Baksteenstrips geven The Cube extra elan

Artikel delen

The Cube is een opvallend nieuw studentencomplex in het centrum van Utrecht in Nederland. Het gebouw werd ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Team V. De gevel is opgetrokken in het bekroonde geprefabriceerde Signa systeem en werd afgewerkt met de geelkleurige Freya baksteenstrips van Vandersanden. We praten met Ruben Smits, architect bij Team V. Hij deelt zijn ideeën over co-creatie met het Signa® gevelsysteem en het evenwicht tussen iconisch design en alledaagse functionaliteit.

Tekst en beeld: Vandersanden

“De gemeenten heeft dit gebied aangewezen als de plek voor een icoon van 50 meter hoog. We wilden een opvallend ontwerp creëren dat de omgeving en de aanpalende gebouwen verbindt. De hoogte van het gebouw geeft het een iconische uitstraling”, zegt Ruben Smits. Maar wat is The Cube precies? “The Cube is een opvallend nieuw studentencomplex in het centrum van Utrecht. Het gebouw werd ontworpen door  Team V. Het omvat twee getrapte torens van zestien verdiepingen die in elkaar grijpen. The Cube bevat 639 studentenwoningen en 1.000 m2 aan commerciële ruimte, waaronder een bierbrouwerij.

Ruben Smits, architect bij Team V: “Signa is een toonbeeld van uiterst innovatieve co-creatie tussen een architect, de aannemer en de eindklant.”

De woningen zijn voornamelijk kleine, afzonderlijke woonunits met een oppervlakte van ongeveer 21 m². Het gebouw is flexibel ingedeeld. Zo kunnen twee units worden samengevoegd tot een tweekamerappartement. Studenten kunnen tevens gebruikmaken van heel wat gedeelde voorzieningen, zoals ontspanningsruimtes en studeerkamers, wasruimtes, fietsenstallingen en een dakterras op elke verdieping.”

Waarom keuze voor prefab?

“We hebben dit gebouw in anderhalf jaar kunnen bouwen door slimme ontwerpoplossingen te verzinnen. Daarbij is zoveel mogelijk geprefabriceerd gebouwd en de constructie zo licht mogelijk te houden. Hierdoor konden we de bouwtijd kort houden en hoefde de funderingsconstructie ook niet zo zwaar te zijn.”

“Voor de gevelelementen hebben we gekozen voor baksteenstrips. Dat gaf ons de vrijheid om te spelen met het lijnenspel, zowel horizontaal, als verticaal. We hebben voor twee metselverbanden gekozen: het tegelverband en het blokverband. Dat zie je terug in de gevel als een rigide grid dat horizontaal en verticaal wordt gebruikt.”

“In de gevel zitten twee verschillende diepten bakstenen. Hierdoor wordt het horizontale en verticale lijnenspel extra benadrukt. Maar we hebben ook gebruik gemaakt van vleermuiskasten, bijenkasten en kasten voor huiszwaluwen. Die zijn allemaal verwerkt achter de baksteenstrips. Hierdoor konden we ook natuurinclusief bouwen.”

Welke speciale baksteeninnovaties trekken de aandacht in dit project?

Bij Signa worden de prefab panelen onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd.

“Signa is een toonbeeld van uiterst innovatieve co-creatie tussen een architect, de aannemer en de eindklant. Iedereen had een specifieke rol bij de ontwikkeling van dit project: het ontwerp en de praktische haalbaarheid ervan, de snelheid waarmee het project opgeleverd werd, de esthetische meerwaarde. Signa bood tal van voordelen, omdat het een uniek gevelsysteem is dat geplaatst kan worden zonder steigers. De prefab panelen worden onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd.”

Hoe verliep de samenwerking met Vandersanden bij dit project?

“Heel goed. De oplossing van Vandersanden bleek de allerbeste: ze beantwoordde volkomen aan het gevelontwerp dat we wilden en paste helemaal bij de technische vereisten voor dit project. Alle betrokkenen hebben met veel enthousiasme met elkaar samengewerkt.”

“Ik vind het tot slot heel tof dat het gelukt is om zo’n stoer gebouw te creëren, voor uiteindelijk studenten en met weinig budget. Er is zo’n fijne detaillering in het gebouw gekomen door onder meer die steenstrips. Die detaillering heeft het gemaakt tot het icoon wat het nu is.”

Vandersanden
www.vandersanden.com