Tips voor verlijmen van grootformaat tegels

Artikel delen

In de reeks afbouwtips ditmaal aandacht voor het succesvol verlijmen van grootformaat tegels en platen. Samen met Forbo Eurocol geven we tips hoe je het best keramische tegels van 120 x 120 cm en platen van 120 x 300 cm kunt verwerken. Die grote formaten zijn namelijk steeds populairder. Maar de verwerking vraagt wel extra aandacht.

1. Let extra op bij een wapeningsnet

tegel lijmen

Keramische tegels van 120 x 120 cm en platen van 120 x 300 cm zijn allang geen uitzondering meer. Om ze te beschermen tegen breuk wordt de achterzijde vaak uitgevoerd met een glasvezel wapeningsnet. Dit voorkomt schade. Maar wist u dat de hechting van een poedertegellijm op een tegel of plaat met glasvezel circa 25% minder is dan op tegels en platen met een puur keramische achterkant? Dit hoeft echter geen problemen op te leveren, mits aan een aantal spelregels wordt voldaan. Die spelregels volgen hierna.

2. Kies de juiste dikte voor vloer en wand

tegel op vloer leggen

Keramische platen worden steeds dunner. Forbo Eurocol adviseert platen van 3 tot 5 mm dikte bij voorkeur alleen voor wanden toe te passen. Voor vloeren adviseert men een dikte vanaf 6 mm. Omdat vloeren worden belopen en zwaarder worden belast dan wanden, luistert zorgvuldig verlijmen met een maximaal lijmcontactvlak hier extra nauw. Een optimaal vlakke ondergrond is hiervoor cruciaal. Vandaar dat wordt geadviseerd een cementgebonden vloer altijd vooraf te egaliseren met 990 Europlan Direct.

3. Werk met de buttering-floating-methode

tegel op wand plakken

Forbo Eurocol heeft voor de verlijming van grootformaat wandtegels hoogwaardige cementgebonden poedertegellijmen in het programma: 705 Speciaallijm en 765 Ecolight. Zorg bij beide lijmen voor een goed lijmcontactvlak door de buttering-floating-methode. Hierbij brengt u met de vlakke kant van de spaan een gesloten lijmvlak aan op de rugzijde van de tegel. Vervolgens voorziet u met een lijmkam met 6 x 6 mm-vertanding de ondergrond van lijmrillen. Vervolgens brengt u met twee personen de tegel in het lijmbed aan met behulp van bijvoorbeeld glasdragers. Positioneer de grootformaat tegel met een schuivende beweging in het lijmbed. Controleer hierbij regelmatig of de rugzijde van de tegel voldoende met de lijm in contact is. Voor binnentoepassingen geldt op de wand een minimaal lijmcontactvlak van 80% en voor buitentoepassingen is een 100% lijmcontactvlak vereist. Verwijder overtollige lijm direct uit de voegen. U kunt de tegels of wandplaten desgewenst afschoren totdat de lijm is afgebonden.

4. Gebruik op de vloer een vloeibedlijm

tegel afstandhouders

Voor een optimaal lijmcontactvlak van 100% op de vloer kunt u het best een hoogwaardige vloeibedlijm toepassen. U kunt kiezen voor de 036 Supercontact of voor één van de meest hoogwaardige dun-vloeibedlijmen zoals de 704 Flextern en 733 Superior S2. Voor een snelle verlijming met een goed vloeivermogen is de 795 Uni-Quick een goede keuze. Een ‘tile-levelling-systeem’ (met clips en keggen) is een handig hulpmiddel om een supervlakke vloer te realiseren. Let hierbij wel extra op het realiseren van het optimale lijmcontactvlak! Zorg ervoor dat de ruimte tussen de tegels minimaal 3 mm vrij blijft voor de latere voegafdichting en de vloer mag tijdens het afbinden niet worden belopen. Let op: voor het aanbrengen van lijm op de ondergrond wordt de speciaal schuingetande lijmkam aangeraden. Hiermee vergemakkelijkt u het realiseren van een volledige verlijming. Breng de lijmrillen in één richting aan en zorg dat de randen van de tegels of platen volledig met lijm worden ondersteund.

5. Laat de voeg goed doorharden

afbeelding schaar op tegel

Na het afbinden en drogen van de lijm, voegt en kit u de platen en tegels op vloer en wand op dezelfde wijze af als u gewend bent bij ‘normaal’ tegelwerk. Voor het voegen van dit soort groot formaat tegels en platen adviseren wij de 717 Eurofine WD. Zorg dus tijdens het verlijmen voor een voegbreedte van minimaal 3 mm. Vooral bij dunne grootformaat tegels en platen is het belangrijk dat de voeg volledig wordt gevuld en goed kan doorharden, omdat de laagdikte van de voeg gering is. Hierbij moeten alle nadelige factoren worden uitgesloten, zoals tocht, extreme warmte, et cetera. Ook verdient het aanbeveling om de voeg na 2 à 3 uur nog een keer grondig na te sponzen, voor een goede bevochtiging van het voegcement en een mooie egale voegkleur als eindresultaat.