Eerste elektrische autolaadkraan met aanhangwagen

Artikel delen

De allereerste elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen van maar liefst 50 ton op de Nederlandse wegen is een feit. Het milieuvriendelijke voertuig ging op maandag 8 juni 2020 de Nederlandse weg op en transporteerde geheel emissieloos steigermaterialen van nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk van TBI-onderneming ERA Contour naar het zusterbedrijf MDB in Bergambacht.

Rokus Vlot, eigenaar van Vlot Logistics (links) en Gerke Haisma, bedrijfsleider bij ERA Contour(rechts) presenteren de eerste volledige elektrische 50 tons autolaadkraan met aanhangwagen.

Voor dit bijzondere emissieloze transport sloegen ERA Contour en Vlot Logistics de handen ineen. Beide partijen zetten hiermee een grote stap in de doorbraak van emissieloos vervoer binnen de bouw in Nederland. Bovendien gaat TNO alle data uit de truck analyseren om de bouwlogistiek hiervan verder te optimaliseren.
De innovatie sluit goed aan bij de wens van de gemeente Rotterdam voor een efficiënter en schonere bouwlogistiek. Ook is er een toenemende vraag naar emissieloos vervoer in de bouw. De Gemeente Rotterdam benaderde proactief aannemers en vervoerders om met elkaar te kijken wat nodig is om een efficiëntere en schonere bouwlogistiek te realiseren. De elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen van 50 ton is één van de oplossingen die hieruit is voortgekomen.

De eerste volledige elektrische 50 tons autolaadkraan met aanhangwagen op de Nederlandse wegen.

Zelfstandig lossen als uitgangspunt

Voor een efficiënte bouwlogistiek zijn het autonoom kunnen lossen op de bouwplaats met een eigen autolaadkraan en voldoende laadvermogen een vereiste. Dat vormde dan ook het uitgangspunt voor de innovatie. Met ERA Contour als koploper besloot Vlot Logistics te investeren in de 50 tons elektrische truck met een elektrisch aangedreven 40 tonmeter autolaadkraan. Dat resulteerde in een milieuvriendelijke truck die qua techniek gelijkwaardig is aan een diesel truck. Daarnaast komt de truck in aanmerking voor de subsidieregeling van de Gemeente Rotterdam om schonere bouwlogistiek te stimuleren. De elektrische 50 tons autolaadkraan heeft op dit moment een actieradius van 150 kilometer. De initiatiefnemers kijken naar mogelijkheden om dit in de toekomst verder te verhogen.

Inzetbaar voor meerdere bouwprojecten

Vanaf juni wordt de truck ingezet om de laatste steigers en bouwketen van het nieuwbouwproject ‘Huis van Inspiratie’ in Rotterdam-Crooswijk te vervoeren naar de Materieeldienst van de TBI Groep in Bergambacht. Daarna wordt de truck ingezet voor het nieuwbouwproject ‘Little C’ in Rotterdam-Coolhaven. Een gezamenlijk project van ERA Contour en J.P. van Eesteren. Vanaf de locatie van J.P. van Eesteren zal de truck bouwmaterieel leveren en afvoeren op project Little C.

Project VERZET

De unieke elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen is onderdeel van het project VERZET. Dit project wordt gefinancierd vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport. Vanuit dit project werken Vlot Logistics, ERA Contour, EMOSS, TNO, P. v.d. Velden Lease en BREYTNER samen aan nieuwe oplossingen voor een efficiëntere bouwlogistiek.