Project in beeld

Actueel
Artikel delen

6.300 m² LiquidDesign met ‘flakes’ in Lumion scholencomplex Amsterdam

Aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam Nieuw-West werd een bestaand schoolgebouw het afgelopen jaar gerenoveerd en flink uitgebreid. Lumion Amsterdam opent hier in september zijn deuren voor het nieuwe schooljaar 2019-2020. De vloeren, 6.300 m² in totaal, krijgen een bijzondere afwerking met LiquidDesigin van Forbo Eurocol, ingestrooid met ‘flakes’.

Het eerste ontwerp van de school, van architect B.J. Ingwersen, dateert uit 1973 en is geïnspireerd op werk van de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier. Deze oudbouw, sinds 2008 een gemeentelijk monument, onderscheidt zich met karakteristieke kenmerken, zoals betonelementen aan de gevels, ‘zwevende’ verdiepingen op betonnen kolommen boven de entree en grote raampartijen. Atelier Pro uit Den Haag ontwierp de nieuwbouw, dat samen met de oudbouw een fraai geheel vormt. Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal is de aannemer. Het nieuwe Lumion biedt straks ruimte aan ruim 1.200 leerlingen in de opleidingen vmbo-t, havo en vwo.

Natuurlijke look & feel

Voor de afwerking van de vloeren werd gekozen voor LiquidDesign, een gegoten designvloer van Forbo Eurocol uit Wormerveer. LiquidDesign is een veerkrachtige en geluiddempende vloerafwerking met een moderne, strakke uitstraling. De vloer wordt geheel naadloos aangebracht en is verkrijgbaar in ruim 30 verschillende basiskleuren. LiquidDesign dankt zijn fraaie, natuurlijke look & feel onder meer aan de componenten kurk, lijnolie en een biopolymeerbindmiddel. Hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen, dus milieuvriendelijk. LiquidDesign onderscheidt zich hiermee duidelijk van andere gietvloeren, zoals PU of epoxy.

Training en begeleiding

Voor de LiquidDesign-vloer in het Lumion werd een speciale kleur grijs ontwikkeld, die wordt ingestrooid met zwarte ‘flakes’. Deze contrasterende vlokken geven de vloer extra ‘diepte’ en uitstraling. Eliëns Interieurprojecten uit Sprang- Capelle voert het werk uit en vooraf hebben de verwerkers deelgenomen aan een LiquidDesign-training bij Forbo Eurocol, dat tevens zorgdraagt voor advisering en projectbegeleiding. Voor het aanbrengen van LiquidDesign moet de ondervloer volledig vlak zijn. Hiervoor worden diverse Eurocol-primers en -egaliseermiddelen toegepast, afhankelijk van de verschillende ondergronden. In de renovatie van de oudbouw zijn de betonvloeren op de begane grond en verdiepingsvloeren afgewerkt met zand-cement, totaal 3.300 m². De 3.000 m² nieuwbouwvloeren op de begane grond en vier verdiepingen zijn deels uitgevoerd in zand-cement en deels in anhydriet.

Resultaat

Op het moment van schrijven, is het installeren van de LiquidDesign-vloeren nog in volle gang. De delen die al gereed zijn, laten nu al zien dat het resultaat er mag zijn en beslist recht doet aan dit bijzondere schoolgebouw.

BouwTotaal