Eindhovense huurwoningen authentiek gerenoveerd met ECO baksteenstrips

Artikel delen

De Eindhovens wijk ‘t Ven bestaat voor een flink deel uit grondgebonden woningen die net na de Tweede Wereldoorlog zijn neergezet. Woonstichting ’thuis uit Eindhoven bezit er 425 woningen die in 1948 zijn gerealiseerd. Deze woningen voldoen niet meer aan de eisen die de woningstichting aan haar woningen stelt, en dus is er flink wat werk aan de winkel. Een deel wordt gesloopt, maar het grootste deel van de woningen wordt opgeknapt. En dat gebeurt met een frisse blik op de toekomst: duurzaam, aardgasloos en circulair. Maar wel behoud van de authentieke sfeer van de wijk.

Na de renovatie is de wijk klaar voor de toekomst: duurzaam, aardgasloos en circulair. Maar wel behoud van de authentieke sfeer van de wijk.

Wijken zoals ’t Ven in Eindhoven zijn er duizenden in Nederland: naoorlogs, relatief snel gebouwd, zonder al te isolatie. En hoewel de woningen in deze wijken en buurten in de afgelopen decennia wel zijn aangepakt, zijn ook die renovatierondes gedateerd. Woonstichting ’thuis wil het nu goed aanpakken, en dat betekent: aardgasloos, goed geïsoleerd en met duurzame installaties.
In 2017 zijn de eerste 43 woningen opgeknapt. Deze woningen zijn goed geïsoleerd, maar nog niet aardgasloos. Omdat Woonstichting ’thuis duurzaamheid belangrijk vindt en de andere woningen graag aardgasloos wil maken, zijn het afgelopen jaar 9 woningen op die gewenste manier gerenoveerd.
Dat begint met de buitenkant: een goed geïsoleerd ‘jasje’, vertelt Peter Delsing, commercieel directeur van bakstenenfabrikant Vandersanden, die voor dat ‘jasje’ heeft gezorgd. “Aannemerscombinatie Van Santvoort en Huybregts Relou, die hoofdaannemer is van de renovatie, heeft ons gevraagd ons E-Board isolatiesysteem met ECO baksteenstrips aan te brengen. Zij kwamen ons op het spoor via gevelstenengroothandel Steencentrum Utrecht, die ons heeft aangeraden.”

Het grootste deel van de woningen in Eindhovense wijk ‘t Ven van Woningstichting ‘thuis was toe aan een flinke opknapbeurt.

Goede isolatiewaarde

Voor deze 9 proefwoningen is E-Board van 160 mm dik gebruikt. Delsing: “Deze heeft een hele goede isolatiewaarde, Rd 5,16. E-Board isolatie panelen is een EPS-HR 200 plaat, SE (moeilijk brandbaar). Deze panelen worden direct op bestaande buitengevel aangebracht met mortellijm en slagpluggen. Dat scheelt natuurlijk veel tijd, moeite én rommel, omdat je het oude buitenblad niet hoeft te verwijderen. In Eindhoven duurde de E-board montage gemiddeld 1 dag, terwijl traditioneel metselen ongeveer 6 à 7 dagen zou duren. Dit is nog exclusief zwaardere fundering en slopen van de bestaande gevel. Bovendien is dit voor de bewoners het meest gebruiksvriendelijk, want de renovatie vindt plaats in bewoonde toestand. Dat was voor Woningstichting ‘thuis ook een belangrijk argument voor E-Board met ECO-strips te kiezen”, zegt Delsing.
Om de wijk een moderne en hedendaagse uitstraling te geven, wordt er gewerkt met 5 verschillende kleuren ECO strippen. De E-Board-panelen sluiten naadloos in elkaar met haak-las-verbindingen. Door juist deze montage is het systeem waterdicht en maatvast, maar blijft dampdoorlatend. Men heeft de mogelijkheid om te starten vanaf de fundatie-voet, of een geïsoleerde kantplank monteren, waarop het eerste paneel verlijmd wordt.

Vandersanden-detail2>De ECO baksteenstrips geven de woningen de uitstraling die niet van traditioneel metselwerk te onderscheiden is.

Eigen steenstripfabriek

In de Eindhovense wijk ’t Ven zijn op deze panelen ECO baksteenstrips gelijmd. “Deze strips worden niet uit volle stenen verzaagd, maar rechtstreeks in speciale mallen gevormd en gebakken als strip. Dus ze worden wel van klei gemaakt. Dat doen we in onze eigen fabriek in Maasmechelen, die we sinds twee jaar in gebruik hebben. Op deze manier is er nog minder verlies van materiaal, grondstoffen en energie; dat scheelt wel 70% aan minder gebruikte grondstoffen en het zorgt voor een energiebesparing van 50% ten opzichte van gewone bakstenen. En dat terwijl er geen verschil te zien is tussen deze strips en traditioneel gebakken bakstenen.”
Dankzij de toepassing van hoeksteenstrippen zijn alle gevelhoeken en -openingen net zo robuust afgewerkt als bij traditioneel metselwerk. Deze geven een uitstraling die niet van traditioneel metselwerk is te onderscheiden.

Vervolg op pilot

De pilot met 9 aardgasloze en goed geïsoleerde huurwoningen in ’t Ven is woningstichting ‘thuis goed bevallen, want afgelopen juni is de aannemerscombinatie Van Santvoort en Huybregts Relou met de volgende 68 woningen gestart. Daarna volgt de rest van de in totaal 195 woningen in ’t Ven, die de woningstichting laat opknappen.
Het zal zeker niet de laatste woningcorporatie zijn die voor deze oplossing kiest, weet Delsing. “Het toepassen van dit isolatiesysteem met ECO baksteenstrips past natuurlijk helemaal in de duurzaamheidsopgave, waar we de komende decennia voor staan. Daarnaast heeft de bouw te maken met een flink tekort aan metselaars, waardoor alternatieven zoals E-Board met ECO steenstrips in beeld komen. Bovendien is dit ook een oplossing die juist voor corporatiewoningen interessant is vanwege het dunne systeem. Daardoor hoeft er geen extra fundering te worden aangebracht. En het scheelt ten opzichte van traditioneel isoleren al gauw 14 cm, en die ruimte is er vaak niet bij dit soort woningen in Nederland”, besluit Delsing.

Meer info: www.vandersandengroup.nl