Xella ‘wandverantwoordelijk’ aan de Amstel

Artikel delen

Tijdwinst, voordeliger en een partner met specifieke bouwkennis. Voor aannemer UBA uit Uithoorn was de keuze om het casco van 24 beneden- en bovenwoningen door Xella te laten leveren en lijmen snel gemaakt. “Je krijgt een complete bouwoplossing.”

Aan de rand van het centrum van Uithoorn wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd: Vinckebuurt. Het nieuwste deelplan, Allure aan de Amstel, bestaat in de eerste fase uit twaalf tweekamer-benedenwoningen, twaalf tweekamerbovenwoningen en 31 eengezinswoningen. De architectuur is een mix van modern en jaren ’30-stijl met als kenmerken horizontale belijningen, repeterende ramen en zijerkers.

Voldoen aan geluidsnomen voor woningscheiding

Bouwbedrijf UBA realiseert de 55 woningen. De eengezinswoningen worden gebouwd met een prefab betonnen casco. Omdat de beneden- en bovenwoningen moeten voldoen aan strengere interne geluidsnormen besloot UBA om de 24 appartementen in kalkzandsteen op te trekken. “Daarin kunnen we een breedplaatvloer toepassen van 300 mm dik, waarmee we ruimschoots aan de geluidsnormen van het Bouwbesluit voldoen”, vertelt projectleider Martien van Dijk van UBA.

Complete bouwoplossing

Er waren meer redenen om voor Silka-elementen te kiezen, stelt hij. “Bij het verkennen van de mogelijkheden van bouwen met kalkzandsteen zei Xella tegen ons: we kunnen jullie een complete bouwoplossing voor de wanden en voor- en achtergevels bieden. We leveren in dat geval niet alleen Silka elementen, maar nemen ook het verlijmen en stellen voor onze rekening, plus het leveren en plaatsen van de lateien. Het complete plaatje dus.”

Pure tijdswinst

Daarmee wordt UBA flink wat werk uit handen genomen. “Dat kwam ons heel goed uit.
We hebben nu drie grote bouwprojecten tegelijk lopen. Dat is een flinke belasting voor je organisatie. Dat Xella nu het verlijmen op de bouwplaats organiseert (in samenwerking met Heteren Kalkzandsteen red.) is voor ons pure tijdswinst. Want arbeid blijft een belangrijke factor op de bouwplaats. Hoe sneller de doorlooptijd, hoe beter.”

Silka kalkzandsteenelementen


 

Serieus advies

Zo werd Xella wandverantwoordelijk aan de Amstel. Dat ze die verantwoordelijkheid serieus nemen, blijkt uit het ondersteunde advies van Xella’s specialisten. Van Dijk: “Onze constructeur zat aanvankelijk op het verkeerde spoor voor welk bouwblok te gebruiken. Hij dacht aan een kalkzandsteenelement met een hogere dichtheid (Massa+ red.) omwille van de akoestiek en het omloopgeluid. Met dit Massa+ element wilde hij geluidsoverdracht tegengaan. Maar Xella heeft ook een Silka-element met voldoende massa waarmee je voldoet aan normen voor geluidsoverdracht. Xella heeft dat goed kunnen uitleggen aan de constructeur. Zo zie je dat zij net wat meer productkennis in huis hebben en dat bovendien goed kunnen motiveren. En het was ook nog commercieel interessanter voor ons. Kijk, dat vind ik nu goede adviezen.”

De Wet kwaliteitsborging (en bouwpartners)

De Wet kwaliteitsborging bewaakt de bouwkwaliteit van ontwerp en uitvoering, zodat het eindresultaat aan het Bouwbesluit voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet ze toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder de Wet kwaliteitsborging moeten bouwers en aannemers zelf kunnen aantonen dat het eindresultaat voldoet aan de voorschriften. Op 14 mei 2019 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen door de Eerste Kamer. Volgens planning treedt de Wkb – tegelijk met de Omgevingswet – op 1 januari 2022 in werking. (bron https://www.stichtingibk.nl)

Voordelen van kennispartner

Ook bij bouwbedrijf UBA is men “drukdoende de organisatie hiervoor op orde te brengen”, zegt projectleider Martien van Dijk. “Je moet daarin mee als aannemer en kunnen aantonen dat je kwaliteit levert”. Met het oog op de wet ziet hij meerwaarde in het uitbesteden van specifieke werkzaamheden, bijvoorbeeld die zoals hierboven beschreven. “Als het gaat over het verlijmen en stellen van wanden en het aanbrengen van dilataties, dan kan je gebruik maken van Xella’s kennis. Zij kennen het product door en door en doen vaak testen en onderzoek. Dat is een extra voordeel van dergelijk werk uitbesteden.”