Schoolgebouw krijgt gegoten designvloer

Artikel delen

Op 4 oktober 2019 vond de officiële opening plaats van het nieuwe schoolgebouw van Lumion in Amsterdam door Wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman. Het bestaande monumentale pand van ROC Amsterdam werd ingrijpend gerenoveerd en er vond tevens nieuwbouw plaats. De vloeren, 6.300 m² in totaal, kregen een bijzondere afwerking met LiquidDesign van Forbo Eurocol, ingestrooid met ‘flakes’.

LiquidDesign van Forbo Eurocol, ingestrooid met ‘flakes’.

Het eerste ontwerp van de school, van architect B.J. Ingwersen, dateert uit 1973 en is geïnspireerd op werk van de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier. Deze oudbouw, sinds 2008 een gemeentelijk monument, onderscheidt zich met karakteristieke kenmerken, zoals betonelementen aan de gevels, ‘zwevende’ verdiepingen op betonnen kolommen boven de entree en grote raampartijen. Atelier Pro uit Den Haag ontwierp de nieuwbouw, dat samen met de oudbouw een fraai geheel vormt. Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal was de aannemer. Het nieuwe Lumion biedt ruimte aan ruim 1.200 leerlingen in de opleidingen vmbo-t, havo en vwo.

“De architect maakte ook de keuze voor LiquidDesign als vloerafwerking”, zegt Will van Dijk, directeur van Eliëns Interieurprojecten, dat het werk uitvoerde. “Men was zo tevreden over de LiquidDesign-vloeren op een ander project, dat men ook voor deze nieuwe Lumion-school voor dit product koos.”

Natuurlijke look & feel

LiquidDesign is een veerkrachtige en geluiddempende vloerafwerking met een moderne, strakke uitstraling. De vloer wordt geheel naadloos aangebracht en is verkrijgbaar in ruim 30 verschillende basiskleuren. De vloerafwerking dankt zijn fraaie, natuurlijke look & feel onder meer aan de componenten kurk, lijnolie en een biopolymeerbindmiddel. Hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen, dus milieuvriendelijk.
Het bijzondere aan dit project is dat er een speciale kleur voor werd aangemaakt in betongrijs. Daarbij werd ervoor gekozen om het LiquidDesign in te strooien met antracietkleurige ‘flakes’. Will van Dijk: “Uiteraard hebben we alle vloeren vooraf geprimed en strak geëgaliseerd, maar met deze flakes hebben de vloeren nog meer ‘diepte’ gekregen. Hierdoor zijn de vloeren extra vergevingsgezind voor binnengelopen vuil, of als er toch nog ergens een kleine oneffenheid in de afwerking mocht zitten. Ik vind deze vloerafwerking trouwens een briljante uitvinding. Het lijkt zo simpel: kurk toepassen in een gietvloer, maar dit is echt een prachtproduct. Bij Eliëns noemen we het een veerkrachtige, geluiddempende comfortvloer.”

Perfecte ondergrond

Voor het aanbrengen van LiquidDesign moet de ondervloer volledig vlak zijn. Hiervoor worden diverse Eurocol-primers en -egaliseermiddelen toegepast, afhankelijk van de verschillende ondergronden. “Gietvloeren aanbrengen is één van onze specialismen”, zegt Will van Dijk. “Dan weet je dus dat je voor een fraai eindresultaat altijd voor een perfecte ondergrond moet zorgen. Daarom hebben we alle vloeren geëgaliseerd en waar nodig – zoals in de bestaande bouw – gerepareerd. Bij elkaar is er wel 100 ton aan egaliseermiddel doorheen gegaan, allemaal verpompt. In de bestaande bouw van het Lumion liggen zand-cementdekvloeren, in de nieuwbouw is anhydriet toegepast op zwevende vloeren. Anhydriet moet je tweemaal primen, om te voorkomen dat er luchtbelletjes kunnen ontstaan die later als kratertjes – ‘pinholes’ – zichtbaar worden in de toplaag. Dat wil je zeker niet terugzien in je LiquidDesign-vloer.”

Advies en ondersteuning

Voor de uitvoering van het project kon Eliëns Interieurprojecten ook terugvallen op de expertise van Forbo Eurocol. Van Dijk: “Technisch-commercieel adviseur Frank Anepool heeft ons perfect begeleid op dit project. Vooraf heeft hij een verwerkingsadvies geschreven en alle benodigde metingen en controles op het werk uitgevoerd en gerapporteerd. Hij was ook bij diverse sessies van het project aanwezig en toen we gingen starten met het aanbrengen van de vloerafwerking, is hij er de hele dag bij gebleven. Dat geeft vertrouwen en is echt een meerwaarde van Forbo Eurocol. Daarom werken we ook al 25 jaar met Eurocol-producten.”

Training en uitvoering

Om alle ins en outs van het relatief nieuwe Eurocol-product te leren kennen, liet Eliëns Interieurprojecten eerder al veertien medewerkers deelnemen aan een speciale producttraining, die door Forbo Eurocol inhouse bij hen werd verzorgd. “Heel waardevol voor iedereen die bij ons met gietvloeren te maken krijgt, dus namen ook enkele projectleiders deel”, legt Van Dijk uit. “Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd dat je voor een perfecte LiquidDesign-vloer in goed teamverband te werk moet gaan. Op het Lumion-project waren we steeds met acht man bezig. Een paar man aan het primen, twee à drie bezig met aanmaken, twee à drie met gieten en één man had een speciale taak. Die heeft handmatig alle flakes uitgestrooid, zodat in alle schoolgebouwen hetzelfde strooipatroon te zien is.”