Online Revit en BIM trainingen: bent u klaar voor de toekomst?

Artikel delen

U kunt zich in deze crisistijd natuurlijk in de kelder verstoppen en wachten tot het is overgewaaid. Maar de bouwwereld gaat verder en BIM en Revit zijn de nieuwe standaarden in het bouwproces. Juist nu is het daarom zinvol om (online) trainingen te volgen, zodat u na de coronacrisis toekomstbestendig bent. BouwTotaal sprak met Luuk Huisman, commercieel directeur van Cadix.

Lenie Nanninga, docent en productspecialist bij Cadix geeft les in een Virtual Classroom.

De digitalisering in de bouw is niet meer te stoppen. Steeds vaker werken bouwpartners met BIM en er komt straks een moment dat hoofdaannemers en/of opdrachtgevers u verplichten om in BIM te werken. Waarom? “Omdat werken in BIM de faalkosten in de bouw enorm omlaag kan brengen en er bovendien een 3D intelligent gebouwmodel ontstaat met waardevolle informatie dat invulling geeft aan toekomstige ontwikkelingen”, zegt Luuk Huisman van Cadix, Autodesk gecertificeerd training- & examencentrum en ontwikkelaar van maatwerkoplossingen in de bouw.

Werken met Revit.

Geschiedenis

Cadix werd in 1995 opgericht als leverancier en trainer van Autodesk software waarbij de nadruk lag op AutoCAD 2D-ontwerpsoftware. Op dit moment wordt er vooral gewerkt met 3D-ontwerpsoftware. Voor bouwontwerpen die geschikt zijn voor BIM (Building Information Model) is het 3D softwarepakket Revit momenteel toonaangevend. Met Revit wordt het ontwerpproces aanzienlijk versneld en kunnen de mooiste visualisaties worden gemaakt. Cadix is in 2005 gestopt met de verkoop van tekensoftwarelicenties. Huisman daarover: “Wij richten ons sindsdien geheel op kennisdeling door middel van trainingen, maatwerkoplossingen en detachering. We maken in projecten gebruik van ontwerpsoftware, zoals AutoCAD, Revit, Inventor en Solibri. In aanvulling op het visualiseren van ontwerpen past Cadix ook Virtual Reality toe.”
Cadix heeft recentelijk een maatwerkoplossing opgeleverd voor een steigerbouwer. De Revit bibliotheek omvat specifieke steigeronderdelen waarmee efficiënt steigers rondom een bouwwerk ontworpen en berekend kunnen worden. Er worden automatisch materiaalstaten gegenereerd, waarmee ook exact het aantal transporten berekend kan worden. Door de steigermodellen in de cloud uit te wisselen hoeft er geen papieren bouwtekening meer gebruikt te worden op de bouwplaats, maar wordt een tablet gehanteerd.
Voor een producent van semi-permanente gebouwen heeft Cadix een template ontwikkeld waarmee gelijktijdig ontwerp- en productiemodellen van gebouwen gemodelleerd kunnen worden. De bouwwerken die soms uit meer dan 100 units bestaan worden vervolgens middels Autodesk Dynamo, een open source tool, automatisch per unit opgedeeld. Hierdoor kan men de productie vanuit verschillende locaties in Nederland uitvoeren. Op de bouwplaats sluit alles naadloos aan. Door middel van een koppeling met uittrekstaten kunnen calculaties en het voorraadbeheer op efficiënter wijze uitgevoerd worden.

Waarom BIM?

Waarschijnlijk wordt per 1 januari 2021 de Wet kwaliteitsborging voor bouwen van kracht waarbij gebouwen in de laagste risicoklasse (woningen, eenvoudige bedrijfsgebouwen) door een private kwaliteitsborger bij oplevering getoetst worden aan de bouwregelgeving. Daarnaast worden aannemers na inwerkingtreding van de Wkb nadrukkelijker aansprakelijk voor alle gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Nu kan een aannemer er zich nog op beroepen dat de opdrachtgever ‘de gebreken had kunnen zien’. Maar dat kan met ingang van deze wet dus niet meer.
“Het gevolg van deze ontwikkeling is dat BIM-modellen steeds belangrijker worden. Alle gebouwinformatie wordt namelijk opgeslagen in een BIM, waardoor er een betere kwaliteitsborging mogelijk is. Door middel van clash-detectie zijn ook veel afstemmingsproblemen in de uitvoering te voorkomen, dus gaan de faalkosten omlaag. In de nabije toekomst is het mogelijk een gebouw eerst virtueel op te leveren en dan pas starten met bouwen”, zegt Huisman.
Een andere drijfveer om te gaan modelleren middels BIM is duurzaam bouwen. Hierbij is een ‘materialenpaspoort’, waarin alle materialen staan die in een gebouw zijn verwerkt, van belang. “Met het paspoort kun je de milieuprestatie bepalen van een gebouw en weet je ook wat de ‘toekomstwaarde’ van een gebouw is bij demontage. Uiteraard is daarbij van belang dat bouwdelen demontabel zijn, anders kun je niet circulair bouwen. Het BIM-model is bij circulair bouwen een levend materialenpaspoort dat je ook tijdens de gebruiksfase kunt bijhouden.”
Verlaging faalkosten, milieuprestatie, Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: het zijn allemaal ontwikkelingen die het gebruik van BIM-modellen enorm zal laten toenemen. “Het is daarom verstandig om je nu te verdiepen in BIM en Revit. De vraag naar BIM- en Revit-modelleurs, -coördinators, -regisseurs of –managers zal steeds groter worden. Gebruik daarom deze tijd voor online trainingen. ”

Blijf jezelf ontwikkelen – online trainen

Een laptop met webcam en microfoon; meer is er niet nodig voor een online training. “Wij werken met Zoom (uw hoofdredacteur werkt hier ook met grote tevredenheid mee, red.), waarbij de klant enkel op een linkje hoeft te klikken om beeld- en geluidsverbinding met de trainer te krijgen. Een online training biedt alle voordelen van een klassikale training, maar je hoeft niet in het klaslokaal aanwezig te zijn. Je ontvangt hetzelfde cursusmateriaal, hebt contact met je mede-cursisten en de docent.”
Volgens Huisman zijn de gebruikers tot nu toe zeer tevreden: “Doordat Cadix al enige tijd online trainingen levert, weten onze trainers precies hoe ze de deelnemers betrokken kunnen houden tijdens de training. Een groep cursisten die eerst klassikaal bij elkaar kwamen in één van onze opleidingscentra, maar sinds de coronacrisis zijn overgestapt naar het virtuele klaslokaal moesten even wennen. Maar het bevalt nu prima! Een voordeel van het verzorgen van Virtual Classroom cursussen is dat we trainingen frequenter kunnen geven, omdat de aanmeldingen niet meer locatie-gebonden zijn. We hoeven dus niet te wachten tot we bijvoorbeeld genoeg aanmeldingen hebben in een bepaalde regio.” Zijn er ook beperkingen? “Nou vooruit, volgens sommigen missen ze het broodje kroket in de pauze”, besluit Huisman.

Auteur: Frank de Groot