Nominaties Rabobank Innovation Challenge 2020 bekend

Artikel delen

De jury heeft de vijftien genomineerden van de Rabobank Innovation Challenge bekendgemaakt. Verdeeld over drie categorieën heeft de jury 89 inzendingen beoordeeld. De jury is onder de indruk van de hoeveelheid en kwaliteit van de inzendingen en heeft na intensief beraad de genomineerden gekozen. Per categorie zijn er vijf genomineerden die op 12 februari voor de jury gaan pitchen. De winnaars worden bekend gemaakt op de eerste dag van het innovatie event Building Holland dat op 24, 25 en 26 maart 2020 wordt gehouden in RAI Amsterdam.

Genomineerd in de categorie Circulariteit

Product: Biofoam
Inzender: Termokomfort Europe BV

Biofoam is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van EPS (Tempex en piepschuim). In nauwe samenwerking met Isobouw en Synbra heeft Termokomfort de schuimkorrel ontwikkeld op basis van het organisch materiaal melkzuur. Biofoam heeft een veel lagere CO2 footprint dan vergelijkbare isolatiematerialen en is vrij van gezondheidsrisico.


Product: Circulair beton Freement
Inzender: Heembouw Kantoren B.V.

Freement is circulair beton dat wordt gewonnen uit bestaand beton. Het is voor het eerst toegepast in de fundering van het kantoor van Heembouw. Het beton wordt geoogst uit de sloop van gebouwen. Het beton wordt zo behandeld dat het oorspronkelijke grind, zand en zelfs cement opnieuw beschikbaar is voor het maken van nieuw beton. Hierdoor wordt minimaal 50 procent minder CO2 uitgestoten.


Product: Pontiflex, duurzame modulaire fietsbrug
Inzender: Hotpot Amsterdam bv

De Pontiflex is een nieuw concept voor fiets- en voetgangersbruggen. De modulaire bruggen zijn snel aan te passen, af te breken of te verplaatsen. De Pontiflex wordt gemaakt van gerecycled en biologisch plastic, cementloos beton, Accoya en FSC-hardhout, afgeschreven visnetten en herbruikbaar staal. Deze materialen combineren maximale circulariteit met minimale CO2-uitstoot.


Product: Recell
Inzender: KNN Cellulose BV

Recell is een composiet waarmee gevelbekleding, hekwerken en vlonders kunnen worden gemaakt. De composiet is gemaakt van teruggewonnen toiletpapier (een tertiaire cellulosebron) gemengd met een verscheidenheid aan polymeren zoals gerecycled HDPE, bio-harsen, PLA of PHA. Het biocomposiet is prijstechnisch concurrerend en heeft een lage milieu-impact.


Product: Ceyes
Inzender: Ceyes b.v.

Ceyes zijn waterretentie panelen die toegepast kunnen worden in groene daken, fijnstof absorberende geluidswallen en waterbuffering op-, onder en in bestratingen en wegen. De panelen worden gemaakt van gerycled rubber uit de kunstgrasvelden of van banden. De retentiecapaciteit van de panelen zorgt ervoor dat er nauwelijks nog overstromingen door wateroverlast van stortbuien zullen voorkomen. De panelen hebben een levensduur van 100 jaar en kunnen na einde levensduur weer volledig gerecycled worden.


Genomineerd in de categorie Energietransitie

Product: Isoskelet
Inzender: Kokon Architectuur & Stedenbouw

Isoskelet is een dynamisch isolerende vacuum-constructie, geproduceerd met circulair materiaal en kent een dynamische isolatiewaarde. Daardoor wordt er in koude winters en warme zomers een maximale isolatie bereikt, bij minder extreem weer kan er koude of warmte door de wanden worden doorgelaten. Hierdoor is altijd sprake van een optimaal binnenklimaat. Past binnen het streven om gebouwen intelligent te maken in de buitenschil.


Product: Terugwin gevel
Inzender: RC Panels

Terugwin Gevels worden gemaakt in een geautomatiseerde productiestraat. De robot brengt elk gewenste steenpatroon aan. De lagen waaruit de gevel is opgebouwd zorgen voor hoge isolatiewaarde (Rc 7), sterkte en waterdichtheid. Omdat je bij isoleren ook goed moet ventileren, zijn de gevels voorzien van een warmte terug win unit. Niet alleen kanalen, maar de unit zelf is slim opgenomen in de gevel.


Product: Warmtepompnet
Inzender: Itho Daalderop

Het warmtepompnet maakt het gebruik van grondgebonden warmtepompen voor het bestaande woningbezit mogelijk. Eén bodemlus kan meerdere woningen in een blok bedienen. Het warmtepompnet geeft maximale CO2 reductie door extreem hoog rendement. Bovendien zorgt het ervoor dat corporaties eenvoudiger instemming van huurders krijgen voor renovatieprojecten, omdat de pompen geen geluidsoverlast produceren, zoals dat bij lucht/water warmtepompen wel het geval is.


