Glass Cabin: een klein kunstje met gebruikte kozijnen

Artikel delen

In 2013 start glas in lood kunstenaar Neile Cooper met haar meest ambitieuze project ooit: Glass Cabin. ‘Mijn creatieve heiligdom’ noemt ze het huisje dat op haar eigen erf staat aan de rand van Lake Mohawk in New Jersey. Voor de bouw van de constructie van zo’n 2,5 bij 3,5 meter krijgt Neile hulp van haar schoonvader.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Neile had eigenlijk een leeskamer en studio nodig en ze wilde haar glas in lood kunst laten zien in een groot object. De kunstenares zegt: “De cabine is geïnspireerd door mijn liefde voor rustieke hutten, kleine huizen, boomhutten en mijn liefde voor het buitenleven.” Inmiddels gebruikt ze haar glazen huisje ook om erin te slapen als het weer het toelaat. Zelfs in de winter, en dat zonder verwarming en zonder badkamer.

Van oude kozijnen en omgevallen bomen

Glass Cabin is bijna volledig gemaakt van gerecycled materiaal. “De dakspanten komen van omgevallen bomen, hout heb ik verzameld bij woningen in de omgeving. De vloer is bijvoorbeeld van prachtige cederplanken, die afkomstig zijn van het door een storm beschadigde terras van een buurman. De balken zijn ook van cederhout uit het nabijgelegen huis van mijn moeder.” Neile heeft goed gezocht naar oude kozijnen en er heel veel gevonden: bij ‘garage sales’, bij vrienden en op de Craigslist, een advertentie site, waarop gebruikte bouwmaterialen te koop worden aangeboden.
De heldere glasruiten in de ramen zijn door Neile vervangen en omgetoverd tot een kleurrijke glas in loodweergave van varens, bloemen, insecten en vogels in felgekleurd glas. Neile legt uit hoe dat gaat: “Het oude glas wordt voorzichtig uit de raamkozijnen verwijderd, vervolgens in mijn glas-in-loodramen verwerkt en daarna opnieuw in de raamkozijnen geplaatst.” Het bijzondere gevoel van een sprookje, wordt gecreëerd door de grote schaal van de afbeeldingen. Een monarchvlinder met een spanwijdte van meer dan twee meter vliegt boven een groep kniehoge paddenstoelen.

Het huisje in aanbouw.

Een pareltje

Neile vond het bouwen de constructie relatief simpel: “Het is eigenlijk gewoon een simpel schuurtje. Voor het bewerken van de ruiten naar glas in lood heb ik een vaste routine, zodat ik de kozijnen ieder afzonderlijk kan omtoveren.” Maar de kunstenares had zich niet helemaal gerealiseerd wat meubilair doet met de glaskunst: “Je ziet mijn kunstwerken van glas in lood niet meer goed als er meubels voor staan, dus verplaats ik de meubels regelmatig.” Ze is super enthousiast over de werking van het daglicht: “Iets wat ik altijd al leuk vind aan het werken met glas, is hoe het verandert als het licht door de dag heen verandert. In een kamer volledig gemaakt van glas-in-lood, wordt dat effect versterkt en elk moment voelt elke dag anders en nieuw in de ruimte.”
De glaskunstenares brengt veel tijd door in de cabine. Slapen bij mooi weer, lezen, yoga en werken aan nieuwe ontwerpen. Het is een ruimte waar ze de meeste tijd alleen doorbrengt. “Maar het is ook een geweldige ontmoetingsplek met vrienden, vooral wanneer ze hun gitaar meenemen en we een kampvuur maken.”

 


Wat kunnen we leren van Neile?

Omdenken is een moderne denktechniek. Je kijkt wat er is en hoe je daar iets beters van kunt maken. Neile kijkt om zich heen, vindt oude bouwmaterialen en dunning hout en gaat doen wat ze het beste kan: glas in lood ramen maken met moderne afbeeldingen. Het resultaat is prachtig. En hoe ga je dan om met de praktische uitdagingen? Geen water, geen verwarming? Ook dat is een kwestie van omdenken. Een extra deken en een kan met water doen wonderen.


BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 50 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in een rijk geïllustreerde bundel: SLIM RUIMTEGEBRUIK 1 en een interactief e-book SLIM RUIMTEGEBRUIK 2. Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slimruimtegebruik.

Marcel is oprichter/eigenaar van kennisplatform LEVEN in Tuinen. Een dynamisch kennispodium voor iedereen die interesse heeft in kleine, innovatieve en duurzame gebouwtjes, die je soms zelfs kan gebruiken in de achtertuin. In z’n tweewekelijkse blog bespreekt hij bijzondere voorbeelden, zoals: biologische huisjes, flatpack oplossingen, zeecontainers als woning, hobbit huisjes, de kleinste footprint (1 m2), en natuurlijk voorbeelden op verzoek van de platformdeelnemers. Meer weten? Kijk op www.levenintuinen.nl.