In de spotlight

Producten
Artikel delen

Verantwoord klimaatbewust douchen

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet de muren, ramen of het dak het grootste energieverlies opleveren, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in huis. Gelukkig komt de vraag om warmteterugwinning uit douchewater echter steeds vaker voor.

Warmteterugwinning systeem voor in de badkamer

Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat de warmte van het douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het gebruikt wordt voor de opwarming van het toestromende koude kraanwater. Hierbij wordt het nuttige met het aangename gecombineerd: een mooie douchegoot in de badkamer en tegelijkertijd energie besparen en het comfort verhogen. Kortom, installeer een wtw-douchegoot in iedere nieuwe of te renoveren badkamer!

Functionering

Koud leidingwater stroomt normaal gesproken direct naar de douchekraan. Maar, met de ACO ShowerDrain X gaat het koude water eerst via de ingebouwde warmtewisselaar in de douchegoot, waarna het naar de douchekraan gaat. Tijdens het douchen wordt het warme douchewater opgevangen in de douchegoot. Hier stroomt het langs de koperen buizen van de warmtewisselaar die deze warmte afgeven aan het toestromende koude water. Hierdoor wordt het leidingwater tot 20 graden opgewarmd. Dit voorverwarmde water stroomt verder naar de douchekraan, waardoor de cv-ketel of warmtepomp minder heet water hoeft te leveren voor de gewenste douchetemperatuur. Door te investeren in een wtw-douchegoot wordt bij iedere douchebeurt energie en geld bespaard.

Het oog wil ook wat!

Richt de badkamer in met een mooi RVS Quatro rooster of kies voor een minimalistisch design met een betegelbaar rooster Tile (ook geschikt voor een gietvloer), zodat er slechts een smal sleufje zichtbaar blijft in de douchevloer.

Hoeveel scheelt het?

Als je normaal doucht gaat alle warmte uit het water verloren! De ShowerDrain X zorgt ervoor dat deze warmte wordt gebruikt om het inkomende koude water op te warmen. Een WTW-douchegoot zorgt voor een duurzame douche-ervaring van het hoogste comfortniveau. Maar hoeveel scheelt het nu eigenlijk? Bereken de terugverdientijd met de nieuwe ACO WTW-douchegoot calculator! Kijk op www.aco.nl/wtw. Hier vind je informatie voor de adviseur, installateur en eindgebruiker.

ACO BV
www.aco.nl

BouwTotaal