Blåkläder wil minder kleding verkopen

Artikel delen

Als werkkleding drie keer langer meegaat dan kleding van mindere kwaliteit, wordt het verbruik met de tijd steeds lager. Daardoor wordt ook de belasting op de kringloop verkleind. Met minder aankopen en een langere levensduur wordt kleding op de lange termijn voordeliger. Kortom: een simpel rekensommetje. Schoner vanuit milieuoogpunt, economisch voordeliger voor de koper en beter voor de gebruiker, die er zeker van kan zijn dat de kleding van goede kwaliteit is. Dat is de visie van Blåkläder.

Sinds 1959 maakt Blåkläder werkkleding voor vakmensen. Tegenwoordig is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid en een invloedrijke factor op de gehele productie bij het bedrijf. De brandende vraag is echter wat werkkleding echt duurzaam maakt en hoe dit samenhangt met het idee van Blåkläder om minder kleding te verkopen. Ja, dat leest u goed: minder. “We moeten de verantwoordelijkheid nemen om de volumes te verkleinen en kleding te maken die langer dan gemiddeld meegaat. Voor ons is dat een simpel rekensommetje”, aldus het bedrijf.

Recyclen versus lange levensduur

Dat kleding van gerecyclede materialen wordt gemaakt, betekent niet dat het automatisch als duurzaam beschouwd kan worden. Om de duurzaamheid van kleding te meten, moet je, naast elke stap in het productieproces doorlichten, het verbruik van de hulpbronnen meten. Van de eerste schets tot wanneer het kledingstuk in de kringloop terechtkomt. Blåkläders duurzaamheidsmanager Ann Carlsson legt uit waarom de levensduur van kleding zo belangrijk is vanuit het duurzaamheidsperspectief: ”Neem als voorbeeld ons bekende broekmodel 1530, dat we van 100% katoen maken. Als deze 50% langer dan andere vergelijkbare broeken gedragen kan worden, dan besparen we meer dan een derde aan hulpbronnen per broek.”
Dan vervolgt ze: ”Vergelijk deze percentages met broeken van gerecyclede materialen, waar de besparing ten hoogste ongeveer 10% bedraagt. Als de levensduur van het kledingstuk even snel afneemt, dan is de milieuwinst praktisch gelijk aan nul. Als het kledingstuk nog sneller slijt, dan is het effect tegenovergesteld, dan is de CO2-uitstoot juist toegenomen.”