Boren in tegels in zes stappen

Artikel delen

De beste tips op het gebied van tegels snijden, zagen, boren, levelen en voegen zijn hier voor je verzameld. Met dank aan RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen. Dit keer aandacht voor het boren van gaten in tegels om accessoires te bevestigen. Mochten sommige van deze tips nieuw voor je zijn, probeer ze dan eens uit. Uit eigen ervaring en de ervaringen van eindgebruikers weten we dat ze echt werken! Kijk snel welke gouden tips jij nog niet kent!

Tekst: RUBI Benelux

Het ontwerp is prachtig, de tegels zijn perfect gesneden en alles ligt gelijkmatig. Het is een heel kunstwerk geworden. Maar, het werk is nog niet klaar. Nu komt het deel dat mogelijk nog nauwkeuriger gedaan moet worden dan het tegelwerk zelf: het boren van de gaten om de accessoires te bevestigen. Eén keer wegglijden of een onhandige beweging en je hebt schade op het werk dat je net perfect afgeleverd hebt. Gelukkig kun je dit voorkomen door de volgende stappen in acht te nemen.

Samenvatting

Met de juiste voorbereiding en werkwijze wordt het boren voor de tegelzetter een dankbare klus. Zorg ten eerste voor kwaliteitsgereedschap. Ten tweede moet je geduld hebben. Neem de tijd en ga langzaam en gestaag door de tegel heen. En ten slotte, vergeet vooral niet om alles goed koel te houden. Oververhitting is één van de belangrijkste oorzaken waardoor het boren niet volgens schema verloopt.

Stap 1. Kies de juiste boor.

Tegels worden steeds harder. Om door alle tegeloppervlakken heen te kunnen boren, adviseren we je om altijd een diamantboor te gebruiken. Hierna hoef je alleen nog maar te kiezen uit een nat- (3) of een droogboor (2). Zorg er allereerst voor dat de boor in ieder geval goed scherp is. Voorkom ten tweede dat de boor te heet wordt: boor met het juiste toerental en oefen niet te veel druk uit. Een goede boor werkt natuurlijk effectiever en bovendien beschadig je hiermee het tegeloppervlak niet.
Boor niet met stompe boren, want die leiden snel tot oververhitting. Bij gebruik van droogboren in geglazuurde wandtegels kan het voorkomen dat de boren ‘verglazen’: door de hitte komt er een beetje gesmolten glazuur op de boor terecht. Hierdoor kan niet alle diamant aan de oppervlakte komen en heeft de boor geen grip op de wandtegel. Haal dan het glazuur eraf door twee of drie gaten door een vloertegel te boren.
Natboren zijn het goedkoopst en geven het mooiste resultaat, maar soms is snelheid belangrijk of mogen materialen niet nat worden. Boor dan droog, maar neem dan wel maatregelen om stofvrij te werken zoals het gebruik van een booradapter met stofzuigeraansluiting.
Boor je vaak met een boormachine en wil je gaten boren in extreem harde tegels? Denk dan eens aan DRYGRES 4DRILL droogboren (1). Deze waxboren zijn perfect om bevestigingsgaten voor (badkamer)accessoires op alle soorten keramische tegels, natuursteen en zelfs composiet te maken. De wax zorgt voor de gewenste koeling bij het droog boren en dankzij de nieuwe zetschroef blijft deze wax in het puntje van de boor zitten. Daarbij zorgt de wax ook nog voor stofbinding. Ook nieuw is de ‘EASY-START’: de boor zet zich snel in het materiaal zonder weg te glijden. Een boorgeleiding is bij deze boren dus niet nodig! Zet de boor wel schuin in.

 


Stap 2. Meet en markeer het gebied.

Dit is een precisiewerk. Dit kost je een klein beetje extra tijd, maar kan je uiteindelijk enorm veel tijd en geld besparen. Soms heb je veel meetwerk om de juiste positie van gaten op je tegel te bepalen. Vind je het vervelend om met een duimstok te werken? Het kan ook snel en eenvoudig met een gatenaftekenhaak.
Nadat de plaats op de tegel gemarkeerd is, kun je met boren beginnen. Een boorgeleider helpt je om de boor op zijn plek te houden. Deze boorgeleiders bestaan tegenwoordig ook in een uitvoering speciaal voor tegels met ruwe of gestructureerde oppervlakken. Kies er één met een aansluiting voor een watertank, die ook nog eens het koelen van de boor vergemakkelijkt.

 


Stap 3. Vergeet niet de boor te koelen.

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor goed boren is de koeling. Gebruik een watertank van minimaal één liter inhoud. Hierdoor hoef je niet zo vaak het water bij te vullen en dit bespaart kostbare tijd! Vul de tank niet volledig met water, zodat je nog voldoende volume overhoudt om de luchtdruk op te bouwen. De MULTIDRILL watertank heeft een inhoud van 1200 ml en een slang van 2 meter. De lengte van de slang is ook belangrijk, hierdoor kun je gemakkelijk hoog aan de wand nat boren.
Natboren móet je koelen met water. Droogboren worden al gekoeld door de in de boor circulerende lucht die via de sleuven in de zijkant van de boor naar binnen komt, maar mág je ook extra koelen met water. Dit zorgt voor een aanzienlijk langere levensduur van je droogboren. Droogboren met wax moeten niet nog eens extra gekoeld worden met water. Het water zou de wax namelijk doen stollen.

 


Stap 4. Boor op diepte.

Je kunt nog meer doen om de levensduur van je toch wel kostbare diamantboren te verlengen. De levensduur is namelijk afhankelijk van de eerder genoemde mate van koeling, de diameter van de boor, het soort materiaal, de dikte ervan, en hóé er wordt geboord. Boor niet door de volledige tegel heen, maar stop op ongeveer 85% van de tegeldikte. Verwijder dan de boorresten in de tegel met een schroevendraaier. Hierna kun je met een betonboor(tje) het gat op diepte boren. Dit bespaart ook nog eens tijd!

 


Stap 5. Pendel met de boor.

Niet alle diamant van de droogboor mag in één keer de tegel raken. Zet de boor dus niet vlak op de tegel, maar houd de boor schuin en maak een pendelende/schommelende beweging. Hierdoor is steeds maar een gedeelte van de boor in aanraking met de tegel. Dit voorkomt het verbranden van de boor. Bij het boren met natboren is pendelen niet aangewezen, maar daarbij is het wel van belang dat de boor af en toe teruggehaald wordt waardoor het koelwater regelmatig bij het booroppervlak komt.

 


Stap 6. Niet forceren.

Last but not least. Diamantgereedschappen werken door wrijving. Daarom moet je de boor en het vermogen van de boormachine hun werk laten doen. Als je de boor forceert, wordt deze juist minder effectief en gaat ook minder lang mee. Boormachines moeten altijd zonder klopfunctie gebruikt worden.