Rendeert douchegoot met warmtewisselaar net zo goed als zonnepanelen?

Artikel delen

heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt er namelijk voor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude toestromende water voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren.

Daarnaast combineert een dwtw het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot in de badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Je kunt een dwtw installeren op het moment dat je je badkamer gaat verbouwen, en deze graag duurzamer wil maken en/of energie wil besparen. Daarnaast is het zo dat sinds 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, kortweg BENG. Een douchegoot met warmtewisselaar sluit hier heel goed op aan en voldoet aan BENG2. Kortom, een dwtw is te installeren in de nieuwe en te renoveren badkamer. Maar wat is nu het rendement van zo’n dwtw?

Een rekensommetje: De gemid¬delde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Met de ShowerDrain X, een douchegoot met warmtewisselaar, halveer je het energieverbruik voor het douchen, welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas – elektriciteit – zon – warmtepomp of stadsverwarming). Dit betekent dat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op.

Qua prijs zit de douchegoot met warmtewisselaar op ongeveer € 1.250,-. Dat lijkt op het eerste oog flink maar als je het gaat terugrekenen dan heeft een gezin met 2 kinderen binnen 5 jaar de investering eruit. In die zin heeft de ShowerDrain dwtw zeker een zo goed rendement als een zonnepaneel, misschien zelfs wat beter. Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan de volledige blog op www.aco.nl