Bouwproductie groeide in eerste kwartaal nog harder dan eerder gedacht

Artikel delen

In de tweede raming van het CBS blijkt de bouwproductie begin 2020 nog harder gegroeid te zijn dan eerder gedacht. Ondanks de problematiek rondom stikstof, pfas en de coronacrisis nam het bouwvolume in het eerste kwartaal van dit jaar toe met 7,2% ten opzichte van een kwartaal eerder (was 5,5%). Dit is de hoogste groei sinds eind 2014 en veruit de hoogste groei van alle sectoren in het eerste kwartaal. De hogere groei in de bouw in het eerst kwartaal is breed gedragen, investeringen in de woningbouw, utiliteitsbouw als in de infrasector werden naar boven bijgesteld. Ook de groei voor geheel 2019 werd licht naar boven bijgesteld van 4,8% naar 5,1%.

Bouwproductie in april redelijk stabiel ondanks coronacrisis

De bouwsector kon in april ondanks de coronacrisis ook goed blijven produceren. Er was er wel een lichte daling van nog geen één procent ten opzichte van maart. Doorwerken in de bouw ondanks beperkende coronamaatregelen lijkt dus goed mogelijk. Omdat veel van de huidige projecten al aangenomen zijn voor de coronacrisis zijn er nu ook nog voldoende werkzaamheden. Orderboeken zijn dan ook nog goed gevuld met opdrachten die voor de coronacrisis zijn aangenomen. Aannemers zijn wel minder positief over de toekomstige ontwikkeling van hun orderpositie.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante