Ergonomisch tegels leggen

Artikel delen

Bij het verwerken van grote en/of zware tegels heb je hulpmiddelen nodig, zoals een draagsysteem. Maar ook bij ‘gewone’ tegels die je zonder hulp van een collega kunt leggen, is het noodzakelijk om gereedschap te gebruiken dat je knieën en rug spaart. Denk hierbij aan kniebeschermers, tegeldragers en een tegelstoel. Deze gereedschappen maken het werk niet alleen ergonomischer, maar ook veel aangenamer! Met dank aan RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geven we tips hoe je ergonomisch kan werken.

Tekst: RUBI Benelux

collage afbeeldingen

Tip 1.

Voorkom knieklachten

Het verwerken van tegels kan op een hele simpele manier. Hierbij wordt iedere tegel apart gepakt, waarna de tegelzetter door de knieën moet om de tegel te verwerken en weer op moet staan om de nieuwe tegel te pakken. Slimmer is echter om een bepaald systeem in te bouwen. Op het moment dat je bijvoorbeeld met twee man werkt, kan één persoon het materiaal aanvoeren en de tweede kan op de grond blijven zitten om de tegels te leggen. Bij grote vloeren is het nog veel wijzer om een tegelstoel te gebruiken, waardoor het leggen van de tegels minder belastend wordt.
Bij kleine vloeren volstaat een kniekussen of een kniebescherming met gelvulling, waarbij de voorkeur puur persoonlijk is. Het kniekussen schuif je met de vloer mee. Kniebeschermers draag je continu, waarbij het lopen minder plezierig kan zijn. Maar nogmaals; dit is persoonlijk en ook afhankelijk van gewenning.

Extra tip: multifunctioneel kniekussen

Waarschijnlijk spreekt het voor zich, maar het kniekussen is ook als zitje te gebruiken. Dat werkt heel prettig en is ook weer te combineren met kniebeschermers natuurlijk.

Tip 2.

Voorkom rugklachten

Een andere blessure- en slijtagegevoelig deel van het lichaam – zeker voor de tegelzetter – is de rug. Om deze te beschermen kun je ook weer gebruik maken van meerdere hulpmiddelen en gereedschappen. Allereerst is er de rugband. Deze ondersteunt je rug bij het dragen en leggen van de tegels. Deze verstevigde band zorgt er overigens niet voor dat je zwaarder kunt tillen, maar dient als extra steun bij normaal gebruik.
Daarnaast is ook hier de ergonomische tegelstoel de oplossing, want deze biedt naast bescherming voor je knieën ook bescherming voor je rug. Omdat je rechtop kunt zitten op de stoel hoef je niet continu (voorovergebogen) op je knieën te zitten. Hierdoor worden je knieën én rug aanzienlijk minder belast.

Extra tip: tegelstoel voor andere beroepen

De tegelstoel is ook heel handig voor andere doelgroepen, zoals elektriciens en schilders, die regelmatig laag bij de grond moeten werken (voor bijvoorbeeld plinten of wandcontactdozen).

Tip 3:

Speciale hulpmiddelen bij grote / zware tegels

De eerdergenoemde gereedschappen worden gebruikt voor normale tegels die een tegelzetter alleen kan verwerken. Grote en dikke, zware tegels die moet je met twee man tegelijk leggen. Bij deze grootformaat of dikke tegels is het onverantwoord om deze alleen te willen verwerken. Maak altijd gebruik van één of meerdere zuignappen om deze te dragen en te manoeuvreren; de tegeldrager met vacuümpomp is hier erg geschikt voor.

Extra tip: optimale hechting van tegeldragers

Maak de tegel stofvrij door deze te reinigen met een licht vochtige doek. Hierdoor hechten de zuignappen van de tegeldrager optimaal.

Tip 4:

Werk zo min mogelijk op de grond

Wen jezelf aan om – wanneer mogelijk – te werken op een stevige tafel of solide onderstel. Met name bij het snijden van tegels levert je dit veel voordeel op. Niet alleen voorkom je hiermee knie- en rugklachten, ook wordt je snijlijn veel zuiverder doordat je geen last hebt van eventuele oneffenheden in de vloer.
Natuurlijk is het verleidelijk om even die zware tegel zonder hulpmiddelen op te pakken of snel dat vloertje in te wassen met je knieën onbeschermd op de grond. Het kost immers extra tijd om je tegeldrager of kniebescherming uit je bus te gaan halen. Toch is het zinvol om altijd te werken volgens een procedure, want in de loop van de jaren betaalt ergonomisch werken zich ruimschoots – als gezondheidsvoordeel – terug.