Betonhuis start project Vanzelfsprekend gezond en veilig

Artikel delen

Al jaren wordt in de betonindustrie gewerkt aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers. Verschillende projecten hebben ertoe geleid dat het veiligheids-bewustzijn van de medewerkers aantoonbaar is verbeterd. Tegelijkertijd constateert Betonhuis dat de aandacht voor gezondheid en veiligheid af en toe wat wegzakt, vooral waar het gaat om het aanspreken van medewerkers op onveilig gedrag. Daarom is Betonhuis gestart met het project Vanzelfsprekend gezond en veilig.

Het project Vanzelfsprekend gezond en veilig maakt deel uit van het Programma Eerlijk, Gezond en Veilig werk van het ministerie van SZW. Programmamanager Eline de Vries: “Dit is en blijft een belangrijk onderwerp, want het kan én moet beter. Zeker gezien het feit dat er in Nederland jaarlijks veertig werknemers overlijden als gevolg van een arbeidsongeval en ruim vierduizend mensen als gevolg van een beroepsziekte. Het programma faciliteert branches en bedrijven met een gezamenlijke aanpak waarbij goede praktijken worden gedeeld en ontwikkeld. Belangrijk daarbij is om je te realiseren dat we allerlei projecten en plannen kunnen maken, maar dat het in het dagelijks werk moet gebeuren. Gezond en veilig werken vraagt iedere dag opnieuw aandacht, van iedereen.”

Start project

Betonhuis organiseerde een conferentie als start van het project. Voorzitter Rob van Gijzel gaf daarbij aan: “Het grote probleem bij dit onderwerp is dat veel bedrijven al heel wat bereikt hebben. Daardoor denk je dat het allemaal wel goed is zo, terwijl het altijd nóg beter kan. We willen dat er in onze branche veilig gewerkt wordt, door gezonde én vrolijke medewerkers die vertrouwen hebben in zichzelf en in het bedrijf waar ze voor werken.”

Twaalf bedrijven

Aan het project Vanzelfsprekend gezond en veilig doen twaalf bedrijven uit de betonindustrie mee. Zij gaan in masterclasses met gedragspsychologen oefenen in het voeren van dialogen. De dialoog is een hulpmiddel waarmee men in bedrijven kan leren hoe met elkaar om wordt gegaan en hoe de onderlinge samenwerking vormgegeven kan worden. Stap voor stap werken we aan het onderlinge vertrouwen en aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen een bedrijf om veilig en gezond te werken, zodat dit net zo vanzelfsprekend wordt als tandenpoetsen.