Fluisterstille warmtepompen dankzij ruim 40 jaar ervaring

Artikel delen

Steeds vaker is het geluid dat warmtepompen maken onderwerp van gesprek. Bij een bodem-warmtepomp is dit geluid te verwaarlozen. Een buitenlucht-warmtepomp daarentegen heeft altijd een buitenunit, die geluid maakt als hij aanstaat en dan hebben wij ook nog een lucht-water warmtepomp die je binnen opstelt.

Hoeveel geluid mag een buitenunit van een warmtepomp maken? Dit is door de overheid vastgelegd in regelgeving. De eis: 40 dB op de erfgrens. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een fluistergesprek. Omdat het warmtepompgeluid als tonaal wordt beschouwd, komt er een extra penalty van 5dB bij. Dit resulteert in een feitelijke eis van 35dB op de erfgrens. Voor diverse partijen blijkt dit een enorme uitdaging.

STIEBEL ELTRON levert al sinds 1976 warmtepompen voor woningbouw en kleine utiliteitsbouw en heeft dus een veel ervaring op dit gebied. Bij de productontwikkeling focust het bedrijf al jarenlang op lage geluidsproductie. Standaard worden trillingsdempers opgenomen om geluidsoverdracht te reduceren. Op het hoofdkantoor van het moederbedrijf in Holzminden (Duitsland) worden uitvoerig testen uitgevoerd in een eigen test-geluidsopstelling.

Daarnaast hebben deze warmtepompen een silent mode om ’s nachts nog verder het geluid te reduceren. Een hoge integratie van componenten zoals CV buffervat, tapwaterboiler en transportpompen in één behuizing maakt dat de installatie minder montage van componenten aan de wand vereist. Dit zorgt ook voor minder geluidsoverdracht. De buitenunits hebben een grotere ventilator en warmtewisselaar waardoor de geluidsproductie lager en het rendement hoger zijn.

STIEBEL ELTRON
www.stiebel-eltron.nl