Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Circulaire gemeentewerf Nieuwkoop

De circulaire gemeentewerf is het gevolg van de ambitie van de gemeente Nieuwkoop om een voorbeeldgebouw neer te zetten voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. De constructie van het circulaire gebouw is volledig van hout en de gevarieerde afwerking is een mix van biobased en hergebruikte materialen.

Bron + beeld: ORGA architect

De hoge duurzaamheidsambitie is doorgetrokken in het energieconcept: het ontwerp is gasloos en voorziet zowel het gebouw als het elektrische wagenpark van energie. Het complex werd ontworpen door ORGA architect. Dit jaar gaat de bouw van start.

Het langwerpige gebouwvolume krijgt een reptielachtige vorm met een kop, een lijf en een staart. De kop bestaat uit de entree, de kantoren, douche/kleedruimte en kantine aan de openbare weg. De opvallende houten gevel bestaat uit banden Accoya hout en latten hergebruikt hout met wisselende diktes en kleurtinten. Om het kantoorgebouw visueel los te maken van de loods krijgt een klein tussenvolume een afwijkende gevelbekleding van hergebruikte metalen golfplaten. De robuuste gevel van de loods bestaat uit zogenaamde schaaldelen die overlappen. Deze zijn verkregen door stammen inclusief schors over de lengte door te zagen en zorgen voor een grove natuurlijke uitstraling.

Naar schatting wordt in het materiaal gebruikt voor de bouw van de gemeentewerf zo’n 88 ton CO2 opgeslagen.

Het lijf is het hart van de gemeentewerf; de loodsruimte voor al het materieel en een groot deel van het wagenpark. Met behulp van sheddaken en samengestelde vakwerkliggers van hout wordt een kolomvrije overspanning gemaakt. De dakhelling van de sheddaken is gunstig georiënteerd op het zuiden, en zal geheel worden voorzien van PV-panelen. In het op het noorden gerichte schild komen raampartijen waardoor de gehele loodsruimte gelijkmatig verlicht wordt door noorderlicht. Dit geeft een vermindering van elektriciteitsverbruik (verlichting), een prettige werkomgeving voor de werknemers en voorkomt direct zonlicht. Aan de westgevel komen roosterwanden voor natuurlijke ventilatie (groengevel als groene long) en ramen voor een prachtig uitzicht op de polder.

Mengeling van biobased en hergebruikte gevelmateriaal: houten schaaldelen, hergebruikt golfplaat en hergebruikt hout.

De staart wordt gevormd door de overkapping waaronder voertuigen zoals aanhangers en strooiwagens worden opgeslagen. De gevel aan de polderzijde van zowel de loods als de overkapping wordt één lange grondgebonden groenwand die als groene long van het gebouw fungeert. Voor bevordering van de biodiversiteit is het dak van het kantoor voorzien van een mos sedum groendak. De overkapping krijgt een bruin dak, een in Nederland nog onbekend begrip. Een bruindak is een dak met substraat van de bestaande uitgegraven grond voorzien van wat boomstammen, takken en stenen. Dit dak wordt ingezaaid met een bloemrijk mengsel van inheemse plantensoorten. Met als resultaat een natuurinclusief gebouw dat zich inpast in het lokale ecosysteem.

Team

Opdrachtgever: Gemeente Nieuwkoop
Projectarchitect: Aafke van Dijk
Aannemer: Bouwbedrijf Van Engen
Constructeur: Lüning
Installatie- en bouwfysisch adviseur: Merosch

Een sectie van de loods die de gunstige duurzame aspecten van het sheddak illustreert.

BouwTotaal

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis BouwTotaal nieuwsbrief.

Nieuwsbrief (compact)