Leidraad voor gezonde school

Artikel delen

Ieder schoolbestuur wil een gezonde school voor kinderen en leraren. Een gezond binnenklimaat is daarin van groot belang. Op maar liefst 70% van de scholen is de kwaliteit van het binnenklimaat echter ondermaats, terwijl een gezond binnenklimaat de prestaties en vitaliteit van kinderen en leraren kan verbeteren. Dit begint allemaal bij een goed ventilatiesysteem.

De Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) heeft samen met ingenieursbureau DWA en het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een vergelijking gemaakt van verschillende ventilatieconcepten om zo bestaande PO en VO scholen te ondersteunen in de keuze voor een passend ventilatiesysteem. Wouter Wijma (Bestuurslid VLA) vertelt: “In de conceptvergelijking worden de gebruikelijk toegepaste ventilatieconcepten op een rij gezet, zodat u inzicht krijgt in de verschillende voor- en nadelen. Zo kunt u een gedegen eerste selectie maken van welke systemen u eventueel nader wilt bekijken of uitwerken.”
Op de markt zijn verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar voor bestaande scholen. Er bestaan grofweg vijf ventilatieconcepten:

  • Systeem 1. Decentrale ventilatie met natuurlijke toevoer (via gevelroosters) en mechanische afvoer.
  • Systeem 2. Decentrale ventilatie met mechanische toevoer (uit plafond) en natuurlijke afvoer.
  • Systeem 3. Decentrale ventilatie met geïntegreerde verwarming.
  • Systeem 4. Decentrale balansventilatie met WTW.
  • Systeem 5. Centrale balansventilatie met WTW.

Mits ontwerp, aanleg, gebruik, beheer en onderhoud goed zijn geregeld, garanderen deze systemen een goed binnenklimaat. Welk systeem het beste past bij een schoolgebouw hangt af van het gebouwtype, de mate waarin men aan het Programma van Eisen Frisse Scholen wil voldoen en de beschikbare ruimte en aanwezige ventilatievoorzieningen, zoals roosters of afvoer in toiletten. Maar ook renovatieplannen voor bijvoorbeeld gevels, glas, verlichting of cv en specifieke wensen of voorkeuren kunnen de keuze beïnvloeden.

Downloaden VLA conceptvergelijking: ga naar www.binnenluchttechniek.nl en klik op ‘Publicaties’.