KODA Light komt uit Estland

Artikel delen

Architecten- en ingenieursbureau Kodasema OÜ introduceert de KODA Light. Na het prijswinnende KODA Concrete, dat in Almere Poort staat, hebben de bouwpioniers een nieuw concept ontwikkeld op basis van houtskeletbouw. Minder gewicht, goedkoper en volledig geprefabriceerd in de Fabriek in Estland.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

De oprichters van KODA willen de manier waarop huizen worden gebouwd drastisch veranderen. CEO Birgit Linnamäe zegt: “De bouw heeft een serieuze uitdaging door de constant groeiende urbanisatiecijfers, die volgens bronnen zelfs stijgen tot één miljoen mensen per week. Maar de bouwsector heeft in het verleden aanzienlijk minder gemoderniseerd dan andere industrieën. Omdat KODA een compact huis is, kan het veel van de toekomstige huisvestingsvragen oplossen met betaalbare huisvesting van hoge kwaliteit. Deze kunnen snel worden geplaatst, wanneer en waar dat nodig is.”

Minder afval en een kleine footprint

KODASEMA streeft ernaar verouderde bouwpatronen te veranderen door de hoeveelheid geproduceerd afval te verminderen en de CO2-voetafdruk van bouwen te verkleinen. Bovendien willen de entrepreneurs uit Estland een hoogwaardige woning leveren, die voor iedereen beschikbaar is.
Birgit legt uit: “Omdat hij een fervent zeeman is, hecht hoofdarchitect en oprichter Ülar Mark waarde aan de duurzaamheid van de omgeving om ons heen. Medeoprichter, Hannes Tamjärv, is zowel innovator op het gebied van menselijke ecosystemen en onderwijs, als ontwikkelaar van duurzame energie. Dit valt allemaal goed samen met de missie van KODA: het creëren van een duurzame oplossing voor de wereldwijde woningcrises, landelijk en stedelijk, in de breedste zin van het woord.”
KODA Light is multifunctioneel ontworpen en dus flexibel inzetbaar. Binnen een dag kan dit leef concept van een hotelkamer worden veranderd in een café en van een tandartspraktijk in een kantoor of bloemenwinkel. “Maar je kan de ruimte ook aanpassen aan seizoen veranderingen van de bewoners en zo de menselijke behoeften nog beter dienen.”

Lager(e) gewicht en prijs

KODA-Concrete is de voorganger van de Lightversie. De Concrete staat als prijswinnaar sinds enkele jaren in Almere Poort en is gemaakt van zeer dunne beton- en vacuümisolatiepanelen. De Light heeft een lager(e) gewicht en prijs. De woning weegt nog niet de helft van de betonnen versie en is conventioneler gebouwd.
De basis bestaat uit een houten frameconstructie, die wordt geprefabriceerd in de Kodasema-fabriek in Estland. Birgit vult enthousiast aan: “Met ons Light concept zijn ook verder afgelegen locaties buiten grote steden toegankelijk, evenals afgelegen bestemmingen. De hoge isolatiewaarde (200 tot 250 mm minerale wol) en stevigheid zijn behouden, waardoor de 25,8 m2 grote KODA Light het hele jaar door in hitte en vrieskou bewoond kan worden. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om drie soortgelijke eenheden op elkaar te stapelen.”

Plug & Play van verwarming tot w.c.

Het huisje is voorzien van elektrische vloerverwarming in woonkamer, doucheruimte en keuken. Birgit zegt: “Light wordt geleverd met een ingebouwd elektrisch systeem. Bovendien is de ruimte voorzien van een ventilatiesysteem met warmtewisselaar, die de warmte uit de afgevoerde lucht hergebruikt. Voor waterverwarming is een elektrische boiler aanwezig.” Lichte interieurkleuren en extra zonwering op de glazen gevel (drie-laags glas) voorkomen overmatige opwarming op tropische dagen.
KODA-huizen zijn volledig uitgerust voor permanente bewoning met een keuken, douche en toilet, verlichting en verwarming. KODA Light wordt binnen twee maanden gebouwd. Birgit: “Zelfs een fundering op locatie is niet nodig, je moet wel even een aansluiting naar de elektriciteitsvoorziening, de wateraanvoer en het rioolsysteem voorbereiden. Maar dan zorgen wij binnen een dag voor de rest en heb je je eigen KODA Light gebruiksklaar staan.”

KODA Park

KODA Park is een nieuw initiatief van de ondernemers. Birgit zegt: “Het is stedelijk roerend onroerend goed van compacte modulaire huizen, die snel op een leegstaand perceel zijn te plaatsen in afwachting van duurzaam, winstgevend gebruik. Dit is iets nieuws: we willen een community te creëren, een plek. De unieke stedelijke of landelijke clusters van huizen maken het mogelijk interessante pop-up of meer langdurige ruimtelijke experimenten te creëren op projectlocaties die al zijn bebouwd of nog wachten op ontwikkeling.

Wat kunnen we leren van KODASEMA?

Voor innovatie is fantasie nodig. Maar ook doorzettingsvermogen en de financiële ruimte om prototypes te bouwen. KODA was al prijswinnaar bij Almere Expo met haar dunne betonconstructie en vacuüm isolatie, maar bedacht dat er meer mogelijk moest zijn: een lichtgewicht versie. Deze nieuwe versie in houtskeletbouw heeft dezelfde uitstraling en ambitie, maar weegt nog niet de helft van het betonnen type. De pioniers zijn ervan overtuigd dat de toepassingsmogelijkheden hierdoor behoorlijk toenemen.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 60 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hard cover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.