Hoe gaat metaalverwerking in zijn werk?

Artikel delen

Lasser

Metaalverwerking is een complex proces dat vaak meerdere stappen omvat. Het begint met het verkrijgen van ruw metaal, dat vervolgens wordt bewerkt, gevormd en behandeld om het gewenste eindproduct te verkrijgen. Elke stap in het proces vereist specifieke vaardigheden, apparatuur en technieken.

Verkrijgen van ruw metaal

Het proces van metaalverwerking begint met het verkrijgen van ruw metaal. Dit kan worden gedaan door middel van mijnbouw, recycling of het kopen van metaal van leveranciers. Men kan namelijk zijn oude metalen verkopen tegen bijvoorbeeld een zogenoemde koperprijs of aluminium prijs. Ruw metaal kan verschillende vormen aannemen, zoals erts, schroot of gegoten blokken.

Smelten en zuiveren

Zodra het ruwe metaal is verkregen, moet het worden gesmolten en gezuiverd. Dit gebeurt meestal in een hoogoven, waar het metaal wordt blootgesteld aan hoge temperaturen om het te laten smelten. Tijdens dit proces worden onzuiverheden zoals roest, verf of andere metalen verwijderd.

Vormgeving

Na het smelten en zuiveren kan het metaal worden gevormd tot het gewenste eindproduct. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type metaal en de gewenste vorm. Enkele veelgebruikte technieken voor het vormgeven van metaal zijn gieten, extruderen, smeden en walsen.

  • Gieten: bij deze techniek wordt het gesmolten metaal in een mal gegoten om de gewenste vorm te creëren. Dit wordt vaak gebruikt voor het maken van complexe vormen of grote onderdelen.
  • Extruderen: extrusie is een proces waarbij het metaal door een matrijs wordt geperst om een langwerpige vorm te creëren. Dit wordt vaak gebruikt voor het maken van buizen, staven en profielen.
  • Smeden: bij smeden wordt het metaal verhit en vervolgens met enorme kracht in de gewenste vorm geslagen. Dit proces zorgt voor sterke en duurzame metalen onderdelen.
  • Walsen: walsen is een techniek waarbij het metaal wordt doorgevoerd tussen walsrollen om de gewenste dikte en vorm te verkrijgen. Dit wordt vaak gebruikt voor het maken van platen en bladen.

Afwerking en behandeling

Na het vormgeven van het metaal kan het eindproduct worden onderworpen aan verschillende afwerkings- en behandelingsprocessen. Dit omvat het verwijderen van bramen of scherpe randen, het aanbrengen van een beschermende coating of het uitvoeren van oppervlaktebehandelingen zoals polijsten, slijpen of verchromen.

Kwaliteitscontrole

Een belangrijk aspect van het metaalverwerkingsproces is de kwaliteitscontrole. Dit omvat het testen van het metaal op sterkte, duurzaamheid, corrosiebestendigheid en andere eigenschappen om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereiste specificaties. Dit wordt vaak gedaan met behulp van geavanceerde technieken zoals röntgenonderzoek, ultrasoon testen en trekproeven.

Recycling en duurzaamheid

Het metaalverwerkingsproces is niet alleen gericht op het creëren van nieuwe producten, maar ook op het hergebruiken en recyclen van metalen. Recycling van metaal is een belangrijk aspect van duurzaamheid en kan helpen om natuurlijke hulpbronnen te behouden en de impact op het milieu te verminderen.