Droge dekvloer met vloerverwarming
Een massieve gipsvezelplaat, waarin door een gespecialiseerd bedrijf in het werk sleuven worden gefreesd en vloerverwarming wordt aangebracht. Vervolgens is het een kwestie van sleuven dichtsmeren en eventueel egaliseren. Dit droge en snelle Knauf Brio vloerverwarmingssysteem is ontwikkeld door Knauf, EasyWarm en Rehau.
Tekst: ing. Frank de Groot
Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2050 zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Een aantrekkelijk alternatief is de inzet van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Deze systemen zijn het meest efficiënt in combinatie met lage temperatuur verwarmingssystemen (LTV), zoals vloerverwarming. Maar dan moet de woning wel goed geïsoleerd zijn, omdat bij een cv-ketel het water dat naar de radiatoren gaat zo’n 70 à 80 graden is. Bij LTV is de watertemperatuur nog maar zo’n 30 tot 55 graden. Duits onderzoek (vermogenstests overeenkomstig DIN EN 1264, uitgevoerd door Universität Stuttgart) toont aan dat vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer tot 50% energiebesparing kan leiden. Bovendien resulteert vloerverwarming in een zeer comfortabel binnenklimaat. De toepassing van vloerverwarming in nieuwbouw en bestaande bouw zal de komende jaren naar verwachting fors toenemen.
“Knauf anticipeert hierop met de ontwikkeling van de droge Knauf Brio dekvloer, die ideaal is als basis voor het aanbrengen van een lage temperatuur vloerverwarmingssysteem. De aannemer kan snel de vloerelementen leggen, waarna een gespecialiseerd bedrijf sleuven in de platen freest en de vloerverwarming aanbrengt. Dat gaat heel snel, tegen relatief lage kosten”, zegt Niek Wouda, Market Manager Droge Afbouw bij Knauf.
Knauf Brio droge dekvloer
Knauf Brio is al jaren een doorontwikkeling van de droge vloerelementen, zoals de markt deze kent. Een Brio element bestaat uit een massieve gipsvezelplaat met aangefreesde lipverbinding en standaard afmetingen van 600 x 1200 mm. Hierdoor kan snel een strakke vloer worden gelegd en in gebruik worden genomen. Tevens heeft deze droge dekvloer uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.
“De droge dekvloer biedt ook een prima basis voor vloerverwarming. De stabiliteit van de massieve plaat maakt het namelijk mogelijk dat een Brio dekvloer uitermate geschikt is om een vloerverwarmingssysteem in aan te brengen, zelfs met behoud van alle prestaties”, legt Wouda uit.
Vloerverwarming
Het droge systeem voor vloerverwarming is ontwikkeld en uitgebreid getest in samenwerking met EasyWarm. “Wij zijn gespecialiseerd in het frezen en aanbrengen van leidingwerk ten behoeve van vloerverwarming. Voor dit systeem werken we met de pex-leidingen van Rehau. Het betreft het leidingtype Rehau Rautherm 14 x 1,5 mm, met een ruime doorstroomdiameter van 10,5 mm. Ook Rehau heeft meegedacht over de optimalisatie van de Knauf Brio met vloerverwarming”, zegt Ferdi Jonkers, mede-eigenaar van EasyWarm.
Volgens Jonkers bieden de gipsvezelplaten diverse voordelen: “Ze zijn brandvertragend, geluid ontkoppelend, stabiel, hebben een geringe opbouwhoogte en ze laten zich droog verwerken. De vloerelementen worden geschikt gemaakt voor leidingwerk door rechtstreeks in een 23 mm Brio element sleuven te frezen. De leidingsleuven hebben daarbij een maximale diepte van 15 mm, met een hart op hart afstand van 100 mm tussen de sleuven. Dat doen we met een speciale freesmachine, met stofkap waarmee al het vrijkomende stof direct wordt afgezogen. Na het inleggen van de leidingen worden de leidingsleuven door ons dichtgezet met de voegenvuller Knauf Uniflott. Bij een normale ruimte-indeling kunnen we tot circa 75 m2 vloeroppervlakte per dag van vloerverwarming voorzien. Voordeel van het ter plaatse frezen is dat we echt maatwerk kunnen leveren. En het is een droog systeem, dus je kunt de vloer direct gebruiken.”
Wouda vult aan: “Indien nodig kan er vervolgens door de aannemer nog een extra egalisatielaag met bijvoorbeeld Knauf N410 worden aangebracht voor specifieke vloerbekleding. De vloer is tot 60 minuten brandwerend met minimaal 3 mm N410 egalisatie.”
Dekvloer op vloerverwarming
Naast het direct infrezen van leidingsleuven in de Brio platen, kan de Brio 18 (dikte 18 mm) worden gebruikt als draagkrachtige toplaag bovenop bijvoorbeeld isolatieplaten, voorzien van vloerverwarming. De goede warmtegeleidende eigenschappen van Brio zorgen ook hier voor een goede warmte-afgifte over het gehele vloeroppervlak. Daarbij is het zowel mogelijk om te kiezen voor watervoerende leidingen, als elektrische verwarming. De voorlooptemperatuur mag maximaal 55ºC zijn. De vloerplaten mogen nergens warmer worden dan 45ºC. Een noppenplaat biedt de Brio laag echter te weinig ondersteuning en is daarom niet mogelijk.
Wouda besluit: “Resumerend kan de aannemer met dit systeem snel de vloerelementen leggen, waarna een gespecialiseerd bedrijf eventueel sleuven in de platen freest en de vloerverwarming aanbrengt. Daarna is het een kwestie van sleuven met leidingen vullen en eventueel egaliseren. Een kwalitatief hoogwaardige vloer dus, die snel is aan te brengen, tegen relatief lage kosten. Het systeem is trouwens voor de hele markt beschikbaar is, dus niet exclusief via EasyWarm en Rehau. Iedereen kan dus Brio platen gebruiken om vloerverwarming in aan te brengen, volgens onze voorschriften.”