Geuzen in tijden van chaos

Artikel delen

Wanneer we om ons heen kijken, zien we steeds meer een clash ontstaan tussen diverse mensen en meningen, die momenteel volop in botsing raken. We zien het in de politiek, in de bouw en in de samenleving. Dit is niets nieuws maar waar deze tegenstellingen eerder nog bedekt en ondergronds en in de welbekende ‘achterkamertjes’ speelden, worden ze nu steeds duidelijker zichtbaar.

The New Builders

Het Nederlandse schip Eemslift Hendrika dreef stuurloos voor de Noorse kust.

Tekst: Leo Nieuwenhuis, initiator The New Builders

Een mooi beeld van de huidige situatie is het Nederlandse schip de Eemslift Hendrika (zie foto), dat stuurloos voor de Noorse kust dreef. Soms lijkt een schip, een organisatie, een samenleving stoer en krachtig, maar er hoeft maar iets te gebeuren en we halen water. Juist daarom is het zo belangrijk om wendbaar te zijn! En wat te denken van de blokkade van het Suezkanaal in maart? Eén schip zet de hele wereldlogistiek onder druk. Wat is het dan mooi om te zien dat Boskalis in beide situaties redding bracht en een ware geuzenrol speelde! Deze Nederlandse onderneming, bracht de bemanning van de Ever Given in veiligheid én trok de enorme transportreus in het Suezkanaal weer recht en op koers!

OPA

Wat kunnen we eraan doen? Wanneer er onrust ontstaat, heb je in principe twee opties, met twee heel verschillende uitkomsten. Opa of Oma, noemt Frank Markerink het. OPA staat voor: Onrust + Perspectief + Actie = Resultaat. Dat wil zeggen: onrust zorgt voor energie en dat kan leiden tot chaos. Maar bied je een perspectief, een stip op de horizon, dan kunnen we een positieve draai aan deze energie geven. Daarbij is het wel van belang, zowel binnen je bedrijf, de samenleving of een doelgroep, dat iedereen de tijd heeft om aan boord te stappen en om mee te doen. Dat doe je door overleg en samenwerking. Bied je geen perspectief, dan beland je alsnog bij OMA: Onrust + Machteloosheid + Apathie = chaos.
We moeten hierbij ook denken aan de verschillen tussen het Rijnlands of Angelsaksisch model. Is geld, of winst en de stakeholder de maatstaf, of ga je voor passie en een Samen(werkings)cultuur? Bij The New Builders vinden we het enorm belangrijk om perspectief te bieden. Daarom delen we onze missie, zetten we windrichtingen en scheepskoersen uit en delen we mooie blogs, podcasts en bijvoorbeeld innovaties met elkaar.

OPA staat voor: Onrust + Perspectief + Actie = Resultaat.

Geloof en doel

Mensen die geloven dat niet geld, macht en aanzien drijvers zijn voor onze samenleving, maar juist het menswaardige, duurzame en sociale als drijfveer hebben, krijgen al snel een stempel. Te soft, of te zweverig. Moralisme is irritant, want dat raakt iets in de kern. Dat ziet ook Rutger Bregman, de schrijver van ‘De meeste mensen deugen’. Hij schreef het boek met een reden, dat in de samenleving het ‘mensbeeld’ heerst: ‘de mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.’ Hij schreef het boek om ons ertoe aan te zetten om ons achter de oren te krabben. En niet om te horen ‘dat het zo’n leuk boek is’.
Terug naar mijn inspiratie: Ik houd van een positieve boodschap en ben niet bang om een ander wakker te schudden. Mensen kunnen je dan zwart-wit of hypocriet vinden. ‘Wie denk je wel niet dat je bent, om mij de les te lezen.’ Maar ik wil daar, met de woorden van Rutger, dit tegenover stellen: zorg dat je niet geobsedeerd of afgeleid wordt door je mening, maar luister naar de boodschap van een ander, want anders kweek en voed je enkel je eigen cynisme en verharding.
Als New Builders gaan we steeds weer voor het positieve. Hebben het lef om stapjes te maken. Maar zonder te oordelen wanneer een ander een andere afslag neemt, of langzamer gaat dan wij! We blijven verdraagzaam, proberen de verbinding te allen tijde te behouden.
Als je naar het nieuws kijkt, zie je vooral veel bangmakerij, zonder duidelijke referentiekaders. Een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, werd bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een economische krimp tot wel 7,5%. Uiteindelijk bleek deze krimp 3,7% te zijn. En dan de bouwbranche. Ook een nieuwbericht uit dezelfde periode: Bouwbranche verwacht dat zo’n 40.000 banen verdwijnen door coronacrisis. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) riep dat in de bouw zo’n 40.000 banen zouden verdwijnen als gevolg van de coronacrisis.
Gelukkig lieten we ons niet gek maken door al deze negatieve berichtgeving. Er is ook juist méér vraag dan ooit naar huisvesting. Dus: als je berichten plaatst wat is dan je ondertoon? Wat is je bron? Stevige woorden hebben impact op het sentiment van mensen. Plaats je daar geen duidelijk positief perspectief bij, dan pleeg je een delict op de gemoedstoestand van mensen. We doen de samenleving en onszelf geweld aan.
We gaan transformeren en dat gaat niet binnen een dag. We zien hier een grote opgave voor The New Builders; we gaan samen veranderen, vanuit ons doen en denken, en dat kan door OPA; een duidelijk perspectief te plaatsen.

De Toekomst

Bij The New Builders staan we voor SAMEN. Samen de diversiteit aan professies verbinden, samenbouwen aan een samenleving waarin voldoende ruimte is voor wonen, werken en leren. En samen voor onze missie.

Geuzen

Ik ben heel blij dat er in de bouw meer geuzen bijkomen, zoals de Stichting Pioneering (www.pioneering.nl) met hun Pioneers en natuurlijk de Gideon building transition tribes (gideonpamflet.nl) vanuit Cobouw. Maar laat geen van ons denken dat we de wijsheid in pacht hebben. Laten we daarentegen blij zijn dat er meer beweging op gang komt! En ondertussen mogen we samen leren om dienend te zijn ten opzichte van elkaar. Waarderend en aanvullend.

Persoonlijk

Als ik kijk naar de afgelopen 10 jaar, dan ben ik alleen maar dankbaar voor alles wat ik heb meegemaakt en mogen bereiken (je hoort er meer over in deze podcast: www.leonieuwenhuis.nl/leo-blog-posts/de-betekenis-van-ondernemen). De dingen die ik mag doen met Kinderhulp Ghana en Living Hope Africa in Oeganda, Youth for Africa, de Christelijke Omroep. Maar vooral voor de stappen die we maken met The New Builders, waarbij ik steeds meer power en noodzaak zie. En dit is nog maar het begin! Die Power moet NU gaan toenemen, met steeds meer moed en meer lef. Nu komt het erop aan.

Meer weten over The New Builders? Kijk op www.thenewbuilders.nl. BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.