Henry Hegeman van WBC: “Stoppen met die negativiteit!” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Hij zal de laatste zijn om de ernst van de huidige corona-crisis te ontkennen. “Het is voor veel mensen en bedrijven een lastige tijd. Daarom mogen we blij zijn dat de bouw zo goed door kan werken. Dan hebben we niets aan negatieve verhalen, die geen hout snijden”, zegt directeur Henry Hegeman van WBC Bouwgroep uit Winterswijk.

Hij kan zich oprecht storen aan negatieve berichten, zoals recent van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat voorspelde dat de bouwproductie mede als gevolg van de coronacrisis met 15 procent gaat dalen, waarbij 40.000 banen verloren gaan. “Er gaan 40.000 banen verloren? Dan moeten we ons diep schamen. We komen verdorie mensen tekort. Als hier morgen een vakman voor de deur staat, neem ik hem direct aan. Veel arbeidsmigranten zijn teruggegaan naar hun geboorteland en de bouw loopt gewoon door. Sterker nog: het woningtekort loopt alleen maar verder op!”
Henry Hegeman laat het duidelijk merken: al die negatieve verhalen zijn totaal niet nodig en brengen de bouw alleen maar schade toe. Zijn bedrijf excelleert in bijzondere projecten, zoals exclusieve woningbouw en projecten in het onderwijs, zorg, utiliteitsbouw en renovatie/verbouw. Wie door de projecten scrolt op de website komt diverse paradepaardjes tegen. “We zijn nu zelfs intern aan het verbouwen, omdat nu toch de helft van het kantoorpersoneel thuis zit. Je moet momenteel ook creatief zijn en bepaalde werkzaamheden naar voren halen. Daarnaast lopen er ook nu nog aanvragen voor projecten, dus feitelijk is er weinig veranderd.”

Woningtekort

“We moeten toch 100.000 woningen per jaar bouwen om het woningtekort op te lossen? Nou, we zijn nog nooit verder gekomen dan 70.000 woningen per jaar. Laat de overheid er maar voor zorgen dat de productie verder omhoog kan. Over een paar maanden keert het normale leven waarschijnlijk grotendeels terug en zullen we toch vol aan de bak moeten. De vraag is dan eerder: hoe kom ik aan voldoende vakmensen?”, verzucht Hegeman.

“Ik lees ook dat de woningprijzen gaan dalen. Oh? Nou, de grondprijzen dalen niet en het salaris voor de vakmensen ook niet. Dus hoe moeten die woningen dan goedkoper worden?”, aldus een verbaasde WBC-directeur. Hij denkt ook dat de consument momenteel flink geld aan het oppotten is: “We geven bijna niets meer uit, alleen aan boodschappen. Tenzij je natuurlijk je baan bent kwijtgeraakt.”

Inmiddels kunnen zijn mensen prima vooruit op de bouwplaatsen. Overal hangen de posters van het Protocol Samen veilig doorwerken: “Onze mensen rijden met maximaal twee mensen in een busje en werken ook met vaste teams. Schaften doen we nu op wisselende tijden, zodat er voldoende ruimte in de schaftkeet is. De toiletten en het gereedschap wordt extra vaak schoongemaakt. Je ziet dat iedereen doordrongen is van het belang om veilig te werken. Zolang we maar goede afspraken maken, kunnen we prima doorwerken. We moeten ons zelf dus niet de put inpraten.”