Prefab woningen als lego-pakket in elkaar gezet

Artikel delen

Nederland heeft op korte termijn behoefte aan veel nieuwe woningen, die snel kunnen worden neergezet en toch volledig voldoen aan de hoge eisen voor comfort en duurzaamheid. De oplossing is: prefab. OLCAS uit Lochem vervult die wens met zijn nieuwste prefab-ontwikkeling, Bloqz, die nu wordt gebouwd in Lochem zelf.

Waar OLBECON een leverancier is van wanden en vloeren, leveren het bedrijf met Bloqz, woningen, vertelt Johan Oltvoort, directeur van OLBECON. “We hebben een tweelaagse woning ontwikkeld met een oppervlakte van 2 maal 44 m2. Niet esthetica maar efficiëntie was onze drijfveer. Er zijn heel weinig handjes op de bouwplaats nodig. Daarvoor hebben we vooraf vier doelstellingen geformuleerd voor deze innovatieve woning. De woning moet zijn: circulair, energieneutraal, snel te plaatsen en betaalbaar.”

Het gaat om hele duurzame woningen. Oltvoort: “De zonnepanelen die we op het dak kwijt kunnen, leveren meer stroom op dan een gemiddeld gezin jaarlijks nodig heeft. Dat kan omdat we voor de warmtevoorziening gebruik maken van betonkernactivering in combinatie met warmtepomp. Op die manier is de woning op stabiele manier te verwarmen en te koelen.”

De focus met het prefab concept is vooral gericht op dit soort eengezinswoningen en voorlopig niet op andere woningtypen. De diverse bouwelementen worden als een soort lego-pakket op de bouwplaats gemonteerd. Dat is ook precies de reden waarom OLCAS zich willen focussen op het prefab woningenconcept. Want alleen door die focus is de broodnodige efficiency goed onder de knie te krijgen. Dat zorgt er voor dat Nederland aan voldoende nieuwbouwwoningen komen.

OLBECON/OLCAS
www.olbecon.nl / www.olcas.nl