Kikker

Artikel delen

Architect Piet Timans vindt dat er behoefte is aan geschikte verblijfsvoorzieningen in natuurgebieden. “Een gebouwtje dat eenvoudig, goedkoop en makkelijk te demonteren is. Dat bovendien geen blijvende schade aan de ondergrond veroorzaakt. En het aanzicht van het landschap niet verstoord.”

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Ton Bruin, Profoto

huisje

klein huisjeDe architect aarzelt niet en ontwerpt z’n eerste kikker. Het concept is in de basic-uitvoering bedoeld voor beheer en ateliers. Snel volgt een ‘Outdoor’ versie voor natuurrecreatie en inmiddels is ook een compleet Tiny House (type ‘Mansion’) gelanceerd. Een kleine woning, bedoeld voor permanent gebruik, ook voor twee personen.

verdieping in klein huisje

Slaapentresol met uitzicht op horizon

Piet Timans noemt gemakkelijk een paar sterke punten van zijn concept: “Behalve de duurzaamheid, vind ik het vriendelijke uiterlijk een plus, maar ook de flexibiliteit door de modulaire bouwwijze en het minimale onderhoud. Het functionele en gebruiksvriendelijke interieur is natuurlijk ook een sterke kant. Door het gebruik van daglicht en buitendeuren is er een mooie wisselwerking met de zon en de tuin. De (slaap)entresol geeft zelfs uitzicht op de horizon met behoud van privacy. Geïnteresseerden zijn bovendien enthousiast over de mogelijkheden voor persoonlijke inrichting.”

binnen in klein huisje

3D elementen en schapenwol

De modulaire constructie is opgebouwd uit, in serie gefabriceerde, 3D elementen die op de bouwplaats worden samengevoegd. Op deze manier kan de gebruiker naar wens kiezen voor de aangeboden sanitaire voorzieningen-varianten en het formaat. Voor de complete constructie, inclusief dakpannen, is gekozen voor gecertificeerd duurzaam hout, dat niet geschilderd hoeft te worden. “En isoleren doen we met hennep of schapenwol in de sandwichconstructie.”
Door de consequente toepassing van onbeschilderd duurzaam hout zullen de gevels langzaam vergroenen. Dat geldt vooral voor de lariks, niet geschuurde, dakpannen. De goten en de luifel zijn zodanig geplaatst dat het regenwater optimaal opgevangen kan worden.

douche in klein huisjeGlazen dak en zonnepanelen

De kikker biedt ook off grid mogelijkheden. Piet Timans zegt: “Op de verdieping is een ruime kast, die, behalve als berging, gebruikt kan worden voor een gedeeltelijk of volledig zelfvoorzienende installatie. Vier zonnepanelen zijn standaard. Het glazen dak is zodanig gedimensioneerd dat naar wens tot zes of twaalf zonnepanelen zijn toe te voegen, afhankelijk van de gekozen variant. We bieden twee varianten, voor twee of voor vier personen.”

En hij staat

Iedereen was enthousiast over de gebruiksmogelijkheden van het prototype, dat te zien is op de foto’s bij dit artikel. Toch hebben Piet en zijn verkooppartner Jeroen Beukers nog een aanpassing doorgevoerd. “We hebben het productiemodel met circa een meter verlengd om meer ruimte te krijgen voor thuis werken, hobby’s of logeren, of gewoon om nog wat rianter te leven. De verbetering heeft nauwelijks invloed op de prijs van de kikker.”
Het bouwproces van de seriebouw in de fabriek blijft beperkt tot maximaal zes weken. Montagetijd op de bouwplaats is ongeveer twee tot drie dagen, afhankelijk van de gekozen variant en exclusief de tijd voor vervoer.

wastafel in klein huisje

Wat kunnen we leren van de Kikker?

Klein denken loont. Voor architecten blijft het een uitdaging om klein te ontwerpen. Hoe krijg je alle functies in een kleine ruimte? Piet Timans creëerde de kikker op een minimale oppervlakte. Het huisje moet natuurlijk functioneel zijn, maar de architect slaagt er ook in mooie ruimen te ontwerpen, zoals de slaapentresol en het riante gebruik van daglicht. Klein is dus juist een mogelijkheid om bijzondere plekken te creëren.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 60 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hard cover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2. Zijn derde bundel met twintig kakelverse voorbeelden is net uit en kan je als e-book bestellen door een mailtje te sturen naar levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.