Lezerstest

Producten
Artikel delen

Biobased houtreparatiepasta

De eerste gecertificeerde epoxy houtreparatiepasta met 40% biobased grondstoffen voor alle soorten reparaties, het hele jaar door. Dat is BIO FLEX™ ALLROUND van Repair Care. Rick van Berkum van Van Berkum Timmerwerk ging er mee aan de slag. We spraken na afloop een enthousiaste vakman.

Tekst: ing. Frank de Groot

“De verwerking is gelijk aan traditionele reparatiepasta’s. Een prima product en zeer goede klantenservice als achtervang”, aldus Rick van Berkum, als we hem vragen naar zijn ervaringen hiermee. Van Berkum Timmerwerk in Den Helder verzorgt woningonderhoud, renovatie, houtrotherstel en interieurmaatwerk. Daarbij moet hij regelmatig verrotte kozijnen aanpakken. “Je kunt zo’n kozijn vervangen, maar houtreparatie is vaak een betere optie. Je hebt binnen geen rommel en je hebt ook niet te maken met levertijden. Bovendien moet je een nieuw kozijn met twee personen plaatsen, maar houtreparatie kan ik alleen. En je bent maar een fractie aan de kosten kwijt, vergeleken bij kozijnvervanging.”

Biobased grondstoffen

De nieuwe reparatiepasta van Repair Care is de eerste uit haar nieuwe productlijn BIO FLEX™. Onder deze naam vallen voortaan epoxy reparatiepasta’s met biobased grondstoffen. Met de ALLROUND kan het hele jaar door gerepareerd worden (bij 0-35 ºC) en het kan gebruikt worden voor alle soorten reparaties (van 5 – 50 mm). Het product is tevens de eerste gecertificeerde expoxy reparatiepasta met 40% biobased grondstoffen. Met succes zijn alle proeven van TUV Austria doorlopen en daarmee mag BIO FLEX™ Allround het ‘OK biobased’ certificaat voeren. De biobased grondstoffen worden onder andere verkregen uit de schil van cashewnoten, maar ook uit de resten van kookolie en papierpulp.

Hoe belangrijk is het ‘OK biobased’ certificaat voor Rick? “Dat is vooral interessant voor bijvoorbeeld particuliere klanten of woningbouwverenigingen die een milieuverantwoorde oplossing willen voor houtrot. Hiermee kan ik de klant een passende oplossing aanbieden.”

Eigenschappen

De reparatiepasta is geschikt voor het permanent (dus niet tijdelijk) repareren van beschadigd en rot hout van onder andere kozijnen, deuren, trappen en meubels. Ook kun je er scheuren, voegen, noesten en (open) verbindingen mee verlijmen en vullen. Tevens is deze reparatiepasta geschikt voor het renoveren, restaureren en modelleren van houtconstructies en profielen. De reparatiepasta gedraagt zich als hout: het product is op dezelfde manier na te bewerken en te schilderen en beweegt met het hout mee. De pasta is na 12 uur schuur- en overschilderbaar, bij een laagdikte van 1 cm bij 20ºC.

Praktijkresultaten

Rick ging aan de slag met de tweecomponenten pasta bij een kozijn in zijn woning uit 1932. Het kozijn uit Amerikaans grenen bleek in de stijlen twee verrotte plekken te hebben en een slechte onderdorpel. “De neus van de onderdorpel heb ik vervangen. Hier heb ik een nieuw deel tegenaan gelijmd. De twee verrotte plekken in de kozijnstijl heb ik uitgefreesd en hersteld met de reparatiepasta. Hierbij heb je twee componentenkokers van 150 en 300 mm, die je in een dubbel doseerpistool plaatst. De componenten moeten vervolgens 1 op 2 gemengd worden op een mengplateau. Beide componenten hebben een andere kleur. Nadat de kleur van de pasta door het mengen homogeen is geworden, is deze klaar voor gebruik.”

 

De verwerking ging vervolgens soepel: “De pasta heeft een goede verwerkbaarheid en stijfheid. Dat is nodig om deze goed te kunnen profileren. De volgende dag heb ik de kozijndelen geschuurd en geschilderd. Ook dat ging prima! Kortom; een zeer goede reparatiepasta!”
Gevraagd naar eventuele kritische geluiden, komt de prijs naar voren: “In vergelijking met traditionele reparatiepasta’s is deze pasta wat duurder. Maar daarentegen ben ik zeer tevreden over de klantenservice van RepairCare. Ze staan altijd klaar voor advies en desgewenst komen ze langs op een project om te adviseren of een probleem op te lossen.”

BouwTotaal