Tegelen op hout: tips verlijmen tegels op hout en plaatmateriaal

Artikel delen

In de reeks afbouwtips ditmaal aandacht voor het succesvol verlijmen van tegels op hout en plaatmateriaal. Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is. Volgens het zes stappenplan van Kiwitz in dit artikel lijm je tegels eenvoudig op de houten vloer/ondergrond.

Tegelen op hout

Toepassing van ontkoppelingsmat Kiwitz DMT 925.

Stap 1. Voorbehandeling houten ondergrond

De houten vloer moet vlak, draagkrachtig en star zijn. Loszittende planken moet je daarom goed vastschroeven. Indien nodig de ondergrond versterken door middel van het aanbrengen van een extra laag houten plaat. De ondergrond moet vrij zijn van stof, olie, vetten, lijmresten en dergelijke. Kiwitz RNG 100 is een sterk alkalisch reinigingsmiddel en heeft een niet corrosieve werking, waardoor het risico van corrosie op apparatuur en meubilair nihil is.

Stap 2. Gronderen/voorstrijken van de houten ondergrond

Om een optimale hechting op de ondergrond te krijgen is het erg belangrijk om de houten ondergrond goed voor te strijken. Kiwitz PRM 120 (voor niet-zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting. Deze primers zijn met een kwast of roller verwerkbaar, direct klaar voor gebruik en kennen een hoge hechtsterkte.

Tegelen op hout

Stap 3. Aanbrengen van de ontkoppelingsplaten

Om spanningen uit de ondergrond en eventuele vervorming van de tegelvloer op te vangen plaats je ontkoppelingsplaten op de houten ondergrond. Het assortiment van Kiwitz bevat meerdere ontkoppelingsproducten die elk hun specifieke eigenschappen kennen. Nieuw is de ontkoppelingsmat Kiwitz DMT 925. Deze mat wordt volledig op de ondergrond verlijmd en zorgt ervoor dat schuifspanningen uit de ondergrond worden geabsorbeerd zodat het tegelwerk wordt beschermd. Deze mat wordt met een cementgebonden tegellijm volledig verlijmd op de ondergrond.

Stap 4. Tegelen op hout

De tegels verlijm je direct met de Kiwitz LMN 590 op de ontkoppelingsplaten. Dit is een hoogwaardige tegellijm (C2TE-S2). Bij tegels groter dan 30 x 30 cm moet je zowel op de ondergrond als op de achterzijde van de tegels tegellijm aanbrengen voor een optimale hechting.

Stap 5. Voegen van de tegels

Bij vloertegelwerk adviseert Kiwitz Weber.fug 877. Dit is een zeer makkelijk te verwerken voegmortel. De minimale voegbreedte bedraagt 3 mm. Het verbruik is afhankelijk van de voegdimensies.

Stap 6. Afkitten van de vloertegels

Voor een goede hechting van de aan te brengen kit is het belangrijk dat de te vullen voeg schoon en droog is en vrij van resten tegellijm. Het toepassen van de juiste rugvulling voorkomt een drie-vlakshechting. Na het plaatsen van de rugvulling breng je de primer aan op de voegflanken. Voor het afkitten van aansluitvoegen of dilatatievoegen wordt Kiwitz KTN 350 geadviseerd.

Tegelen op hout

Ontkoppelingsmat op houten vloer.