Madurodam geeft inkijkje in ondergronds bouwen

Artikel delen

Vanaf volgend jaar kunnen bezoekers van Madurodam niet alleen boven de grond genieten van het mooiste van Nederland, maar ook een kijkje nemen bij tal van ondergrondse hoogtepunten waar we als klein land trots op mogen zijn. Door middel van Augmented Reality krijgen parkbezoekers toegang tot een ‘onderwereld’ van prestaties van Nederlandse bouwers uit het verleden en het heden. Deze virtuele uitbreiding op de bestaande Madurodam-app wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag dankzij een gift van 25.000 euro behorend bij de prestigieuze Schreudersprijs

Door heel Nederland gaat er ondergronds een niet-zichtbare wereld schuil die meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Eeuwenlang is er in ons land onder de grond gebouwd: van de werfkelders in Utrecht en de Bastei in Nijmegen tot aan het grootste bos van Nederland, oftewel het fundament onder Amsterdam. Ook vandaag de dag heeft ons land op het gebied van ondergronds bouwen in rivierdelta’s een leidende positie. Te denken valt aan de talloze tunnels en aquaducten verspreid over ons wegennetwerk tot de Amsterdamse Noord-Zuidlijn en baanbrekende Haagse bouwprojecten als de Sijtwende- en nu de Victory Boogie Woogietunnel. Stuk voor stuk unieke, baanbrekende bouwprojecten die een plek in de schijnwerpers verdienen.

Technisch hoogstandje in Haagse ondergrond

Madurodam lanceerde in 2019 een eerste versie van haar eigen app, met als doel om deze op termijn verder uit te breiden. Bezoekers van het themapark kunnen met deze app op eigen gelegenheid alle bekende en minder bekende verhalen over Nederland ontdekken. Vanaf komend jaar kunnen zij met Augmented Reality óók de grond induiken en op een eigentijdse manier ons land vanuit een heel ander perspectief beleven.

Deze nieuwe functionaliteit wordt mogelijk gemaakt dankzij startkapitaal van de gemeente Den Haag, die in 2009 de Schreudersprijs ontving voor de bouw van de Hubertustunnel. Een technisch hoogstandje op het gebied van ondergronds bouwen en boortunneltechnieken in losse ondergrond, en bovendien om de hoek van Madurodam. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 25.000 euro, is vernoemd naar de icoon Ab Schreuders, die bouwend Nederland wil(de) prikkelen tot vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld.

Met het aanboren van een nieuwe belevingslaag hopen de gemeente Den Haag en Madurodam jaarlijks vele bezoekers te inspireren met de verborgen parels uit de onderkant van Nederland.