In verbouwde Rijn IJssel Vakschool Wageningen ‘loop je het onderwijs in’

Artikel delen

De Rijn IJssel Vakschool Wageningen aan de Marijkeweg in Wageningen is net voor de start van het nieuwe schooljaar opgeleverd. Bouwbedrijf Van Wijnen heeft de nieuwe lesomgeving– meer nog dan vóór de (ver)nieuwbouw – volledig geïntegreerd in de praktijk. Het hotel is open voor publiek, in de keuken worden uitstekende maaltijden gekookt voor het restaurant dat volledig in bedrijf is en in het moderne congrescentrum kunnen vergaderruimtes geboekt worden.

Het uitgangspunt van de plannen was om zo duurzaam mogelijk te werken. Er is daarom voor gekozen om het oude pand slechts deels te slopen en de nieuwbouw te integreren in het bestaande gebouw. Daarbij is er zo gewerkt dat afval tot een minimum beperkt werd en zoveel mogelijk materialen opnieuw konden worden ingezet.

Bovendien is – in nauwe samenwerking met installatiebedrijf Linthorst Techniek uit Apeldoorn en Abcnova voor de bouwbegeleiding – goed nagedacht over energieverbruik. Het warmteterugwinsysteem waarvoor gekozen is, gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen. Op het dak werden 644 zonnepanelen geplaatst om zelf energie te kunnen winnen.
Carel Rink van Rijn IJssel: “In het nieuwe gebouw loop je het onderwijs in. Het omarmt je bij binnenkomst. De praktijk is leidend en dat ervaar je meteen.” Op de Marijkeweg in Wageningen geeft Rijn IJssel mbo-onderwijs in de vakgebieden Horeca & Bakkerij, Facilitair en Toerisme.

Op verschillende momenten tijdens het bouwproces, dat ruim een jaar in beslag nam, werd docenten en studenten gevraagd om hun input te geven over indeling, inrichting en infrastructuur. Projectleider Arie Vlot van Van Wijnen: “Alleen een vakleerkracht kan bedenken hoe een praktijklokaal zo goed mogelijk wordt ingericht, daar zijn geen standaardoplossingen voor.” Het bestaande onderwijsgebouw (4.300 m2) is vernieuwd, daarnaast is er sprake van uitbreiding (2.700 m2). Voor het ontwerp is architect Ytzen Tamminga van Buro SBH uit Arnhem aangetrokken en voor het interieur tekende interieurarchitect Ex Interiors Nieuwegein.