‘Als markt op prefab zit te wachten gaan we grootschalig investeren’

Artikel delen

“Sinds de eeuwwisseling zijn prefab dakkappen eigenlijk niet meer weg te denken uit de nieuwbouw. Ik denk zelfs dat het in de totale dakenmarkt om een aandeel van meer dan 80 procent gaat”, stelt Leon de Kok, commercieel directeur van Unilin, dat met de producten UNIFIT, UNIPRE en UNIFAS een grote speler wil worden in de markt van zelfdragende en isolerende dakelementen en complete prefab daksystemen.

“Ik moet eerlijk zijn, want het was eigenlijk onze rechtsvoorganger Opstalan die al in de jaren negentig prefab kappen maakte. In 2013 stopte men ermee omdat de verkoop, in het midden van de crisis, tot een zeer laag niveau gedaald was. Pas in 2015 zijn we weer opnieuw begonnen. Maar we zien nu echt wel in dat we het met alleen dakelementen niet redden. Prefab heeft enorm aan belang gewonnen.”
Daar waar in 2015 de prefab dakelementen van Unilin nog min of meer traditionele bestanddelen kenden, rolde het bedrijf uit Oisterwijk een jaar of twee geleden de UNIFAS-lijn uit, waarbij PIR-isolatie geïntegreerd werd in de prefab kappen. De Kok: “Unilin is immers bekend vanwege de isolatie met PIR. In feite integreren we onze dakelementen door ze constructief zelfdragend te maken en ze aan elkaar te koppelen met scharnieren. Het systeem wordt geleverd compleet met F-ankers, muurplaten en knieschotten”
Unilin levert het UNIFAS systeem overigens niet rechtstreeks aan aannemers, maar heeft ervoor gekozen om een eigen dealernetwerk van 25 geselecteerde bouwmaterialenhandelaren op te tuigen. De belangrijkste reden hiervoor is dat Unilin zich met dit systeem richt op 1 tot 10 woningen . “Voor de grotere seriematige nieuwbouw zijn aannemers aangewezen op de traditionele Unipre prefab kappen. Simpelweg omdat we niet voldoende capaciteit hebben om in die aantallen Unifas te kunnen leveren”, legt De Kok uit. “We zitten nu nog in de fase dat we vooral benieuwd zijn naar hoe de markt er naar kijkt. Wat vinden bouwers van ons product? Wat vinden ze ervan dat er geen minerale wol maar PIR in zit? Wat vinden ze ervan dat de panelen wat slanker zijn? Hoe vinden ze het dat het afwerkingsniveau zo hoog is? Vinden ze het fijn dat deze kap zoveel lichter is en zoveel makkelijker te stellen is? Dat je met een kleinere bouwkraan uit de voeten kunt? Wij denken dat dit onze USP’s zijn, maar we willen wel graag de bevestiging uit de markt. Zodra we denken dat de markt er klaar voor is, dan gaan we verder investeren.”

Capaciteitsprobleem

De Kok merkt op dat Unilin – net als bijna alle bedrijven in de prefabbranche – last heeft van een capaciteitsprobleem. “We willen wel meer produceren, maar kunnen niet. Niet omdat de machines het niet aankunnen, maar de grootste beperkende factor zijn de bouwkundig tekenaars en timmerlieden die ook in de industrie willen werken. Die zijn echt schaars.”
Gebrek aan goede mensen is nu juist een belangrijke reden om steeds vaker voor het nieuwe prefab te kiezen. De Kok: “Voor de productie van een Unifas-prefab kap hebben we maar 20% van de manuren nodig in vergelijking met de traditionele prefab kap.. Natuurlijk blijven mensen met timmerkundig inzicht belangrijk, maar het werk verschuift steeds meer richting operators. Mensen die weten hoe ze een machine moeten bedienen die het timmer- en zaagwerk voor ze doet.”

Gevelelementen

Op basis van de ervaring met prefab dakelementen is Unilin verder gaan ontwikkelen. Onder de merknaam UNISIP worden kant en klare gevelelementen of prefab wanden geproduceerd. De Kok legt enthousiast uit, terwijl hij een proefstuk op de vergadertafel zet. “We noemen dit slank bouwen. Ook weer met PIR. We herhalen eigenlijk het systeem dat we op een dak doen. Je kunt er constructieve wanden mee maken. Zeker als we – zoals in dit geval – met constructieve platen werken en tussen beide zijden ribben plaatsen. Door de toepassing van PIR kun je zeer slanke wanden maken. Van binnen kun je er alles tegenaan smeren op plakken wat je wilt en de sparingen voor de leidingen uitfrezen tot 15mm dik. De buitenzijde kun je bijvoorbeeld bekleden met steenstrips of houten gevelbekleding . Je zou er ook een stenen muur voor kunnen zetten. Het is zelfs stapelbaar, maar dat doen we voorlopig nog niet omdat we ons in eerste instantie willen beperken tot aanbouwen. We maken alles op maat en de hele aanbouw wordt als een bouwpakket afgeleverd.”

Optoppen

Met ingang van volgend jaar wil De Kok de productie van prefab wanden gaan opvoeren. In het voorjaar van 2020 gaat er daarom een speciale website online waarop mensen zelf een plattegrond van een uit- of opbouw kunnen plaatsen. De Kok: “Alles wordt dan binnen enkele weken thuisbezorgd, waarna een vakman de uitbouw in elkaar kan schroeven. De elementen kunnen dus ook gemakkelijk losgeschroefd en elders hergebuikt worden . Dit draagt bij aan de filosofie van circulair bouwen. Als dit een succes wordt is de volgende stap kant en klare opbouwen, voor de dure vierkante meters in de steden. Zodat je licht gewicht kunt optoppen.”