Samen verbeteren, verslimmen en verduurzamen

Artikel delen

‘Goed, open, respectvol en probleemoplossend waar nodig’. Zo omschrijft procurement director Michel Eijkhout van Heijmans het partnerschap met Xella.

Samen met Heijmans’ adviseur circulair bouwen Thijs Huijsmans en business development manager Bas Peereboom van Xella vertelt hij hoe beide bedrijven binnen hun samenwerking stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en innovatie. Stappen die zelfs wereldwijd impact hebben. Zoals die bij het verduurzamen van de verpakkingen van Xella.

In de missie van Heijmans is vastgelegd dat alle inspanningen van de onderneming gericht moeten zijn op het creëren van een gezonde samenleving. Het bouwbedrijf bereikt dat met verbeteren, verslimmen en verduurzamen. In het kader van dat laatste verzocht Heijmans zijn partners om hun verpakkingen te verduurzamen. “Xella ging daar voortvarend mee aan de slag”, vertelt Michel Eijkhout. “De bekende gele verpakkingsfolie voor de Ytong-pakketten werd begin dit jaar vervangen door plastic dat nog maar voor 10% bedrukt is. Het grootste deel is nu transparant en daardoor veel beter te recyclen.”

Duurzaamheidsimpact

“Bij de verpakking van Silka kalkzandsteen doen we hetzelfde”, legt Bas Peereboom uit. “We hebben dat nu standaard in Nederland ingevoerd. Ons moederbedrijf in Duitsland heeft besloten dat voorbeeld te volgen waardoor deze verpakkingen straks in alle landen waar Xella actief is gebruikt worden. Met 95 fabrieken wereldwijd is de duurzaamheidsimpact daarvan groot. Heel mooi dat de basis daarvan in ons partnerschap met Heijmans ligt. Met het proces om de verpakkingen te verduurzamen zijn we overigens nog niet klaar. De volgende stap is het toevoegen van gerecycled plastic bij de productie van nieuwe folie.”

bouwplaats

Transparantie

Als het om duurzaamheid gaat, is Xella bovengemiddeld transparant, is de ervaring van Thijs Huijsmans. “Voor een onderzoek dat ik deed, had ik informatie nodig over de milieuprestaties van het productieproces van verschillende bouwmaterialen. Waaronder die van de Ytong separatiepanelen. De meeste fabrikanten stelden zich terughoudend op bij het verstrekken van die soms gevoelige gegevens, maar Xella verleende probleemloos alle medewerking.”

Veiligheidssessie

Veiligheid is een ander vlak waar Xella en Heijmans samen optrekken. “Om het veilig werken met de panelen van Ytong verder te verhogen, hebben we gezamenlijk een veiligheidssessie gehouden”, zegt Eijkhout. “Daar zijn hulpmiddelen uitgetest die het werk met de panelen verlichten, zoals kantelbars. Daarnaast hebben we do’s en dont’s, die het werkproces en de werkomgeving veiliger maken, verzameld en vastgelegd. Ook in dat streven vinden we elkaar als partners en zetten we gezamenlijk stappen.”

Ideale configuratie

Met de verdiepingshoge separatiepanelen van Ytong cellenbeton is Xella al tientallen jaren een voorkeursleverancier van Heijmans. “Qua eigenschappen en prijstechnisch zijn die heel aantrekkelijk voor ons”, vertelt Eijkhout. “Ze passen onder meer goed in ons woonconcept ‘Heijmans Huismerk’, waarbij we binnen zestig werkdagen een betaalbare huurwoning van een goede kwaliteit en met een hoge klantwaardering bouwen. De panelen van Ytong zijn snel te plaatsen en scheiden niet alleen ruimtes af, maar zorgen ook voor akoestische en thermische isolatie zonder dat ze daarvoor extra bewerkt hoeven worden. Doordat Xella met BIM werkt (Bouw Informatie Model), worden ze in een voor ons ideale configuratie geleverd. Daardoor is er weinig zaagverlies en kunnen de panelen in hoog tempo gemonteerd worden.”

heftruck

Plug and play

“Ons woonconcept is een van de oplossingen voor de enorme bouwopgave waarvoor Nederland staat”, geeft Huijsmans aan. “De ontwikkelingen in de bouw kun je vergelijken met een trein. Door de toenemende vraag naar betaalbare woningen moet die trein steeds sneller rijden. Om die versnelling te kunnen maken, moet je meer modulair en industrieel gaan bouwen. Plug and play zogezegd, met een minimale impact op het milieu en de leefomgeving. De snel te monteren en recyclebare separatiepanelen van Ytong sluiten heel goed aan bij die ontwikkelingen en de invulling die wij daar met onder meer ‘Heijmans Huismerk’ aan geven. Daarbij moet ik zeggen dat als het gaat om het recyclebaar maken van bouwmaterialen Xella bovengemiddeld actief is. En dat terwijl de grondstoffen van de producten ruim voorradig zijn. Daarin onderscheidt het zich heel positief in de markt.”

Prefab maatwerk

Om nog verder in te spelen op de ontwikkelingen die Huijsmans schetst, is Xella bezig met Ytong Customized, aldus Peereboom: “We leveren nu al prefab maatwerk door de separatiepanelen in de juiste hoogte te leveren. In de pilot die we momenteel houden met Ytong Customized breiden we dat uit door ze in de fabriek ook in de juiste breedte en, voor zolderverdiepingen, schuinte te zagen. Het van tevoren frezen van sleuven voor elektriciteitsleidingen en wandcontactdozen behoort met deze nieuwe service eveneens tot de mogelijkheden. De separatiepanelen zijn daardoor nog sneller te plaatsen en leveren op de bouwplaats nauwelijks nog afval op.”

Kwaliteitseisen

De openheid die Xella hanteert richting Heijmans is een van zaken die Eijkhout kenmerkend vindt voor de relatie van de bedrijven. Voor een grote uitdaging die de bouwwereld in de nabije toekomst wacht, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, is die openheid straks van cruciaal belang. “Die wet wordt vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs ingevoerd”, legt Eijkhout uit. “Als eindverantwoordelijke van een bouwproject moeten wij dan alle informatie kunnen laten zien die betrekking heeft tot de wettelijke kwaliteitseisen. Daarvoor hebben we ook gegevens nodig van onze leveranciers. Bijvoorbeeld die over de borging van kwaliteit tijdens productieprocessen. Bij Xella verwachten wij dat die informatie-uitwisseling heel soepel zal verlopen.”

Xella