Product: 4YEF met Energierijk Wonen
Inzender: For Your Energy Freedom (4YEF)

Concept voor een infrastructuur van de energie-positieve buurt, waar elektrisch rijden en autodelen de norm is, met ondergrondse buurtbatterij en EV Fast Charger in het hart. Bij toepassing op meer dan 5000 woningen worden de meerkosten van 10% ten opzichte van NOM geneutraliseerd, waarbij verwarming, warm water, eigen verbruik en brandstof gratis beschikbaar komt.


Product: PIM Studio
Aanbieder: Ovvia

PIM Studio is een Gebouw Verduurzamings Systeem dat gebruik maakt van het werkelijke energieverbruik en het energielabel van vastgoed in de utiliteit. Het systeem helpt vastgoedeigenaren de juiste beslissingen te nemen met het oog op wet- en regelgeving als het klimaatakkoord van Parijs, het Klimaatakkoord, het activiteitenbesluit, de informatieplicht van 1 juli 2019, energielabel verplichting en een C-label verplichting voor kantoren in 2023.


Genomineerd in de categorie slim & gezond

Product: KYP Flow
Inzender: KYP Flow B.V.

KYP Flow is een web-based programma, waaraan een mobiele app is gekoppeld. KYP Flow voorkomt dat binnen de bouwsector elke keer het wiel opnieuw moet worden uitgevonden. Bij integrale toepassing van het systeem is verlaging van faalkosten van 10 tot 15 procent mogelijk. Hierdoor worden woningen betaalbaarder.


Product: Smartenvatten
Inzender: Smartenvatten

Smartvatten digitaliseert bestaande watermeters waardoor real time zicht ontstaat op verbruik. Hiervoor wordt een camera geplaatst op de watermeter. Deze camera maakt iedere minuut een foto van de stand. Deze foto’s worden omgezet naar data. Slimme algoritmes zorgen voor meldingen bij variaties. Een online platform geeft toezicht in het actuele verbruik.


Product: Yesly
Inzender: Finder Relais Nederland b.v.

Yesly is een schakelaar waarmee zonder batterijen draadloos met een bluetooth signaal de verlichting en allerlei andere apparaten in huis- of kantoor omgeving kunnen schakelen of dimmen. Het systeem is geschikt om oudere gebouwen in een renovatieproject eenvoudig smart te maken. Het systeem is koppelbaar aan Google en Alexis.


Product: Delta Q
Inzender: Delta Q

Delta Q stuurt gebouwbeheerssystemen intelligent aan, rekening houdend met de bezetting in het pand en het effect van de zon en wind op het gebouw. Delta integreert weersverwachtingen in de analyse. Met dat laatste punt onderscheidt dit systeem zich van andere aanbieders.Gebruik van Delta Q leidt bij aangesloten panden tot een besparing op gas van 30 procent en op elektriciteit van 20 procent.


Product: Cityshaper
Inzender: Witteveen+Bos

CityShaper is een web-based tool waarmee gemeenten en ontwikkelaars eenvoudig en inzichtelijk de wensen van gebruikers en bewoners van een gebied kunnen ontsluiten. Via een smart design game kunnen participanten met 3D bouwelementen een ontwerp maken, en daarmee input leveren op ruimtelijke ontwikkelingen in hun buurt. CityShaper revolutionaliseert het participatieproces door burgers plaats te laten nemen in de stoel van de ontwerper.


De leden van de jury van de Rabobank Innovation Challenge zijn:

Wouter Truffino (Matchmaker Technologie Holland ConTech & PropTech), Marjet Rutten (onderneemster, marketeer, inspirator, schrijfster), Mathijs van Dijk (Industrial Designer WeLLDesign), Wietse Walinga (ondernemer Duurzaam Gebouwd), Jan Willem van de Groep (ondernemer Factory Zero), Anke Verhagen (Business Developer Rabobank Nederland), Michael van Zanten (Senior Bouwconsultant Rabobank), Bas Ambachtsheer (directeur Croonwolter&dros), Claudia Reiner (vicevoorzitter Techniek Nederland) en Richard Klein (directeur Building Holland).
Building Holland 2020

De komende editie van Building Holland is van 24 tot en met 26 maart 2020 in RAI Amsterdam. Hier worden drie dagen lang actuele thema’s zoals digitalisering in de bouw, energietransitie en circulariteit belicht. Ook zijn er drie innovatieboulevards met een kleine 200 innovaties. Op de beursvloer presenteren 250 standhouders zich, eveneens met de laatste innovaties.

Voor meer informatie: www.buildingholland.nl