Bouwkosten

Artikel delen

Wat kost het isoleren en vervangen van een houten vloer?

Een goed geïsoleerde vloer voorkomt koude voeten en helpt energie te besparen. Houten begane grondvloeren verdienen daarbij extra aandacht. In veel gevallen zal een totale vervanging de beste oplossing zijn.

Renovatievloer met beplating (droog systeem). Foto: VBI

Een houten vloer is relatief eenvoudig na te isoleren middels isolatieplaten aan de onderzijde. Een stevige plaat kan afsteunen op (verduurzaamde) regels die tegen de balken worden gespijkerd. Houd daarbij wel rekening met de invloed hiervan op temperatuur en vocht in de vloer. Aandachtspunt is dat de kruipruimte door de isolatie minder opwarmt en dus kouder wordt. Daardoor kan de relatieve vochtigheid juist stijgen. Dat is voor de houten balklaag uiteraard ongunstig. Een goede bodemafsluiter toepassen kan problemen voorkomen.

Prijzen volgens RaabCalc

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit het calculatieprogramma RaabCalc. De prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Goedkoopste oplossing

Deze oplossing is wel de goedkoopste optie, zelfs als een totale vervanging van de vloer nodig is. Zo’n totale vervanging met nieuwe balken en twee lagen underlayment (18 mm en 15 mm) komt voor een vloer van 4 x 7 meter uit op een totale kostprijs van 3523,98 euro. Daarbij is een Rockwool bouwplaat RockSono base van 140 mm toegepast, met een Rd-waarde van 3,75. Uiteraard zijn ook andere materialen mogelijk.

Gratis kennismaken met RaabCalc?

Benieuwd naar de mogelijkheden van RaabCalc? Klik hier voor een gratis demonstratie.

Renovatievloer met beton en cement-dekvloer. Foto: VBI

Deze kostprijs bestaat voor 66 % uit arbeid, met in totaal 58 arbeidsuren. De kosten van het verwijderen en afvoeren van de oude vloer bedragen circa 740 euro. Inclusief CAR en opslagen voor algemene bouwkosten en winst en risico zou dit een geoffreerde prijs geven van 3895,43 euro ex btw.

Vochtongevoelige oplossingen

Vanwege de gevoeligheid van hout voor vocht uit de kruipruimte, is toepassing van andere materialen aan te bevelen. Zeker als de bestaande houten balklaag al is aangetast, is het verstandig om te kiezen voor vochtongevoelige oplossingen. In sommige gevallen kan dat middels vullen van de gehele kruipruimte met schuimbeton, dat van zichzelf isolerend werkt. De kosten daarvan hangen uiteraard sterk af van de hoogte van de kruipruimte. Meest voor de hand liggende oplossing is echter het toepassen van een renovatievloer, waarvan er diverse op de markt zijn. Er zijn varianten met geïsoleerde sandwichpanelen waar beton op wordt gestort, cassettes en varianten op de bekende balken-broodjes-betonvloer. Deze balken-broodjes-vloeren werken voor renovatie veelal niet met beton, maar met liggers van bijvoorbeeld verzinkt staal of kunststof. Deze liggers zijn veel minder zwaar en dus beter hanteerbaar, wat met name in de renovatie van bestaande ruimtes erg belangrijk is. Het beperkt ook het totale gewicht van de nieuwe vloer. De bijbehorende EPS-broodjes zijn in verschillende isolatiewaardes beschikbaar.

Droog of nat

Voor deze calculatie kiezen we de PS-renovatievloer. Deze is er in twee varianten: een met beton en een met een droge beplating. Droge beplating heeft als voordeel dat er geen uithardingstijd nodig is en geen cementdekvloer. De bewoner kan zijn huis dus sneller weer in gebruik nemen. De droge variant is ook die met het laagste eigen gewicht. De maximale vrije overspanning in het droge systeem is 4,2 meter, zonder tussensteunpunt. In beton is dat 5,0 meter. De droge variant is iets minder stijf. Het (loop)comfort is daardoor lager, wat te verbeteren is door een extra steunpunt aan te brengen.

Rc-waarde

De kosten van een PS-renovatievloer met beton en een Rc-waarde van 4,3 komen uit op 4896,60 euro, voor de zelfde vloer van 7 x 4 meter. De offerteprijs komt dan uit op 5412,73 euro ex btw.

Renovatievloer semi-droog met zwaluwstaartplaten. Foto: VBI

Inbegrepen is het leggen van een cementdekvloer door een onderaannemer. Ook vrachttoeslag kleine lading en ondervracht betonmortel is in de kostprijsberekening meegenomen. Tevens is kraanhuur inbegrepen, al zal voor het aanbrengen van een betonvloer in een bestaande woning vaak een alternatieve oplossing moeten worden gezocht. In de kostprijsberekening zitten ook de kosten van verwijderen en afvoeren van de bestaande houten vloer á 740,00 euro. In de totale kostprijs betreft 49 % materiaalkosten, 30 % loonkosten en 21 % kosten van de onderaannemer. Dezelfde vloer met een Rc-waarde van 5,0 is iets duurder. In de kostprijs scheelt dat 93 euro voor de totale vloer.

Met beplating

De droge variant van de PS-renovatievloer wordt in principe opgelegd op een thermisch verzinkte stalen hoeklijn, die met chemische ankers aan de bouwmuren wordt bevestigd. Als beplating is daarbij gekozen voor een melamine spaanplaat groen. Met een gekozen Rc-waarde van 4,0 komt de kostprijs uit 4754,50 euro. De zelfde vloer met een Rc-waarde van 5,2 komt uit op 140 euro meer in kostprijs (4893,90 euro). De kostprijs betreft 67 % materialen en 33 % loonkosten. De te offreren prijzen voor het droge systeem komen dan uit op resp. 5255,65 en 5409,74 euro ex btw.

Kostentabellen

Kostentabel droog systeem (beplating)
Kostentabel nat systeem (beton)

Gratis demo RaabCalc: www.raabcalc.nl/bouwkosten

https://youtu.be/RPdTnjB4UT0

BouwTotaal