“Wij vinden goed onderwijs heel belangrijk”

Artikel delen

Hij is misschien de enige adviseur voor onderwijs en trainingen bij een gereedschappenfabrikant: Koen Rook is nu zes jaar Onderwijs Adviseur bij Festool. “Wij zijn al bijna honderd jaar een familiebedrijf. Onderwijs, aandacht voor nieuwe vakmensen en hen ondersteunen in hun ontwikkeling, zit diep verankerd in de cultuur van Festool.”

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Festool

Festool academy

De Festool Academy is de ideale plek om alles te leren over het optimaal gebruik van Festool machines.

Koen Rook verzorgt samen met zijn vader Albert Rook– die als zelfstandige al circa twintig jaar trainingen geeft voor Festool – opleidingsdagen in de praktijkruimten van het Festool Experience Center Waddinxveen of Dalfsen. Dat zijn eendaagse trainingen voor vmbo- en mbo-docenten. “De opleidingen voor het vmbo geven we in het kader van Bijscholingvmbo.nl. Heel veel docenten hebben bij ons een training gevolgd in het gebruik van gereedschap, die ze direct in hun praktijk kunnen gebruiken. De docenten komen van verschillende scholen naar onze trainingslocatie’s.”

Tijdens een praktijkdag in Waddinxveen of Dalfsen gaan de docenten aan de slag met Festool gereedschap. Koen: “Er word altijd een werkstuk gemaakt dat de leerlingen ook zouden kunnen maken op school. Ik denk dat zo’n 150 van de ruim 200 praktijkscholen in Nederland al eens een opleiding bij ons hebben gevolgd. Bijna al die scholen werken zelf ook met Festool-gereedschap. De onderwijsinstellingen worden trouwens voor een deel ondersteund door Sterk Techniekonderwijs. Via STO verstrekt het ministerie van OCW subsidies voor het techniekonderwijs op het vmbo. De doelstelling is werken aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs.”

Kwaliteitsgereedschap

Er worden diverse trainingen aangeboden, van frezen tot en met het Domino-houtverbindingssysteem. Koen: “Wij geven praktische eendaagse training waarin de docenten aan de hand van een praktijkopdracht aan de slag gaan met het meest gangbare elektrische handgereedschap en de Domino. De trainingen zijn erg populair en zitten daardoor bijna altijd vol. Ook worden nieuwe oplossingen geïntegreerd in de trainingen zoals de CNC-bovenfrees Shaper Origin. Het belang voor Festool en het onderwijs is om gezamenlijk de leerlingen te enthousiasmeren voor het vak, om te laten zien hoe leuk en uitdagend het is om met je handen te werken.”

Festool Masterclasses

Festool Masterclasses zijn speciaal bedoeld voor professionals. Bij deze masterclass werken de deelnemers met de CNC-bovenfrees Shaper Origin.

Praktijkervaring vmbo-school

“We werken al zeventien jaar lang met Festool”, zegt Rob Kouwenberg, docent Bouwen, Wonen en Interieur aan het vmbo-Baanderherencollege in Boxtel, op de website van Festool. “De basis van onze studenten moet gewoon goed zijn. Daarom kiezen wij bewust voor kwaliteitsgereedschap. Het is voor leerlingen duidelijk welke knoppen ze moeten gebruiken. Het bevestigen van accu’s is bij alle machines hetzelfde en afzuigpunten zijn op elkaar afgestemd. Leerlingen weten hoe het werkt. Dit werkt stofvrijer en veiliger. De ervaring leert dat onze leerlingen ook na hun opleiding Festool blijven gebruiken.”

“Docenten van onze opleiding krijgen een techniekworkshop bij Festool. Het is een klankbord. Daarnaast biedt Festool ons de mogelijkheid om machines uit te testen. We geven hun bijvoorbeeld ook feedback op de machines. Als onderwijs blijven wij dichtbij de innovatie van gereedschap, zodat het aansluit op het bedrijfsleven en de vervolgopleiding. Wij kunnen op die manier onze studenten klaarstomen voor een mooie carrière in de techniek.”

Festool academy

Festool Academy

De Festool Academy is volgens Koen voortgekomen uit de succesvolle trainingen in het onderwijs. “Professionals en particuliere vakmensen zoeken ook informatie. De Academy is dan de ideale plek om alles te leren over het optimaal gebruik van Festool machines. Het aanbod van de Festool Academy bestaat uit masterclasses, workshops en inloopdagen. “Voor ieder onderdeel moet je wel een MyFestool account aanmaken. En voor de masterclasses en workshops vragen we een kleine vergoeding. Daarmee voorkomen we dat mensen niet komen opdagen en daardoor andere belangstellenden voor niets zijn afgewezen. Ook deze dagen zijn namelijk erg populair. Die kleine vergoeding haal je er altijd weer uit doordat we zorgen voor een hapje en drankje en een kleinigheidje voor de deelnemers”, zegt Koen.

Binnen de Festool Masterclasses voorzien de Festool-trainers de deelnemers van alle tips en tricks om het beste resultaat te behalen met zijn of haar machines. Koen: “De Masterclasses zijn speciaal bedoeld voor professionals. Met extra aandacht om zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk te werken. Hierbij besteden we aandacht aan bijvoorbeeld de CNC-bovenfrees Shaper Origin, kanten- en bovenfreesmachines, Domino houtbewerking, zagen, schuren en stofvrij werken.”

Bij de Festool Workshops maak je kennis of leer je meer van een bepaald thema. Deze kennis breng je volgens Koen gelijk in de praktijk door het maken van een leuk werkstuk. De Workshops zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht ervaring.

Dan zijn er nog de Festool Inloopdagen. Koen legt uit: “Dan staan onze trainers de hele dag klaar om vragen te beantwoorden. Wellicht wil iemand meer weten van zijn huidige machines, wil men weten welke machine(s) nog nodig zijn of wil iemand eerst een machine testen, voordat wordt overgegaan op aankoop. Onze trainers zorgen voor specifiek en persoonlijk advies. Toegang is gratis. Inschrijven kan via de Festool website.”

Belang van opleidingen

Koen geeft aan dat de opleidingen en trainingen niet voortkomen uit commerciële motieven: “Festool hecht veel waarde aan goed onderwijs. We hebben een groter doel en dat is jongeren enthousiast maken voor onder meer houtbewerking. Vandaar dat we ook trainingen geven met de CNC-bovenfrees Shaper Origin. Dat is een stuk techniek waar jongeren enthousiast van worden. Uiteindelijk worden we er allemaal beter van als we meer vakmensen weten aan te trekken.”

De deelnemers aan de trainingen zijn in ieder geval heel tevreden: “We vragen ze een enquête in te vullen en dan krijgen we alleen maar een 8, 9 of 10. Ook krijgen we zo inzicht in extra behoeftes. Dat inspireert ons weer bij het ontwikkelen van nieuwe cursussen of workshops. Uiteindelijk gaat het om de informatiebehoefte bij scholen en praktijkmensen.”

Festool
www.festool.nl