Renske en Koen in Minitopia

Artikel delen

Minitopia vormt een jonge samenleving in Den Bosch, waar bewoners veel vrijheid vinden om te wonen, zoals ze zelf willen. Rezone zag een kans om dit voormalige terrein van de afvalstoffendienst een tweede leven te geven als ontwikkelgebied voor flexibele woningen. Hiervoor werd een plan ontwikkeld en stichting Minitopia opgericht om het terrein geschikt te maken voor tijdelijke bewoning. Renske en Koen zijn twee gelukkige bewoners.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Renske is biologie docent en houdt van yoga en duiken. Koen is architect en pakt er graag zijn longboard bij of maakt tijd om te jongleren. Renske: “In 2018 gingen we op zoek naar woonruimte, maar we vonden € 1200,- per maand voor een studio op Strijp echt zonde van het geld. We knipten en plakten een bouwpakket dat destijds in Flow Magazine stond, en zo is het idee geboren om zelf een Tiny House te ontwerpen langs de grachten van Utrecht.”
Als de tekeningen klaar zijn, gaat het ondernemende stel op zoek naar een plek om te bouwen en wonen en dat blijkt te kunnen op Minitopia. “Na onze inschrijving kregen we al snel te horen dat we ons project mochten pitchen. Dat was gemakkelijk met ons uitgewerkte ontwerp en we kregen dan ook al snel de bevestiging, dat we op Minitopia mochten komen wonen. In een loods op het naastgelegen terrein werden verschillende woningen gebouwd, en ook wij konden hier terecht voor de bouw van onze woning. Zo viel alles op zijn plek!”

Tv-kijken met beamer

De woning bestaat uit drie ruimtes, die zijn verbonden door een centrale hal: de woonkeuken, de badkamer en de ombouwkamer. Wat gelijk opvalt in de woonkeuken is de hoge horizontale raampartij met een grote vensterbank op hoogte om ruimte te winnen. Renske vertelt enthousiast: “Op een rolgordijn voor de schuifpui projecteren we met een beamer, zodat we geen tv nodig hebben. Het keukenblok is extra diep om afzetruimte te creëren en de bovenkasten zijn hierdoor ook dieper. Door twee bovenkasten boven elkaar te plaatsen hebben we zelfs onze eigen ‘bijkeuken’.”
De badkamer heeft een verhoogde vloer en is voorzien van een grote douche (1200 x 900 mm), een inbouwtoilet, wastafel, ruimte voor vuile was en was-droogcombinatie. In de vloer is een laag epdm-folie verwerkt om de waterdichtheid te garanderen met daarop houten vlonders, die zijn gemaakt van Firmowood; thermisch gemodificeerd hout.
De ombouwkamer is in eerste instantie leeg, maar door middel van een bedlade rol je het bed onder de badkamer vandaan. “In deze wand vind je ook de technische ruimte en een uitklapbaar tafelblad met vier klapstoelen. De ruimte wordt afwisselend als slaapkamer en werkkamer gebruikt.” De binnen afmetingen van de woning zijn 2,7 x 8,3 x 3,0 meter. Renske: “Minus wanden en installatie hebben we zo’n 20 m2 vloeroppervlak.”

 

Elegant gebogen fels dak

hoofddraagconstructie van HSB-vurenhout is gebouwd op een trailer van 10,10 x 2,55 meter. Koen vertelt: “We wilden een zo compact en licht mogelijke constructie bouwen, vanwege de beperkte afmetingen van de trailer en het maximale gewicht van 3.500 kg om te transporteren op wielen. De vloer is van buiten naar binnen opgebouwd uit betonplex, houten liggers met daartussen resol hardschuim en Radiatapine multiplex.”
Het huisje heeft een gebogen aluminium felsdak, dat doorloopt in de voorgevel. In de andere geventileerde gevels zijn vuren geveldelen toegepast aan de buitenzijde. Voor de isolatie is ook hier Resol hardschuim gebruikt, behalve ter plaatse van de kromming van het dak naar de gevel. Hier zijn glaswol spijkerflensdekens aangebracht. “De binnen afwerking was veel werk. De Radiatapine multiplexplaten zijn iedere 20 mm ingezaagd om de kromming te kunnen maken.”

Van alle luxe voorzien

Woonblik, zo heet het huisje onder de Minitopianen, is aangesloten op elektra, water, riool en glasvezel. De meterkast is voorbereid op zonnepanelen. Verder vind je in het huis gebalanceerde ventilatie met elektrische luchtverwarming. “Met dit systeem kunnen we in twee zones de temperatuur apart regelen met een eigen thermostaat. Ons huis is echt van alle luxe voorzien: vaatwasser, inductiekookplaat, volwaardige oven, was-droogcombinatie, inbouwtoilet, 50 liter boiler, een koelkast en een vrieskast”, besluiten Renske en Koen met gepaste trots.

Minitopia

Sinds juni 2018 vind je Minitopia op een voormalige milieustraat in de Poeldonk, Den Bosch. Voor die tijd, sinds oktober 2016 werd Minitopia bewoond door een kleine groep bewoners op een andere locatie. Initiatiefnemer is Rezone (Rolf van Boxmeer en Tessa Peters). Wat aanvankelijk als een onderzoek en expo centrum start van nieuwe woonvormen, verandert langzaam in een experimenteertuin voor allerlei verschillende nieuwe vormen van bouwen en wonen, waar ook daadwerkelijk gewoond kan worden.
Het proces is organisch en iteratief gestart. Geen compleet totaalplan, maar uitgaan van het terrein en de gebruikers en inzetten op kruisbestuiving. Zo is Minitopia tot zijn huidige vorm gekomen. Rezone gelooft dat deze aanpak, waar co-creatie en cultuur een groot aandeel in hebben, zorgt voor een breed gedragen concept dat ook overdraagbaar is naar andere gebieden, terreinen en leegstaande panden. Inmiddels zijn ze ook gestart in Waalwijk en in Roosendaal.

 

Wat kunnen we leren van Renske en Koen?

Een goed idee kan je voor jezelf houden en beschermen, maar je kan er ook voor kiezen om geestverwanten te zoeken en elkaar te inspireren. En dat is precies wat Renske en Koen hebben gedaan. Ze ontwikkelen hun eigen superslim ingerichte kleine huis en vinden in Minitopia de ideale plek om te bouwen en wonen. Tussen geestverwanten, die ervaringen met elkaar delen en bij elkaar binnenlopen om nieuwe oplossingen te zoeken, realiseren ze hun eigen droomwoning. Een oude wijsheid is nog altijd van kracht: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 60 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hard cover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2. Zijn derde bundel met twintig kakelverse voorbeelden is net uit en kan je als e-book bestellen door een mailtje te sturen naar levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.