Sterke gipsvezelplaten nodig voor houtbouw?

Artikel delen

Eén plaattype voor al uw toepassingen. Fermacell, milieubewust, stabiel onder belasting, ongevoelig voor schokken, kostenverantwoorde brandveiligheid, doeltreffende geluidsisolatie, overal te gebruiken.

Houtskeletbouw huizen met natuurlijke bouwmaterialen zijn hét antwoord op de huidige uitdaging op het gebied van gezond, duurzaam en modern wonen. De bijzondere materiaal- en verwerkingseigenschappen van Fermacell Gipsvezelplaten en Fermacell Vloerelementen zijn ideaal voor een kostenefficiënte en ecologisch verantwoorde houtbouw.

Fermacell was de eerste gipsvezelplaat op de markt. Al meer dan 30 jaar staat het merk synoniem voor een kwalitatief hoogwaardige, droge bouwwijze. Bouwbiologisch getest met eco-certificaat. Fermacell Gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels, die in een recyclageproces uit oud papier worden gewonnen. Die twee natuurlijke grondstoffen worden gemengd en na toevoeging van water – zonder andere bindmiddelen – onder hoge druk tot stevige platen geperst. Vervolgens worden die platen gedroogd, met een waterafstotend middel geïmpregneerd en in de gewenste formaten gesneden.

Het gips in de gipsvezelplaten reageert op het water en kapselt in de vezels. Dat verklaart de grote stevigheid en het brandvertragende karakter van Fermacell Gipsvezelplaten. En wegens die samenstelling is de Fermacell Gipsvezelplaat tegelijk een bouwplaat, een brandvertragende plaat en een plaat voor natte ruimtes.

Fermacell is constructief inzetbaar – fermacell als statische beplating

Op basis van de specifieke materiaaleigenschappen kunnen Fermacel Gipsvezelplaten als dragende en uitstijvende (wandschijfwerking) beplating van wanden, als brandbeschermende bekleding van houten bouwdelen en als verstevigende componenten van plafond- en dakpanelen worden gebruikt.

Berekening conform Eurocode 5

De Europese Technische Goedkeuring (ETA 03/0050) voor fermacell® Gipsvezelplaten biedt de mogelijkheid om statische inzet van Fermacell Gipsvezelplaten in diverse bouwdelen conform Eurocode EN 1995-1-1 in samenhang met de nationale bijlage te berekenen.

Vereenvoudigde controlemethodes

Fermacell rekentabellen voor statische inzet of Eurocodes vereenvoudigen het controleproces voor bouwkundig ingenieurs en constructeurs. Door de gemakkelijke omrekening kunnen oplossingen direct worden afgeleid uit deze rekentabellen.

Toepassingen van Fermacell in de houtbouw

Binnen:

 • Dragende en niet-dragende scheidingswanden
 • Enkele en dubbele installatiewanden
 • Scheidingswanden in woningen
 • Wandbekleding
 • Omkleding van kolommen en liggers

Buiten:

 • Voorgehangen of gevelvullende, geventileerde gevels
 • Gepleisterde gevels
 • Buitenwanden van het gebouw

Vloeren:

 • Vloersystemen voor toepassingen bij geluidsisolatie en brandwerendheid
 • Vloersystemen voor natte ruimtes
 • Zolderafwerking

Plafond en dak:

 • Bekleding van schuine daken
 • Plafondbekleding