CO2-neutrale houtbouw appartementen in hartje Utrecht

Artikel delen

In hartje Utrecht verrijst in drie maanden tijd een uniek houtskeletbouw gebouw. In december van dit jaar staat in de Monicahof een nieuw woontorentje van 12m hoog met 6 tiny apartments en 2 werkruimten. Klaar voor de nieuwe bewoners en geheel opgetrokken uit hout.

Het slopen van de bestaande oude bebouwing in de Monicahof is 1 september jongsleden gestart en over drie maanden staat op diezelfde plek het nieuwe gebouw. De snelheid van houtskeletbouw zit vooral in een minutieuze voorbereiding. Alle elementen, zoals vloeren en binnen- en buitenmuren worden in een productiehal opgebouwd, vervolgens als -flatpack- getransporteerd en op de bouwlocatie geassembleerd. Niet alleen een enorm snelle manier van bouwen, maar ook een mogelijke oplossing voor het enorme woningtekort in Nederland en de CO2-problematiek waar de bouwwereld door wordt geplaagd.

De bouwwerkzaamheden zullen geen gevolgen hebben voor de huidige groeninrichting van het park en geeft zelfs ruimte terug aan het park; er komt groen bij. Tijdens de bouw kan iedereen verder vrijwel ongestoort gebruik blijven maken van het hof en de kinderspeelplaats. “De Monicahof is een groene oase in de stad en dat moet ook zo blijven”, aldus opdrachtgever Luuc Visch.

Ontwerp

De bouw in de Monicahof is al sinds 2007 onderwerp van discussie in de gemeenteraad. In 2009 werden de eerste plannen gepresenteerd. Het ontwerp dat er nu ligt is van ‘Studio Ramin Visch’, die naar eigen zeggen een “Zacht gebouw” heeft ontworpen dat helemaal opgaat in de parkachtige omgeving. Het nieuwe ontwerp telt zes zogenaamde tiny appartements en twee kantoorruimten, elk met een woon- of werkoppervlak van circa 50m2 en voorzien van alle moderne comfort.

100% recyclebaar

Zowel de constructie van de appartementen als het binnenwerk en de afwerking aan de buitenkant is geheel van hout. “Er staat straks een gebouw dat 100% herbruikbaar is”, zegt architect Ramin Visch. “Verder streven we ernaar om dit gebouw zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Verwarming gaat straks via een warmtepomp en de elektriciteitsbehoefte zal grotendeels via eigen zonnepanelen worden ingevuld. De uitdaging was de beschikbare ruimte. Juist het bouwen in hout biedt de mogelijkheid om die ruimte optimaal te kunnen benutten. Hout is van nature al sterk warmte- en geluidsisolerend, dus we winnen rondom binnenruimte in vergelijking met de traditionele huidige stenen muren (500 mm steen versus 328 mm hout).”

Houtbouw versus steen en beton

Houtbouw is CO2-positief en heeft nauwelijks CO2-emissie bij productie. Sterker nog, hout slaat CO2 op tijdens de groei en houdt het vast. Bijkomend voordeel is de bouwsnelheid. De bouwperiode in hout vergt ongeveer een derde van de tijd die traditionele baksteen bouw nodig heeft. In dit geval dus drie maanden versus circa een jaar.