamain van Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo BV. “We zijn in april begonnen met de voorbereidingen. Bij alle woningen zijn ‘warme’ opnames uitgevoerd. De bewoners hebben daarbij aangegeven dat zij tocht- en vochtproblemen ondervinden in hun woning.”
Tijdens deze opnames is onder andere gekeken naar de technische kwaliteit van de houten vloeren in de woonkamers aan de Prinsenkamp. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat de huidige vloeren van voldoende technische kwaliteit zijn. “Wel hebben wij Mijande Wonen geadviseerd om de begane grondvloer in de woonkamers tijdens de renovatiewerkzaamheden te vervangen, ondanks dat dit niet direct noodzakelijk was. Daarop heeft Mijande Wonen besloten om de keuze voor het vervangen van de begane grondvloer aan de bewoners zelf over te laten. Dat de bewoners hier de meerwaarde van in zagen, blijkt uit het feit dat ruim 60% van de bewoners heeft gekozen voor een nieuwe begane grondvloer. Nadat de opnames gereed waren, is er een definitief ‘maatregelenpakket’ vastgesteld met daarin de uit te voeren werkzaamheden voor de woningen per straat.”

Als de stalen balken en de EPS-blokken zijn gelegd, worden ze afgewerkt met een nieuwe underlaymentplaat.

Vloerstroom als eerste

Mede op het verzoek van Mijande Wonen is gekozen voor de systeemvloeren van Havebo. “De renovatiewerkzaamheden zijn gestart met de zogeheten vloerstroom: het vervangen van de begane grondvloer in de woonkamer van de woningen. We trekken twee dagen per woning hiervoor uit: 1 dag sloop en 1 dag voor het aanbrengen van de nieuwe begane grondvloer.”
De vloer van de keuken en de hal wordt niet vervangen. Deze ruimten blijven voor de bewoners dus toegankelijk. Daarom kunnen zij in hun eigen huis verblijven tijdens het vervangen van de begane grondvloer en hoeven zij niet tijdelijk elders ondergebracht te worden. De overige renovatiewerkzaamheden worden twee weken later uitgevoerd. “Dat doen we bewust om de overlast voor de bewoners te verminderen. We hebben wel een rustwoning ingericht om overdag te kunnen verblijven. Overlast tijdens een renovatie is niet te voorkomen, maar we proberen die te allen tijde tot een minimum te beperken”, vertelt Lamain.

Stalen liggers

Belangrijk deel van de energetische verbetering is het isoleren van de vloeren. “Het Havebo-systeem is een complete oplossing bij het vervangen van vloeren in bestaande woningen”, vertelt Robert Rijswijk van Havebo. “Acht jaar geleden hebben we speciaal voor renovaties een systeem geïntroduceerd. We merken dat vooral corporaties steeds vaker voor deze oplossing kiezen.”
Het systeem bestaat uit stalen liggers en tussenliggende eps-isolatieblokken. “Deze stalen liggers worden gemaakt van Magnelis staal. Dat is een andere bewerking van staal dan verzinking. Het biedt een veel betere weerstand tegen corrosie; er wordt dan ook een garantie van 50 jaar tegen corrosie gegeven.” Ook de stalen hoekplaten, die aan de fundering worden bevestigd en waarop de stalen balken rusten, zijn van Magnelis staal gemaakt.
Deze balken zijn uiteraard niet van massief staal, want anders zouden ze wel heel zwaar worden. De stalen plaat van 1 mm dik die tot balk wordt gevormd, wordt van binnen vol geblazen met foam. Het is dus geen holle koker.”
Voor het project in Vroomshoop is gekozen voor een geïsoleerde vloer met een minimale Rc-waarde van 3,5. “Dat is niet de hoogste beschikbare isolatie binnen Havebo, maar is meer dan voldoende om optrekkend vocht en kou tegen te houden. En daar gaat het om.” Daarnaast is er gekozen voor het aanbrengen van poeren onder de stalen liggers om het mogelijk veren van de vloer tot een minimum te beperken.
Omdat er meer dan 90 verschillende liggerlengtes beschikbaar zijn, is afzagen tijdens de uitvoering niet meer nodig. “Dat levert niet alleen tijdswinst op, maar ook nog eens veel minder afval.” Als de stalen balken en de EPS-blokken zijn gelegd, worden ze afgewerkt met underlayment beplating. “Deze platen worden vastgeschroefd op de balken met gefosfateerde gipsplaatschroeven, rechtstreeks in de stalen ligger in een hartmaat van 15 cm”, zegt Rijswijk. Op de nieuwe underlaymentplaat kan de bewoner zijn eigen nieuwe binnenvloer leggen.

Er zijn meer dan 90 verschillende liggerlengtes beschikbaar.

900 woningen al voorzien

Havebo heeft inmiddels rond de 900 woningen op deze manier van een nieuwe vloer voorzien, waarbij de montage gedaan wordt door Renovatie & Vloeren Blaricum BV. “Daarnaast leveren we ook aan de bouwmaterialenhandel als aanvulling op de combinatievloer met betonnen balken. Dit doen we al 40 jaar. Deze stalen liggers zijn als een T-balk gevormd, vergelijkbaar met deze betonbalken. Dat is bewust, want we willen het bouwend Nederland niet te moeilijk maken. Dit is wat men bij vloeren gewend is. Bijkomend voordeel is dat de EPS-blokken uitwisselbaar zijn, dus te gebruiken bij zowel de combinatievloer met betonnen balken als bij de stalen balken.”

In september vorig jaar is Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo gestart met de renovatie van de kleinere woningen aan de Dreef en De Kamp. Deze woningen zijn eind 2018 opgeleverd. Eind november is begonnen met de 45 eengezinswoningen aan de Prinsenkamp. De vloerrenovatie is half februari gereed. De gehele renovatie is naar verwachting begin mei afgerond. Dan zijn ook deze huurwoningen van Mijande Wonen klaar om voor de komende 30 jaar weer comfortabel en energiezuinig gebruikt te kunnen worden.


Opdrachtgever: Mijande Wonen, Vriezenveen
Aannemer: Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo, Hengelo
Leverancier vloeren: Havebo, Den Dolder
Bouwtijd: september 2018 – mei 2019 (verwacht)